Politieberichten meelezen

Politieberichten meelezen

Gisteravond was het even spannend op Schiphol. De reguliere nieuwskanalen hadden in eerste instantie niet zoveel te melden. En wat ze te melden hadden kwam veelal via P2000 binnen. Da’s tegenwoordig nog de enige optie die politieberichten meelezen mogelijk maakt.

Goed, de ophef op Schiphol was uiteindelijk nergens voor nodig. Gevalletje ‘piloot per ongeluk op de verkeerde knop gedrukt’. Maar het was in ieder geval groot alarm daar. Bleek achteraf, want daarvoor deed niemand z’n mond open. Uiteindelijk haalde het journaille z’n nieuws via andere kanalen binnen. Een daarvan was P2000 en het andere Twitter. Via Twitter gaf Air Europa – waar het ‘gekaapte’ vliegtuig van was – aan dat het om een valse melding ging, gevolgd door een excuus. P2000 is het tekstberichtensysteem van de Nederlandse hulpdiensten (politie, brandweer enzovoort). Je kunt dat zelf met een scanner, een klein beetje soldeerwerk en een demodulator die je aansluit op de geluidskaart van een computer decoderen (zie deze uitgebreide pagina voor instructies). Heb je geen zin in dat soort meer hardcore praktijken, dan zijn er ook diverse websites die een live stroom aan P2000 tekstberichten laten zien. Zo zie je altijd wat er bij jou in de buurt (of het hele land) gebeurt.

P2000, de onversleutelde berichtendienst

Vele, vele jaren geleden kon je gewoon met een scanner meeluisteren met politie- en brandweerberichten. Alles was analoog en het berichtenverkeer was niet versleuteld. Toen de hulpdiensten overstapten op C2000 was het gedaan met de pret. Dit stevig versleutelde digitale communicatiesysteem was niet afluisterbaar. Tot grote irritatie van vele journalisten en hobbyluisteraars thuis. Ze kregen allemaal nog enig respijt, van C2000 bleek vooral erg onbetrouwbaar de eerste jaren, waardoor nog wel eens teruggevallen werd op de oude analoge technieken. Maar die tijden zijn echt voorbij.

Een klein beetje oude (on)deugden

Tegelijk met C2000 werd ook P2000 ingevoerd. Dat is een berichtendienst, vergelijk het maar met de aloude ‘pieper’. Vreemd genoeg zijn de berichten daarvan niet versleuteld. Zoals gezegd: iedereen met een beetje handigheid, een scanner (die soms een extra gesoldeerde aftakking nodig heeft) en een demodulator plus bijbehorende software op je computer kan dan in ieder geval politieberichten meelezen. Inmiddels zijn er veel sites online verschenen die de berichten ook uitspuwen. Zoals bijvoorbeeld deze, maar even Googelen op P2000 levert je nog veel meer op. Voor sommige moet je betalen: meteen wegwezen daar, want dat is de grootst mogelijke onzin.

politieberichten meelezen
En zo behoort politieberichten meelezen in ieder geval nog tot de mogelijkheden.

Meer bronnen

De meeste sites bieden in ieder geval de mogelijkheid om op regio te filteren, vaak ook op hulpdienst (politie, brandweer, ambulance, trauma-heli). Zo kun je een aardig beeld krijgen van hetgeen er bij jou in de buurt gaande is. En of het misschien verstandig is een tijdje te bivakkeren in de kelder. In het geval van vreemde toestanden in de lucht komt Flightradar24 prima van pas (in site- of app-vorm). Gisteravond was daar in ieder geval duidelijk het getroffen toestel terug te vinden, inclusief een aantal auto’s van hulpdiensten eromheen.

politieberichten meelezen
En daar is ons geheimzinnige al dan niet gekaapte vliegtuig

Twitter

Omdat het een noodsituatie betrof, waren alle transpondergegevens van het vliegtuig uitgezet. Op dat moment wist dus nog niemand buiten Schiphol dat het om een toestel van Air Europa ging. Daarvoor kwam weer een andere nieuwsbron van pas: Twitter. Daar werd uiteindelijk het verlossende woord gegeven. An sich kun je met een beetje research wel achterhalen welke toestellen er ‘aangemeerd’ zijn aan de D-pier op een bepaald tijdstip van de dag. Van die maatschappijen de twitterfeed volgen geeft dan wel uitkomst, als het meezit. Inderdaad: het was dus Air Europa dat met uitleg en een excuus kwam.

politieberichten meelezen
Er zitten natuurlijk ook wel heel veel knopjes in zo’n vliegtuig…

Vergaar (nog) je eigen nieuws

En zo kun je met een beetje slimheid ook thuis een hoop dingen achterhalen. Vooral handig als er bij jou in de omgeving iets vervelends gaande is, waarover je geen informatie krijgt. Het wordt dan tijd om zelf maar eens op zoek te gaan, zouden we zeggen. Hoe lang het politieberichten meelezen nog mogelijk is? Dat is afwachten. De politiek wil er het liefst vanaf, maar dat kost geld. Zolang er nog gesteggeld wordt zit je goed.

Een gedachte over “Politieberichten meelezen”

  1. mooie feedback… ik zelf gebruik de 112nl pro (gratis gedownload 😝) alle meldingen zijn zonder vertraging. als voorbeeld.. bij een reanimatie oproep (hartslagnu app) komt gelijktijdig met de 112nl reanimatie meldingen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.