De update met die vernieuwde masker/selectiemogelijkheden van Lightroom Classic van 10 naar 11 is uitstekend ontvangen. Je kunt bijna zeggen dat het de grootste update is sinds het begin van Lightroom. Doordat je veel makkelijker onderwerpen, de lucht, kleur of delen op helderheid kunt selecteren en die kunt combineren, spaart je dat vele uitstapjes naar Photoshop. Als je er een maandje mee hebt gewerkt weet je niet anders meer en krijg je bijna zin om al je oude foto’s nog eens na te lopen of je ze nog kunt verbeteren met deze prachtige, nieuwe maskermogelijkheden in Lightroom Classic. De komende weken ga ik alle mogelijkheden (zoveel als ik er kan vinden en bedenken) op dit blog beschrijven. Dit is de eerste blogpost over de verschillende soorten maskers, hoe de interface in elkaar zit en wat er in de menu’s verborgen zit.
De verschillende soorten maskers
De Maskergereedschappen vind je onder het Histogram, naast het rode ogencorrectie-gereedschap. Klik op het rondje en je krijgt de keuze uit de verschillende soorten maskers die Lightroom je biedt:
- Onderwerp selecteren
- Selecteer lucht
- Penseel
- Lineair verloop
- Radiaal verloop
- Kleurbereik
- Luminatiebereik
- Dieptebereik

Heb je een van deze mogelijkheden gebruikt dan verschijnt er een gekleurd masker op je foto. De kleur geeft aan welk deel van de foto gemaskerd is, het deel dat je kunt gaan bewerken met alle bewerkinsmogelijkheden uit Lightroom. Op dat moment is er nog niets aan de foto veranderd. Als je begint met het schuiven aan de schuifregelaars verdwijnt de maskerkleur en zie je de bewerkingen in je foto verschijnen.
Het Maskerpaneel

Heb je eenmaal een masker gemaakt dan verschijnt het paneeltje met het masker dat je hebt gemaakt op het scherm. Heb je bijvoorbeeld de lucht gemaskerd met Selecteer lucht, dan zie je in het paneeltje een kleine afbeelding van het masker en het symbooltje van het Luchtmasker. Heb je het Penseel gebruikt, dan zie je het symbooltje van het penseel. Bovenin die paneeltje zie je een rondje met een +-teken, waarmee je een nieuw masker kunt maken. Elk masker krijgt zijn eigen nummer: Masker 1, Masker 2 enzovoort. Die namen kun je veranderen naar meer logische namen, zodat je later nog weet wat er gemaskerd is.
Drie-puntjes-menu’s en oogjes

Bij het symbooltje van het Masker staat een drie-puntjes-menu en een oogje. Door op het oogje te klikken en de muisknop ingedrukt te houden of los te laten kun je de voor- en na van de bewerking zien. In het drie-puntjes-menu bij het symbooltje van het masker kun je dat masker een andere naam geven, het masker dupliceren, het masker verwijderen, een doorsnede maken met andere maskers en alle maskers wissen. Als je op het symbooltje klikt van het masker dat je hebt gemaakt, bijvoorbeeld de lucht, dan kun je daar, in het drie-puntjes-menu, ook nog kiezen om het masker om te keren: Omkeren.

Overlay

De kleur van het masker kun je aanpassen en je kunt de maskerkleur aan- en uitzetten. Staat bij de maskers Overlay tonen aan, dan wordt het masker in eerste instantie getoond. Ga je aan het werk dan verdwijnt de maskerkleur en kun je de maskerkleur weer tonen door Overlay tonen aan te zetten. Rechts van Overlay tonen zie je een vakje met daarin de kleur van het masker. Klik op het vakje en je kunt de kleur en de dekking van het masker aanpassen. Naast het vakje zit een drie-puntjes-menu, met daarin verschillende mogelijkheden om het masker te tonen. Je kunt bijvoorbeeld door Afbeelding op zwart het niet geselecteerde deel van de foto zwart maken, waardoor je alleen het geselecteerde deel van de foto ziet. Bij Wit op zwart zie je het onderwerp in wit, het niet-gemaskerde deel in zwart. Heel handig als je het masker wilt inspecteren.


De nieuwe maskers
Onderwerp selecteren

Dat je een onderwerp makkelijk kunt selecteren in Lightroom klinkt prachtig, maar het werkt – nog – lang niet altijd goed. In de versie van Photoshop kunt je zelf aangeven welk onderwerp er geselecteerd moet worden, in Lightroom ben je gebonden aan wat Lightroom ‘denkt’ dat het onderwerp is. Uiteindelijk gaat het erom wat de AI van Lightroom een prominent onderwerp vindt. Bij personen werkt Onderwerp selecteren regelmatig goed. Bij andere onderwerpen weet je eigenlijk nooit wat Lightroom als onderwerp uitkiest. Soms zit Lightroom goed, soms er helemaal naast. Andere keren is het onderwerp half geselecteerd of ziet Lightroom helemaal geen onderwerp in je foto. Je kunt het altijd proberen en blijkt het een masker van niks dan kies Herstel (Undo) en kies je een van de andere maskermogelijkheden.
Selecteer lucht
Het masker met Selecteer lucht werkt bijna altijd goed. Laten we zeggen dat Lightroom meer verstand heeft van lucht dan van onderwerp. Soms worden er wel stukje lucht overgeslagen, maar die je kun je wanneer nodig toevoegen met het penseel. Als je niet de lucht wilt aanpassen, maar de voorgrond, dan is het selecteren van de lucht een eerste stap. Daarna kun je het masker omkeren. Dan wordt niet de lucht gemaskerd, maar de voorgrond.
Dit is deel 1 in een serie over die nieuwe maskermogelijkheden in Lightroom Classic. Deel 2 volgt spoedig. We schreven eerder op dit blog al over die nieuwe maskers. Hier kun je die blogpost vinden.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Heel interessante uitleg en duidelijk gebracht.