Zo af en toe heb je eens wat random getallen in Excel nodig. Is geen enkel probleem, hieronder lees je hoe dat in z’n werk gaat. Afkomstig uit mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek.
Soms heb je willekeurige cijfers nodig. Voor een proefberekening, voor zomaar wat data of voor kansberekening. Dan kun je steeds zelf getallen bedenken, maar je kunt ze ook door Excel laten invoeren. Hiervoor gebruik je de functie ASELECT, ASELECTTUSSEN of ASELECT.MATRIX.
De functie ASELECT
De functie ASELECT trekt een willekeurig getal tussen 0 en 1 met 15 decimalen.
Syntaxis van ASELECT
=ASELECT()
Deze functie heeft geen argument nodig; je typt wel de haakjes. Resultaat: een willekeurig getal tussen 0 en 1 met 15 decimalen.
Deze functie werkt zonder argumenten, dus je typt niets tussen de haakjes. De formule is:
=ASELECT()
Deze levert bijvoorbeeld 0,174530108732536 op.
• Om te zien welk getal er precies wordt getrokken, maak je zoveel mogelijk decimalen zichtbaar.
• Wil je een ander getal, laat het werkblad dan herberekenen. Druk hiervoor op de functietoets F9; dan geeft deze formule een ander getal.
• Steeds als je op een andere plaats in het werkblad een bewerking uitvoert (gegevens typt, een formule invoert of iets kopieert en plakt), verandert de uitkomst van deze formule, omdat het werkblad dan automatisch wordt herberekend.
• Wil je niet steeds een ander getal, klik dan op de tab Formules, klik op Berekeningsopties en kies Handmatig. Dan verandert de uitkomst van deze formule niet steeds na iedere bewerking, maar alleen als het werkblad wordt herberekend als je daartoe opdracht geeft door te klikken op Nu berekenen of op de functietoets F9 te drukken.
Meer willekeurig onder elkaar
Wil je meer willekeurige getallen onder elkaar, dan kopieer je deze formule. Iedere formule geeft een andere uitkomst. De kans dat hetzelfde getal twee keer wordt getrokken is bijzonder klein.
Wil je een hoger willekeurig getal, dan vermenigvuldig je ASELECT. Bijvoorbeeld:
=ASELECT()*100
Deze formule geeft een willekeurig getal tussen 0 en 100. De uitkomst van zopas zou dan 17,4530108732536 zijn.
Random geheel getal tussen grenzen
Wil je een willekeurig heel getal tussen twee grenzen, dan combineer je ASELECT met GEHEEL. Bijvoorbeeld:
=GEHEEL(ASELECT()*10)+1 84
Deze formule geeft een willekeurig heel getal van 1 tot en met 10, bijvoorbeeld 7. In de formule staat ASELECT maal 10, dat geeft een willekeurig getal tussen 0 en 10. Maar 10 zelf wordt nooit getrokken, hooguit 9,99999. Om het kleinste getal dat je wilt ook mee te nemen, rondt de functie GEHEEL het getrokken getal af naar beneden; daardoor zal de uitkomst 0 tot en met 9 zijn en daar tellen we 1 bij op.
• Voor hele getallen tussen twee grenzen is de functie ASELECTTUSSEN effectiever; zie verderop.
• Wil je een hele tabel vullen met willekeurige getallen (hele of met decimalen), dan kun je in Excel 2019 de functie ASELECT.MATRIX gebruiken. Zie verderop in dit hoofdstuk.
Aselecte getallen vastleggen
De willekeurig getrokken getallen veranderen na iedere bewerking of zodra je op de functietoets F9 drukt. Wil je de getallen vastleggen (bijvoorbeeld om een database met willekeurige getallen te vullen), gebruik dan Kopiëren, kies voor het plakken de optie Plakken speciaal en kies Waarden; dan worden de uitkomsten van de formule als vaste waarden geplakt.
Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.
Wiskunde en statistiek in Excel
Nog veel meer weten over het gemiddelde berekenen in Excel? Lees dan mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek. Daarin worden honderd rekenfuncties van Excel besproken op het gebied van wiskunde en statistiek. Die worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Je leert hoe je een functie gebruikt, zodat je die kunt toepassen in je eigen werk, studie of hobby
Meer tips en trucs voor Excel:
- De functie KIEZEN in Excel
- Werken met tekst in Excel
- Talstelsels converteren in Excel
- Doelzoeken in Excel
- De functie TEKST in Excel
- Watervalgrafiek in Excel maken
- De functie COMBINATIES in Excel
- Excel voor professionals, hét standaardwerk voor Excel
- Een Excel-werkblad beveiligen
- Celverwijzingen in Excel
- Rekenvolgorde in Excel wijzigen
- De beste tips en trucs voor Excel

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.