afdrukbereik in Excel instellen

Het afdrukbereik in Excel instellen

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Het instellen van het afdrukbereik in Excel voorkomt soms een enorme papierbrij uit de printer. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel.

Wordt je werkblad bij het afdrukken niet gunstig verdeeld over het papier, dan kun je de volgende tips proberen.

Standaard worden alle cellen afgedrukt waarin je iets hebt ingevoerd. Om precies te zijn: vanaf cel A1 tot en met de verste cel rechtsonder die bewerkt is. Maar misschien wil je niet alle cellen afdrukken. Je kunt precies instellen welk deel van je werkblad wordt afgedrukt; dat deel heet het Afdrukbereik.

Selecteren

Selecteer de cellen die je wilt afdrukken. Klik op de tab Paginaindeling. Klik op Afdrukbereik en op Afdrukbereik bepalen. Voortaan worden alleen de geselecteerde cellen afgedrukt; ze komen linksboven op het vel papier.

Een ingesteld afdrukbereik kun je later veranderen. Selecteer de cellen die je voortaan wilt afdrukken en kies volgens de voorgaande stappen Afdrukbereik bepalen.

  • Wil je zien welk gebied op dit moment het afdrukbereik is, druk dan op de functietoets F5; er verschijnt een venster. Dubbelklik op Afdrukbereik en het af te drukken gebied wordt geselecteerd. Of klik op het pijltje in het Naamvak (boven kolom A) en kies Afdrukbereik.

Je kunt aan het ingestelde afdrukbereik een ander gebied toevoegen. Selecteer een ander gebied van cellen die je wilt afdrukken. Klik op de tab Pagina-indeling. Klik op Afdrukbereik; in het menu dat opengaat is de optie Toevoegen aan Afdrukbereik erbij gekomen. Klik daarop.

  • De losliggende gebieden worden op aparte vellen papier afgedrukt.
afdrukbereik in Excel instellen
Je kunt meer gebieden instellen om af te drukken. En zo vind je ze terug.

Selectie van het werkblad afdrukken

Wil je eenmalig een deel van het werkblad afdrukken (anders dan het afdrukbereik), dan hoef je niet eerst het afdrukbereik bij te stellen, maar selecteer de cellen die je wilt afdrukken. Klik op de tab Bestand en op Afdrukken; het venster met afdrukopties verschijnt.

  • Sneltoets: Ctrl+P.

Klik in het eerste menu onder Instellingen op de optie Selectie afdrukken. Als laatste klikt uop Afdrukken.

Alleen het gebied dat je hebt geselecteerd wordt afgedrukt.

afdrukbereik in Excel instellen
Kies Selectie afdrukken als je slechts een deel van het werkblad wilt afdrukken.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel

Meer tips over Microsoft Excel:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.