Alternatieve appmarktplaatsen gebruiken op de iPhone

Alternatieve Appmarktplaatsen gebruiken op je iPhone

Zo word je een iPhone-pro

Collega Ronald schreef gisteren een stukje over het blokkeren van alternatieve stores op je iPhone. Weg met die alternatieven! schrijft hij. Een beetje paniek, vind ik. Apple staat – geheel tegen haar zin – toe dat er andere ‘appmarktplaatsen’ naast de iStore komen. Epic Games gaat bijvoorbeeld een eigen appwinkel inrichten en zo komen er nog meer. Moet je bang zijn van die nieuwe marktplaatsen? Ik denk van niet en, als je straks games van Epic wil spelen op je iPhone, dan moet je wel. Kortom: Alternatieve Appmarktplaatsen op je iPhone gebruiken is niet gevaarlijk, zolang je maar weet wat je doet.

De EU heeft Apple gedwongen om alternatieve marktplaatsen toe te staan in de EU en dat niet alleen. Ze dwongen ook een lagere commissie af voor ontwikkelaars, de NFC-chip, die Apple zo afschermt, wordt opengesteld en de makers van browsers mogen hun eigen engine gaan gebruiken. Voor alle aanpassingen kijk je maar even op DIT bericht op iCulture. 

Angst zaaien

Even terug naar die alternatieve marktplaatsen. Die moeten voldoen aan allerlei eisen van Apple. Je kunt niet zelf, morgen, met een kraampje apps op een marktplaats gaan staan. Daar is geld voor nodig en je moet voldoen aan andere eisen die Apple stelt. Apple geeft daar op deze webpagina meer informatie over. Natuurlijk wil Apple graag dat je je apps bij de Apple AppStore vandaan haalt. Daarom wordt er angst gezaaid over die alternatieve marktplaatsen. 

Altijd voorzichtig zijn

Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met die alternatievelingen, zoals je je eigenlijk voortdurend op je hoede moet zijn zijn op het internet. Klik niet op verdachte linkjes, gebruik passkeys of 2-stapsverificatie. Dat soort dingen. Dat geldt natuurlijk ook voor die nieuwe marktplaatsen. Er zijn er – lees ik ook weer op iCulture – twee op komst: Mobivention, voor consumenten en zakelijke gebruikers en de Epic Games Store. Dat lijken me keurige bedrijven/marktplaatsen. 

Alternatieve appmarktplaatsen wel of niet toestaan.

Wees niet bang

Dus wees niet bang: je hoeft die alternatieve app stores niet te blokkeren. Nogmaals: als je let op wat je doet zijn die marktplaatsen zo gek nog niet. Als je op je iPhone het gebruik van die alternatieve marktplaatsen hebt uitgezet in je Instellingen, zet ze dan weer aan. Doe het omgekeerde zoals beschreven in deze blogpost.

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.