Apple Watch updaten

Apple Watch updaten, zeker doen!

Een Apple Watch updaten is iets dat je met enige regelmaat moet doen. Hieronder lees je hoe, en ook vooral waarom.

Updaten: een gruwel voor velen maar helaas ook bittere noodzaak. En daar waar dat bij een klaarstaande update veelal duidelijk wordt vermeld door een desktop-besturingssysteem is dat bij (veelal letterlijk) kleinere en embedded apparaten vaak veel minder helder. Toch zijn het tegenwoordig juist vaak al die slimme apparaten in huis die een geliefd doelwit zijn van hackers en andere kwaadwillenden. Bekend voordeel is de van een netwerkaansluiting voorziene bewakingscamera. Je koopt ze – zeker van Chinese fantasiemerken – voor verrassend weinig geld. Updates voor de firmware (de interne veelal op Linux gebaseerde software) zie je er niet tot nauwelijks voor. Het is feitelijk niet slim om een dergelijk apparaat aan je thuisnetwerk te hangen. Zeker niet als er ook nog toegang via internet mogelijk is.

Oud en geen updates? Vaarwel!

Probleem is dat bij dit soort camera’s die internettoegang veel gebruikt wordt. En er dus met het update-loos verstrijken van de tijd een steeds grotere kans op digitale inbraak ontstaat. Ietwat ironisch voor een product als dit, maar wel de werkelijkheid. Eenzelfde probleem geldt trouwens voor een ander essentieel onderdeel in het (thuis)netwerk: de router. Heel veel fabrikanten brengen niet tot nauwelijks (en dan maar voor een korte tijdsduur) updates voor die dingen uit. Ook hier geldt dat onder de motorkap veelal het besturingssysteem Linux als basis wordt gebruikt. En net als bij ieder ander OS worden daar ook af en toe gaten in ontdekt. En gerepareerd via updates. Alleen: die krijg je dus meestal niet.

Hou dus absoluut een oog op al je slimme hardware in huis (c.q. alles wat aan een bekabeld of draadloos netwerk hangt). Krijgt een apparaat geen updates meer en wordt het wat ouder: vervangen. Is inderdaad heel triest als een ding het verder nog prima doet. Maar zo zit de wegwerpmaatschappij helaas in elkaar tegenwoordig. In een enkel geval kunnen meer tech-savvy gebruikers er zelf alternatieve open source software – die wel bij te houden is – op installeren en een apparaat een nieuw en veel duurzamer leven geven. Maar dat kan jammer genoeg lang niet iedereen. Meer weten over veiligheid en privacy? Lees dan zeker dit boek eens aandachtig!

Apple Watch up-to-date houden

Ook het slimme klokje van Apple – de Watch – vereist updates. Intern draait een op Unix gebaseerd besturingssysteem waar ook apps op geïnstalleerd kunnen worden. Zowel de apps als het OS krijgen van Apple gelukkig wel regelmatig en langdurig updates. Hoe je een systeemupdate installeert beschrijft Henny Temmink in haar boek Ontdek de Apple Watch:

Uw Apple Watch wilt u natuurlijk wel up-to-date houden. Ook daarvoor gebruikt u de app Watch. Open – op uw iPhone – Mijn Watch, Algemeen, Software-update. Schakel hier de functie Automatische updates in. Wanneer er een update beschikbaar is, krijgt u daarvan een melding.

 

Apple Watch updaten
Er is een update beschikbaar voor uw Apple Watch.

Wilt u controleren of er een update beschikbaar is, open dan Mijn Watch, Algemeen, Software-update. U ziet dan of de melding dat uw Apple up-to-date is, of een melding dat een update beschikbaar is. Hierbij ziet u de naam van de update, de inhoud of wijzigingen en daaronder de knop Download en installeer, waarmee u de update direct kunt installeren.

U kunt de update alleen installeren als de Watch op de oplader is aangesloten en in de buurt is van uw iPhone. De iPhone moet een verbinding hebben met een wifinetwerk. U mag de Watch niet loskoppelen van de lader of opnieuw starten tijdens de installatie. Het bijwerken kan – afhankelijk van de grootte van de update – behoorlijk lang duren. Een uur is geen uitzondering. Als de installatie voltooid is, krijgt u zowel op de iPhone als op de Watch een melding.

Meer tips en trucs over Apple-producten? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Apple-tips op dit blog vind je HIER.

Ontdek de Apple Watch

Ontdek de Apple WatchDe Apple Watch is de perfecte compagnon voor uw iPhone. Met deze smartwatch ontvangt u meldingen van uw iPhone, voert u telefoongesprekken, houdt u uw gezondheid in de gaten en legt u uw sportieve prestaties vast. Pas zelf de wijzerplaat aan en kies welke functies u direct op de wijzerplaat wilt hebben. In het boek Ontdek de Apple Watch (Voor Apple Watch Series 3, 4, 5, 6 en SE met watchOS 7 of watchOS 8) van Henny Temmink ontdekt u de mogelijkheden van de Apple Watch en hoe u deze met uw iPhone instelt. Aan de orde komen de instellingen, de diverse (gezondheids)apps, veel tips en trucs en u leest hoe u het meeste uit uw waardevolle investering haalt! Uit de inhoud:

  • Kennismaken met de Watch en de wijzerplaten
  • Inschakelen, ontgrendelen en bediening
  • Werken met de standaardapps
  • Teksten invoeren en werken met Mail, Berichten, Walkietalkie, de telefoon en Siri
  • Contactloos betalen met Apple Pay
  • Locatievoorzieningen voor Kaarten, Weer, Agenda en meer
  • Muziek afspelen en foto’s maken en bekijken
  • Werken met de gezondheidsapps
  • Toegankelijkheidsvoorzieningen zoals VoiceOver en handgebaren

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.