Een veilig online bestaan: 2-staps-verificatie met een app

Als je eenmaal begonnen bent om bij allerlei accounts twee-staps-verificatie aan te zetten, dan krijg je op een gegeven moment genoeg van de sms’jes met de veiligheidscodes, die soms een tijdje op zich laten wachten. Je wilt NU een veiligheidscode en niet over een paar minuten! Daar is een app voor, of beter gezegd: daar zijn apps voor. In deze blogpost leggen we uit hoe je met zo’n app – bijvoorbeeld Authenticator of Authy – aan het werkt gaat.

Soms wil je ergens snel inloggen op een vreemde computer met je Google-account. Je vraagt per sms een veiligheidscode, maar op een of andere manier komt die code niet. De sms is verdwaald, ergens in het systeem. Vervelend, want je moet nu even wat met die account. Een snellere methode is inloggen met behulp van een veiligheidscode die door een app wordt gegenereerd.

Instellingen voor Authentificatie in twee stappen

Als je teruggaat naar het scherm met de verschillende instellingen voor de twee-staps-verificatie bij je Google-account zie je bij de Primaire methode waar je codes ontvangt de keuze staan tussen SMS en onze mobiele app. Google bedoelt hiermee de Authenticator-app die je in de Play Store en Apple App Store op je mobiele telefoon kunt downloaden.

Er zijn verschillende apps die hetzelfde doen: een veiligheidscode genereren die je in plaats van het sms’je kunt invoeren om toegang tot een account te krijgen. Bijvoorbeeld Authenticator van Google en Authy van het gelijknamig bedrijf. Er is niks mis met Authenticator – die app heb ik lange tijd gebruikt – maar ik prefereer inmiddels Authy. Authenticator werkt alleen op één telefoon en als je die telefoon kwijt bent, heb je alleen nog een uitwijkmogelijkheid naar bijvoorbeeld de back-upcodes. Authy kun je op je mobiele telefoon gebruiken, maar ook op je Windows-PC of op je Mac. Kortom: Authy is veelzijdiger en als je een app wilt gaan gebruiken voor twee-staps-verificatie, dan kun je beter met Authy beginnen. Als je van Authenticator wilt overstappen naar Authy kan dat, maar het is gedoe en op gedoe zit je niet te wachten.

Een twee-staps-verificatie-app gebruiken.

Met Authy ga je alsvolgt aan het werk:

1. Download Authy van de Play Store of van de App Store.

2. Je moet bij Authy één keer je telefoonnummer invoeren, zodat Authy je een sms’je kan sturen met een veiligheidscode. Als je nog geen account bij Authy hebt moet je ook een e-mailadres meesturen. Vanaf dat moment is de app bij Authy geregistreerd op deze specifieke telefoon.

Screenshot-(20)
Codes ontvangen in een authentificatie-app. Klik op ‘Overschakelen naar app’.

3. Daarna ga je naar je Google-instellingen voor twee-staps-verificatie. Daar klik je op Overschakelen naar app.

Overschakelen naar een authentificatie-app bij je Google-account.
Overschakelen naar een authentificatie-app bij je Google-account.

4. Google vraagt om je telefoontype: Android, iOS of BlackBerry. Kies het systeem van je telefoon. Op je scherm verschijnt een QR-code.

Op je scherm verschijnt een QR-code, die je met Authy moet scannen
Op je scherm verschijnt een QR-code, die je met Authy moet scannen.

5. In het puntjes-menu rechtsboven bij Authy kies je Add Account. Kies voor Scan QR Code.

Scan QR-code in Authy.
Scan QR-code in Authy.

6. Houd je telefoon bij het scherm, de code wordt gescand en Authy geeft je vervolgens een veiligheidscode die je op je computer moet invoeren.

Klaar. Vanaf  nu kun je de veiligheidscodes via je app opvragen. Een veiligheidscode is tijdgebonden, een code zo’n dertig seconden geldig. Telkens worden er nieuwe veiligheidscodes gegenereerd. Dus als je niet snel genoeg bent, dan werkt de code niet meer. Maar geen probleem: de authentificatie-app maakt telkens nieuwe.

Meer over een veilig digitaal bestaan lezen? Kijk dan HIER. In een volgende aflevering over een veilig digitaal bestaan komt twee-staps-verificatie bij andere accounts aan de orde.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.