Ken je ze nog? Het dynamisch duo Vermeend en Van Rijbroek? Vermeend (…) stel cyber-experts waar Nederland zich in januari een kriek om heeft gelachen. Kaspersky spant een rechtszaak aan tegen Vermeend en De Telegraaf.
Ten eerste eist Kaspersky een rectificatie in De Telegraaf betreffende de claim in het artikel onder de kop ‘Welkom in de wondere wereld van hacker Rian van Rijbroek’ van de wel heel fantasierijke hackster Van Rijbroek. Volgens de AV-maker heeft zij voldoende bewijs op tafel gelegd over dat er nooit door haar beweerd is dat Kaspersky gehackt is. Hetgeen betekent dat deze woorden mogelijk zijn opgetekend uit de mond van Vermeend. Of een tussenpersoon. Of – zoals Kaspersky als optie aanvoert in zijn blog – fake nieuws puur voor sensatie bedoeld. Maar dat lijkt ook niet helemaal het geval, de link naar Vermeend is er volgens de AV-maker wel. Na uitgebreid onderzoek – inclusief door Van Rijbroek bewaarde mails en opgenomen telefoongesprekken (blijkbaar voelde ze zelf toch ook al nattigheid) leiden sporen volgens hen inderdaad naar Vermeend. De kans bestaat dus dat hij persoonlijk de leugens de wereld heeft in geholpen.
Plagiaat
Het duo Vermeend en Van Rijbroek staat sowieso niet bekend als bepaald succesvol. Uiteindelijk werd ‘hun’ boek snel uit de handel genomen vanwege plagiaat. Bovendien bleek het bomvol onzin en verzonnen feiten te staan die kant nog wal raakten. De Telegraaf beweert dat een anonieme bron de krant benaderde met nieuws betreffende de vermeende hack bij Kaspersky. Deze laatste partij vermoedt dat dit Vermeend zelf is geweest. Zelf heeft hij dat inmiddels ontkend. Probleem is echter dat zowel Vermeend als Rijbroek niet echt als betrouwbaar te boek staan.
Wonderlijk
Het blijft al met al een wonderlijke soap waarvan het einde nog niet in zicht is. We weten eigenlijk nog steeds niet goed wie die Van Rijbroek nou eigenlijk is. Zelf noemt ze zich hacker, ooit verbonden aan de Nederlandse veiligheidsdiensten. Een bekende foto is die van haar kroelend in een ‘speelpakje’. Volgens haar was ze toen undercover op een missie waar ze niets over kan vertellen. Om heel eerlijk te zijn lijkt het allemaal op een grotendeels verzonnen leven. Of dat scenario door haarzelf bedacht is of door iemand anders laten we wijselijk in het midden. Maar een ‘meesterhacker’ en ex-spion doen het op de cover natuurlijk beter dan dan een omschrijving als ‘helpdeskmedewerker’, om maar iets te noemen. Hoe dan ook: wordt vervolgd.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.