Het zal u niet ontgaan zijn als u het IT-nieuws een beetje volgt. Afgelopen maandag zat bij Nieuwsuur een blunderende ‘cyberexpert’ Rian van Rijbroek die van toeten noch blazen wist.
Het was een tenenkrommende vertoning bij Nieuwsuur (alhier is ook het volledige filmpje nog te bekijken), afgelopen maandag. Naar aanleiding van de DDoS-aanvallen op onder meer de Nederlandse banken zat daar ene Rian van Rijbroek werkelijk de grootste onzin uit te kramen over oorzaken, gevaren en wat al niet meer. Ze combineerde dingen met elkaar die echt geen enkele connectie hadden. Een bijzonder televisiemoment dus, waar Nieuwsuur inmiddels min of meer zijn excuses voor heeft aangeboden. Hoe het mogelijk is dat een in het wereldje nagenoeg volslagen onbekende de kans kreeg haar verhaal op de televisie te doen blijft mogelijk nog lang (of zelfs altijd) onduidelijk. En er is meer vreemds aan de hand met Van Rijbroek. Zoals bijvoorbeeld een boek dat ze schreef met oud- PvdA-minister Willem Vermeend. Dat werd gisteren uit de handel gehaald vanwege geconstateerd plagiaat. Grote stukken bleken simpelweg zonder bronvermelding gekopieerd en geplakt.
Warrig verhaal
Rian van Rijbroek lijkt ineens uit het niets te zijn gekomen. En presenteert zich min of meer als ’s werelds beste hacker en cyberexpert. Maar blijkt totaal niet te snappen dat een DDoS-aanval helemaal niets met een inbraak van doen heeft. Koppelt er met gemak ook nog even een warrig verhaal over blockchain aan vast, een methode die gebruikt wordt voor onder meer digitale betalingen en dito munten. Beweert met droge ogen dat geldautomaten geprogrammeerd zouden zijn om op bepaalde tijden geld af te geven. Meldt dat de bron van de aanvallen uit onder meer Rusland en Iran afkomstig zijn, terwijl daar nog helemaal niets over te zeggen is. Het hele verhaal dat ze vertelt klinkt sowieso warrig. Laat je dus niet gek maken door wat deze naar eigen zeggen ooit voor veiligheidsdiensten werkende hacker meldt.
Boek uit de handel
Je kan gewoon je bankapp op je smartphone blijven gebruiken, het is onzin om dat via VPN te doen (eveneens een tip van de zelfbenoemde expert). Sterker nog: de kans dat er een kwaadwillende meeluistert via een malafide VPN-dienst is groter dan rechtstreeks. Bovendien is het dataverkeer tussen bank en app sowieso al stevig versleuteld. Het is dan ook onbegrijpelijk dat een expert dit soort populistische informatie verspreid op nota bene een publiek net dat betaald wordt door de overheid en dus van ‘onze’ belastingcenten. Wat dat betreft komt dan ook nog even oud-minister Vermeend om de hoek kijken. Hij was onder meer staatssecretaris van Financiën, tegenwoordig houdt hij zich bezig met onder meer cybersecurity getuige het boek De wereld van Cybersecurity en Cybercrime dat door hem en Van Rijbroek werd geschreven. En inmiddels wegens plagiaat uit de handel is genomen. Onder meer de échte expert en onderzoeksjournalist Brenno de Winter is boos dat hij genoemd wordt in het boek zonder dat hij daarvan op de hoogte is gesteld en er toestemming voor heeft gegeven.
30 jaar werkervaring
Het professionele leven van Van Rijbroek lijkt een beetje aan elkaar te hangen van wilde fantasieën, net als haar theorieën die niet op feiten zijn gestoeld. Zelf beweert ze dat ze uiteindelijk toch gelijk gaat krijgen. Volgens Linda is ze ‘het gewend dat ze me eerst afmaken’ alvorens ze dan toch haar gelijk krijgt. Verder beweert ze daar dat ze in de dertig jaar (!) dat ze dit werk doet er nog nooit naast heeft gezeten. Al met al een bijzonder persoon dus. En een wijze les: neem niet elke expert altijd even serieus, zelfs niet als deze bij een gerenommeerd tv-programma zijn of haar zegje doet. Ga bij twijfel zelf op zoek naar betrouwbare informatie. Afkomstig van mensen die hun sporen hebben verdiend in een bepaald kennisgebied. Keuze genoeg, zouden we zeggen. Onderschat tot slot ook de kennis van onze vaderlandse journalisten nog altijd niet. Ze houden elkaar gelukkig in de gaten. En als er eentje de mist in gaat zal de rest dat duidelijk laten merken. Zoals nu bijvoorbeeld.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Ik zag het interview en zei tegen mijn vrouw dat hier waarschijnlijk een autistische dame was aangeschoven die wellicht iets zinnigs kon bedenken over testprocedures maar verder totale onzin verkoopt. “Zo iemand moet Nieuwsuur tegen zichzelf beschermen,” concludeerde ik. Ze blijkt nu waarschijnlijk niet autistisch te zijn maar gewoon volslagen onvakkundig en bovendien ongenuanceerd in haar uitlatingen. Dat Vermeend zoiets niet herkent, bevreemdt mij. Ik ben razend benieuwd wie die mevrouw is en waarom Vermeend en Nieuwsuur haar als expert zien. Keep us informed!
Staat een alleraardigst interview in De Telegraaf van afgelopen zaterdag met haar. Het bevestigt alleen ons beider vermoedens. Inderdaad: je vraagt je ook af waarom zo iemand – die toch overduidelijk in een soort van zelfgeschapen fantasiewereld leeft – niet tegen zichzelf beschermd wordt. :-/
Lubach noemde haar “koekkoek” in zijn show gisteravond. Vermeend werd ook goed getypeerd, vermoedt ik. Zo komen de IT-ers (en zij die daar graag bij gerekend worden – weer eens in de belangstelling.