Blackberry, wie kent het nog? Bij de jongere generatie zal het merk nauwelijks een belletje doen rinkelen. De iets oudere jongere kent de naam vooral als fabrikant van hippe toestellen voor de zakelijke markt. Het bedrijf ging nagenoeg failliet maar bestaat nog steeds.
Ooit was Blackberry dé speler op de markt van (grotendeels) zakelijke smartphones. Vooral bekend van het fysieke toetsenbordje dat op alle toestellen van dit merk prominent aanwezig was. En de geboden beveiliging en versleuteling van gegevens. Uiteindelijk verloor Blackberry met z’n eigen besturingssysteem de strijd tegen de grote namen Apple (iOS) en Google (Android). Met name veel gebruikers zullen zijn overgestapt naar iOS, al was het maar omdat ook daar de veiligheid en versleuteling uitstekend in orde zijn. Uiteindelijk stopte Blackberry met het maken van smartphones en concentreerde het zich daarna volledig op software. Zelfs het eigen besturingssysteem legde het loodje, als basis koos het bedrijf voor Android. Dat er nu toch nog een Blackberry-telefoon verschijnt in de vorm van de Key2 heeft te maken met het feit dat het Chinese TCL de naam Blackberry mag gebruiken.
Optische zoom
De nieuwe Blackberry Key2 beschikt in ieder geval ook weer over een hardware-toetsenbordje, al doet dat inmiddels toch wat oubollig aan. Maar een ieder die toch het liefst een ‘echt’ toetsenbord gebruikt ongetwijfeld een verademing. Wel geldt dat dit onderdeel natuurlijk wat schermruimte kost en dat is dan weer jammer. Het kloppend hart bestaat uit een SoC (System on a Chip) van Snapdragon: de 660. Deze bevat onder meer 8 CPU-kernen, min of meer de standaard in de wereld van Android-toestellen tegenwoordig. Verder is voorzien in 6 GB RAM, wat het geïnstalleerde Android prettig in gebruik maakt. Verder is voorzien 12 megapixel dubbellenzige camera, waarvan eentje met 2x optische zoom. Vreemd genoeg ontbreekt optische beeldstabilisatie.
Midrange en duur
Al met al een aardig toestel met specificaties van de betere middenklasser. Het prijskaartje is echter best aan de hoge kant. De versie met 64 GB gaat voor €649 over de toonbank. De prijs voor de 128 GB-versie is nog onbekend. Daar koop je ook een iPhone voor, of een andere Android-telefoon met gelijksoortige specs voor een lagere prijs. Zeker als je voor een Chinese fabrikant kiest. Anderzijds: bij deze Blackberry blijf je ‘vrij’ dankzij Android; je zit niet aan een achterhaald Blackberry-systeem vast. Dat scheelt dan weer natuurlijk.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.