Leapp is failliet

Leapp failliet, hoop op doorstart

De bekende dealer van tweedehands Apple-hardware Leapp is afgelopen vrijdag failliet verklaard. Of en wanneer bestelde goederen nog uitgeleverd worden is onduidelijk.

Ook nu blijkt weer dat goedkoop soms toch als duurkoop kan uitpakken. Want heb je toevallig ergens in de afgelopen week een leuk stukje hardware besteld en betaald bij Leapp, dan is het maar de vraag of je van die investering ooit wat terug ziet. De zaak is namelijk failliet verklaard. Hoewel het er aan de oppervlakte allemaal spic en span uitzag, was dat niet echt het geval. Het lijkt erop dat de vele fysieke winkels het bedrijf de das hebben omgedaan. Concurrenten die ook tweedehands refurbished hardware aanbieden hebben die niet of veel minder, waardoor de operationele kosten natuurlijk een stuk lager blijven. Verder kan je je soms afvragen of het gezien de prijsverschillen tussen refurbished tweedehands en nieuw waard is om voor tweedehands te kiezen.

Prijsverschillen

Met name de prijsverschillen tussen meer recente tweedehands modellen en gloednieuwe exemplaren zijn relatief klein. Je moet je slag vooral slaan bij de wat oudere modellen uit een bepaalde serie. Probleem daarbij is natuurlijk dat het maar de vraag is hoelang Apple die nog blijft voorzien van nieuwe besturingssystemen. Het is dus een beetje gokken en heel goed zoeken naar iets wat niet te oud is om volgend jaar al antiek te zijn. En wat tegelijkertijd niet zo dicht – qua prijs – bij nieuwe hardware zit dat het onverstandig is om daar je geld aan te besteden. Verder is er ook nog het verhaal garantie, wat per refurbished-leverancier nogal verschilt. Last but not least is er de kwaliteit van de aangeboden waar. De allergoedkoopste tweedehands-apparatuur heeft vaak geen al te best verleden achter de kiezen. En dat zie je terug in bijvoorbeeld het uiterlijk met krasjes en dergelijke.

Sla je slag

Is het dan alleen maar kommer en kwel in de wereld van tweedehands en refurbished? Nee, zeker niet. Het is bijvoorbeeld uitstekend voor het milieu. Daar waar afgedankte apparatuur normaliter op de vuilnisbelt verdwijnt, gaat het nu een mooi tweede leven tegemoet. Bovendien geldt dat computers, smartphones en tablets de afgelopen jaren van zodanig voldoende krachtige hardware zijn voorzien dat ze – afhankelijk van de ondersteuning van de fabrikant – nog wel een flinke tijd mee kunnen qua software. Je kunt dus prima je slag slaan met een refurbished apparaat, maar check wel heel kritisch de prijsverschillen met nieuw. En – natuurlijk – vraag duidelijk na of essentiële onderdelen als de accu vervangen zijn in het refurbishment-proces. Als dat niet het geval is kom je mogelijk – zeker in het geval van Apple – binnen niet al te lange tijd alsnog voor een dure verrassing te staan. Tot slot zijn natuurlijk de garantielengte en voorwaarden daarvan van levensbelang. Wat valt er onder de garantie en wat niet? Goed uitzoeken!

Afwachten maar

Wat de klanten van Leapp betreft is het nu maar afwachten wat er gaat gebeuren. In ieder geval zijn de garanties per direct komen te vervallen, zo lezen we op de site. Er is overleg gaande over de mogelijkheden deze garanties over te laten nemen door een eventueel geïnteresseerde koper die Leapp over zou willen nemen. Maar als die ‘nee’ zegt heb je geen been om op te staan. Wat bestellingen betreft belooft het bedrijf dat online bestelde artikelen deze week nog uitgeleverd worden; in een fysieke winkel bestelde en betaalde artikelen kunnen niet meer geleverd worden. Hoe dat uiteindelijk afloopt is ook afwachten. Faillissementen van computerketens zijn altijd heel vervelend, zeker ook omdat er vaak grotere bedragen worden misgelopen door klanten die daardoor ernstig gedupeerd worden. Laten we dan ook maar hopen op een doorstart en een bijbehorende nette afhandeling van lopende zaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.