Excel 2019 is de nieuwste versie van dit rekenwonder. De versie 2019 is er ook als onderdeel van een abonnement op Office 365, waarvoor u een vast bedrag per maand betaalt. Hebt u Office 365, dan werkt u sinds het afgelopen najaar automatisch met de nieuwste versie, Excel 2019. Een nieuwe Excel, dan ook een nieuw boek: Handboek Excel 2019 (voor Office 2019 en Office 365).
De inhoud overzien
Dit boek is praktisch opgezet. U leert door te doen, dat wil zeggen: u voert de instructies uit en leert zo werken met Excel; u hoeft niet eerst een dosis theorie door te werken.
Het boek richt zich op beginners, op mensen die nog geen of weinig ervaring met Excel hebben, die willen (of moeten) werken met dit rekenprogramma en die voor het eerst kennismaken met Excel aan de hand van versie 2019. In plaats van zelf uit te zoeken hoe het programma werkt of te leunen op toevalstreffers en beginnersgeluk, willen zij weten wat ze doen. Dat leren ze stap voor stap aan de hand van dit boek.
Het boek bestaat uit de volgende 12 hoofdstukken.
- Kennismaken met Excel 2019
- Werken met een lijst met gegevens
- Werken met het werkblad
- Het werkblad opmaken
- Berekeningen maken
- Rekenen met functies
- Zoeken, tellen en optellen met functies
- Reageren op voorwaarden
- Rekenen met datum en tijd
- Grafieken maken
- Het werkblad afdrukken
- Uw werkblad beveiligen
- Ieder hoofdstuk wordt afgerond met een tiental vragen en 3 opdrachten.
- In hoofdstuk 6 tot en met 9 worden de 30 meest gebruikte rekenfuncties besproken, aan de hand van praktische voorbeelden.
- Wanneer u een handeling ook met een sneltoets kunt uitvoeren, wordt die erbij genoemd. Denk aan toetsen als Ctrl+Z, Ctrl+F2, dat werk.
U kunt aanvullend materiaal downloaden, namelijk:
- Bijlage A – antwoorden op de vragen en uitwerking van de opdrachten;
- Bijlage B – lijst van sneltoetsen;
- Bijlage C – overzicht van foutmeldingen en hun oplossing;
- Bijlage D – de besproken rekenfuncties.
- Het bestand Bonushoofdstuk Draaitabellen – een extra hoofdstuk over draaitabellen; daarmee kunt u een grote lijst in een compact overzicht samenvatten.
- En een pakket met 50 bestanden, waarin u kunt oefenen met de voorbeelden die in dit boek worden besproken.
Nieuwe grafieken in Excel 2019
Een nieuw grafiektype is het trechterdiagram; deze heeft staven in het midden die de afname van een hoeveelheid weergeven. Een bedrijf houdt bijvoorbeeld een campagne om een nieuw apparaat onder de aandacht te brengen. Van de 200 klanten die mogelijk geïnteresseerd zijn, worden er 100 benaderd. Van deze reageren er 50 dat ze interesse hebben, zij worden per telefoon benaderd; daarvan vragen 40 om een offerte en uiteindelijk bestellen 20 klanten het nieuwe apparaat. Deze ‘selectie van een selectie van een selectie’ wordt weergegeven in een trechterdiagram. Vanaf Excel 2019 is deze grafiek een ingebouwd type.

Voor mensen die gegevens op een kaart willen projecteren is een langgekoesterde wens vervuld: als u landen of steden in een lijstje zet met cijfers ernaast, kan Excel een kaart inkleuren. U kunt bijvoorbeeld waarden met elkaar vergelijken, zoals de bevolkingsdichtheid van de Nederlandse provincies: hoe meer inwoners, des te donkerder de kleur.
U kunt ook landen wel of niet laten inkleuren, zoals landen in Europa die wel of niet bij de Europese Unie horen. Of: in de staten van de VS waarin de Republikeinen de meerderheid hebben, in het rood weergeven, en die van de Democraten in het blauw.

Power BI geïntegreerd
Voor de experts die Excel gebruiken voor Business Intelligence is er goed nieuws. De onderdelen Power Pivot, Power Query en Power Map hoeven niet meer apart gedownload te worden, want die zijn volledig in Excel geïntegreerd. Het ophalen van gegevens uit een grote verscheidenheid aan externe bronnen gaat eenvoudig via Ophalen en transformeren in de tab Gegevens. En het opzetten van een gegevensmodel voor Power Pivot is intuïtiever gemaakt Deze onderdelen worden besproken in het experthandboek Business Intelligence met Power BI in Excel van Wim de Groot, dat in december 2018 verscheen.
Nieuwe functies in Excel 2019
De functie Flash Fill bestond al in Excel 2013, maar deze is verbeterd en heet nu Snel aanvullen. Als in één kolom postcodes en woonplaatsen in dezelfde cel staan, kunt u die splitsen naar twee aparte kolommen. U typt hiervoor de eerste postcode in een cel meteen rechts van de lijst en klikt op Snel aanvullen; de andere postcodes komen er automatisch onder. Vervolgens typt u in de lege cel rechts daarvan de eerste woonplaats over, klikt op Snel aanvullen en de woonplaatsen komen in een aparte kolom.

Een van de nieuwe rekenfuncties heet SCHAKELEN (SWITCH in het Engels). Stel, er staat een aantal landen in een kolom. U wilt aan Frankrijk, Spanje en België de aanduiding ‘West Europa’ geven en bij Duitsland en Italië moet ‘Midden Europa’ komen. Dat zou u kunnen doen door een aantal malen ALS te gebruiken, maar dat wordt een ingewikkelde formule. Met VERT.ZOEKEN kan ook, maar dan moet u eerst een tabelletje opstellen.
U geeft aan de functie SCHAKELEN eerst op, om welke cel het gaat; vervolgens typt u steeds een aantal paren: een land en de regio die daarbij hoort. Aan het eind van de formule geeft u op wat u wilt zien als het land niet in de formule wordt genoemd.
De formule is:
=SCHAKELEN(A2;”Frankrijk”;”West Europa”;”Spanje”;”West Europa”;”België”;”West Europa”;”Duitsland”;”Midden Europa”;”Italië”;”Midden Europa”;””)
Kopieert u deze formule omlaag, dat ziet u bij de landen Frankrijk, Spanje en België ‘West Europa’, en bij Duitsland en Italië ‘Midden Europa’. In de formule wordt Nederland niet genoemd, daarbij is het resultaat lege tekst, door de ”” aan het eind.
Met deze functie kunt ook bij bedragen vanaf 1 miljoen euro ‘HOOG’ plaatsen, bij bedragen vanaf 100.000 ‘Midden’ en bij de rest ‘laag’. Nu vergelijken we geen exacte tekst, maar geven we als voorwaarde ‘groter dan of gelijk aan een getal’ op, door als eerste argument WAAR() op te geven. De formule luidt:
=SCHAKELEN(WAAR();B2>=1000000;”HOOG”;B2>=100000;”Midden”;”laag”)
Als de vergelijking WAAR is, wordt de bijbehorende tekst genomen. Dus als B2 is groter dan of gelijk aan 1.000.000, verschijnt er ‘HOOG’, dan wel ‘Midden’ of ‘laag’.


Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.