Voor velen die een Android-emulator onder Windows wilden draaien was Andy de aangewezen weg. Deze software lijkt echter stiekem een Bitcoin-miner mee te installeren. Pas dus op met Andy Android emulator!
Andy is een emulator voor Android. Je kunt er dus Android-apps mee onder Windows draaien. Dat klinkt erg interessant, maar Andy lijkt tegenwoordig vooral hét programma om te vermijden. Vorig jaar al bleek dat er samen met Andy tevens ongevraagd en stiekem een Bitcoin-miner werd mee geïnstalleerd met het programma. Het betekent dat je computer voor het berekenen van Bitcoins wordt ingezet. Leuk voor degene die ze ontvangt, maar minder leuk voor jouw systeemprestaties. De makers van Andy negeren al maandenlang vragen over opheldering, wat in zo’n geval vaak veelzeggend is. Het lijkt erop dat de mensen achter Andy gevallen zijn voor de verlokkingen van het grote geld en daarbij malware niet schuwen.
Alternatieven
Het vervelende van al dit soort stiekem meeliftende software is natuurlijk dat er niet om een bevestiging gevraagd wordt. Als Andy netjes zou vragen of ze een miner-tool mogen installeren op je pc om zo toch nog wat geld aan hun verder gratis software te verdienen: prima. Zeker als het een tool betreft die je zo kunt configureren dat deze alleen z’n ding doet als je computer weinig of niks te doen heeft kunnen gebruikers daar uit coulance best akkoord mee gaan. Of niet, en dan moet die keuze er simpelweg zijn. Dat Andy die niet biedt en verder weinig tot geen opheldering wenst te geven spreekt boekdelen. Ons advies is dan ook om Andy voortaan links te laten liggen. Er zijn voldoende schone alternatieven, zoals bijvoorbeeld het welbekende Bluestacks. Deze emulator is vooral gechikt (en geoptimaliseerd) voor gamen. Wil je een meer universele emulator, dan is er AMIDuOS, van de bekende Biosmaker AMI. Na installatie hiervan heb je een complete virtuele Android-omgeving tot je beschikking. 3D en andere zaken leveren geen enkel probleem op, dus ook bijvoorbeeld je games draaien er prima op.
Echt niet installeren
Andy moet je echt links laten liggen. Met name ook omdat de miner al in juni vorig jaar ontdekt is en er eigenlijk nog altijd geen duidelijke reactie van de makers is verschenen. Grote kans dus dat er meer ongewenste rommel geïnstalleerd wordt en dat soort risico’s wil je echt niet meer op een computer hebben draaien anno 2019. Voor de volledigheid nog even de website van Andy, maar eigenlijk kun je die gewoon het best vermijden: https://www.andyroid.net/ (we hebben de link bewust niet aanklikbaar gemaakt).
Android is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. Het boek Ontdek de Android-phone beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 10 van Android en houdt al rekening met versie 11.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Ik zoek een Android emuliator waar de GPS van Windows werkt.
Duos deed dat maar bestaat al jaren niet meer,