Microsoft Office of de Google Apps ?

Er is naast alle alternatieven voor Microsoft Office die we deze maand noemden en bespraken (HIER), nog een belangrijk alternatief: de Google Apps. Met Google Drive, Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Gmail kom je net zo ver als met Office 365. Net zo ver? Misschien niet helemaal, maar In ieder geval een flink eind…

Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Gmail, al die apps van Google, zijn gratis te gebruiken. Je krijgt daarnaast ook nog eens gratis 15 GB tot je beschikking voor het opslaan van je documenten. Ze draaien – in de browser – op macOS en Windows. Daarnaast zijn de apps beschikbaar op iOS, Android en natuurlijk draaien ze ook in de browser op een Chromebook. Je kunt er Word- en Excel-bestanden in openen en bewerken, maar die worden dan wel Google Docs en Google Spreadsheet-documenten. En schreef ik al dat ze gratis zijn?

Verschil in functionaliteit

Gratis, betekent dat dan minder functionaliteit vergeleken met Microsoft Office? Ja, dat betekent het. De Google apps hebben minder te bieden dan Office. De vraag is echter of de mogelijkheden die de apps bieden voor de gemiddelde gebruiker niet genoeg zijn. Een groot deel van de gebruikers van Office gebruikt maar een heel beperkt deel van de mogelijkheden die Office biedt. Natuurlijk verschilt de werking van de Google apps van die van de applicaties van Office. Stel jezelf de vraag: wat gebruik ik precies in Word en Exel?

Wat gebruik jij in Office?

Om het even om mezelf te betrekken: ik gebruik Google Documenten om teksten te schrijven. Voor dit blog, voor de boeken die ik maak voor Van Duuren en voor ander schrijfwerk. Voor het grootste deel kan ik daar prima mee uit de voeten. Met wat macro’s die in een stijl zitten voor de opmaak van de boeken van Van Duuren heb ik pech. Die macro’s voor die specifieke stijlen werken niet. Ik kom een heel eind met Kop 1, Kop 2 enzovoort. Maar daar houdt het mee op. Ik heb een heel eenvoudige boekhouding, die ik prima in Google Spreadsheets kan doen. Optellen, aftrekken vermenigvuldigen en delen, verwijzen van het ene sheet naar het andere, dat is het wel. Genoeg voor mij. Ik heb écht geen Excel nodig.

Zoek de verschillen

Als je precies wilt weten wat de verschillen zijn dan zijn daar talloze artikelen op internet over te vinden. HIER bijvoorbeeld over MS vergeleken met Google Documenten. Daarin kun je lezen dat wat betreft functionaliteit MS Word meer biedt dan Google Documenten, maar dat, als het op samenwerken aan documenten aankomt, Google Documenten weer wat meer biedt dan MS Word. Over de verschillen tussen MS Excel en Google Spreadsheets is DIT artikel bijvoorbeeld wel informatief om te lezen. Ga eens bij jezelf na wat voor mogelijkheden je gebruikt in Office en of je die niet ook kunt vinden in de gratis apps van Google.

Wil je aan de gang met de Google apps en wil je meer weten over alle mogelijkheden die de apps bieden, dan is daar natuurlijk een boek voor: Ontdek Google Docs en Drive van Dirkjan van Ittersum. Dit boek was vorig jaar juli het Boek van de maand, hier op Computer Creatief. We hadden een interview met de auteur, een bespreking van het boek en een tweetal voorproefjes uit het boek die je HIER kunt vinden.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.