Synology Offie draait gewoon op je NAS van dit merk

Alternatieven voor MS Office

Als je niet direct zit te wachten op een werkelijk gigantische hoeveelheid features, dan zijn er ook alternatieve Office-suites. Eentje draait zelfs volledig op je Synology NAS…

Microsoft Office is ontegenzeggelijk een mooi product. Echter: veel gebruikers zullen slechts een fractie van de vele, vele features gebruiken. Ben jij iemand die liever een wat eenvoudiger Office-versie zoekt én toevallig een Synology NAS in huis heeft staan? Of van plan is om zo’n apparaat aan te schaffen? Dan is het goed om te weten dat er een complete Office suite voor NASsen van dit merk beschikbaar is. De software draait gewoon in je browser en biedt alles wat je voor dagelijks gebruik nodig hebt. Er is voorzien in een tekstverwerker, spreadsheet, presentatiesoftware en agenda. Documenten die je maakt met een van de onderdelen zijn compatibel met Word, Excel en (of) PowerPoint, dus daar hoef je het alvast niet om te laten.

Samenwerken

Het grote voordeel van een Office-suite die draait op je NAS is natuurlijk dat je lokaal geen software hoeft te installeren en dat alles via het (thuis)netwerk bereikbaar is. Je kunt je Synology NAS zelfs zo configureren dat je er ook vanaf internet bij kunt. Verder kun je eenvoudig samenwerken aan documenten, er is bijvoorbeeld tevens in een chat-app voorzien. Uiteraard is het een prettig gedachte dat de diverse onderdelen van het Office-pakket op je eigen door jezelf gecontroleerde NAS draaien. Er leest dus geen Google mee met je creaties, of welk ander groot bedrijf. Dat komt de privacy zeer zeker ten goede. En omdat tegenwoordig iedereen over breedband-internet beschikt start je de onderdelen van het pakket moeiteloos vanaf bijvoorbeeld je vakantieadres in den vreemde. Documenten die je maakt worden dan veilig op je eigen NAS bewaard. Mocht onderweg je laptop of tablet gestolen worden of kwijt raken, dan weet je in ieder geval dat al je werk nog thuis voor je klaar staat.

‘Verstopt’ in Drive

Kortom: een Office-pakket op een NAS is geen gekke gedachte. De ervaring leert dat het in de praktijk soepel en snel werkt. Wel is er één ‘maar’: Synology Office is tegenwoordig onderdeel van de Drive-applicatie. Kortom: het is daar waar je de Office-onderdelen vindt, om een zoekpartij te voorkomen. Start Drive en klik in het hoofdvenster op de +. Kies een van de opties: Document, Spreadsheet of Dia’s (het presentatieprogramma). Of klik op Vanaf sjabloon om een van de beschikbare sjablonen te kiezen voor een snelle start van een strak ogend document. Daarna kan je aan het werk. Je sult merken dat er verrassend veel mogelijkheden met het pakket zijn. En bedenk daarbij dat het actief onderhouden wordt, want het is een van de paradepaardjes van Synology.

Het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer Ronald SmitWil je meer weten over wat een NAS van Synology je kan bieden, inclusief de mogelijkheden van het Officepakket? Dan is er het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer Ronald Smit


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.