De verbeteringen in de laatste versie van Apple Foto’s – deel 2

Wie de update van iOS 11 naar iOS 12 maakte, zal waarschijnlijk wel hebben gemerkt dat Foto’s, de eigen foto-app van Apple, eveneens een update heeft gekregen. Hoewel veel verbeteringen aan de app niet direct in het oog springen, is er best veel nieuws te vinden. Gisteren beschreven we de koppeling met iCloud en het nieuwe onderdeel Met jou, vandaag gaat het over de verschillende Mediatypen en het maken van foto’s met Lange belichting.

Wat een type

Bovenaan in het overzicht van Albums vind je Mijn Albums. In het eerste onderdeel, Alle foto’s, vind je al jouw foto’s, schermafbeeldingen, Live Photos, panorama’s, video’s en andere bestanden. Mijn albums toont zowel albums die jij hebt gemaakt als albums die Foto’s zelf heeft gemaakt, bijvoorbeeld Favorieten. Als er meer albums zijn dan in het overzicht kunnen worden getoond, klik dan op Toon alles om ze allemaal te bekijken.

In het onderdeel Mediatypen worden alle onderdelen uit de bibliotheek van Foto’s gesorteerd basis van verschillende eigenschappen. Op deze manier vind je sneller video’s, selfies, Live Photos, panoramafbeeldingen en andere soorten bestanden terug. Welke mediatypen worden getoond is afhankelijk van de apps die je gebruikt en het soort opnamen dat je maakt met het iOS-apparaat.

Lange sluitertijd

Ik weet natuurlijk niet welke mediatypen er bij jou in het overzicht worden getoond, maar in bijgaande afbeelding zie je een mediatype waarvan ik vrijwel zeker weet dat het merendeel van de gebruikers die nog nooit heeft gezien: Lange belichting.

Diverse automatisch gegenereerde albums zijn nu terug te vinden in het onderdeel Mediatypen. Veel gebruikers hebben het album Lange belichting waarschijnlijk nog niet in het overzicht staan.

Bij foto’s met lange belichting, ook wel ‘long exposure opnamen genoemd, blijft de sluiter langer open. Het effect resultaat is dat het onderwerp door de bewegingsonscherpte wordt weergegeven als strepen of zachte vormen krijgt, of dat sommige bewegende objecten zelfs helemaal uit de foto verdwijnen. Op die manier kun je bijvoorbeeld het verkeer vastleggen als (licht)strepen, of stromend water een fluweelzacht en dromerig effect geven. Foto’s met een lange belichtingstijd worden doorgaans gemaakt met een DSLR-camera, omdat hierbij diafragma en sluitertijd eenvoudig handmatig kunnen worden aangepast. Ben je echter in het bezit bent van een iPhone 6s, of nieuwer, met iOS 11, of hoger, dan kun je óók foto’s maken met een lange belichtingstijd. Je gebruikt hiervoor de eigenschappen van Live Photos. Bij het maken van Live Photos blijft de sluiter langer open staan, waarmee de beweging vóór en na het maken van de foto wordt geregistreerd.

Nobody move, nobody get hurt

Om een foto met een lange belichting te kunnen maken, is het noodzakelijk dat de iPhone niet beweegt tijdens de opname. Gebruik daarom bij voorkeur een statief of zorg dat de iPhone ergens op kan steunen als je de opname maakt. Als je denkt dat je je hand heel stil kunt houden, mag je dat natuurlijk proberen, maar dat levert waarschijnlijk minder goede resultaten op.

Omdat een Live Photo maar zes seconden duurt, krijg je de beste resultaten als het onderwerp snel beweegt tegen een stilstaande achtergrond.

Om een Live Photo te maken doe je het volgende:

  1. Open de app Camera.
  2. Zet de optie Live Photos aan. Tik hiervoor op de knop met de cirkels.
  3. De aanduiding ‘Live’ verschijnt en het symbool wordt geel.
  4. Maak de opname, houd de camera hierbij stil en beweeg niet mee met het onderwerp.
  5. Open de app Foto’s, tik op Albums en scroll naar Mediatypen.
  6. Tik op Live Photo en tik op de opname die je wilt converteren. Let op of er boven de foto de aanduiding Live wordt weergegeven.
  7. Veeg de foto omhoog. Het onderdeel Effecten wordt getoond.
  8. Veeg naar links en tik op Lange belichting.
  9. De foto wordt nu aangepast. Na de conversie verschijnt links boven de opname: Lange belichting.
  10. Je kunt de afbeelding desgewenst nog verder bewerken met de gereedschappen van Foto’s.
Lange belichting
Selecteer een Live Photo.
Lange belichting
Veeg omhoog en tik op Lange belichting.
Lange belichting
De beelden van de Live Photo zijn nu samengevoegd.
Lange belichting
Het resultaat is altijd even afwachten.

Op 25 februari verschijnt de 2de editie van Zo werkt Apple Foto’s, bijgewerkt voor alle nieuwe mogelijkheden uit iOS 12. Tot en met 25 februari 2019 kun je het boek bestellen voor de Actieprijs van €16,99 in plaats van €18,99!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “De verbeteringen in de laatste versie van Apple Foto’s – deel 2”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.