De verbeteringen in de laatste versie van Apple Foto’s

Wie de update van iOS 11 naar iOS 12 maakte, zal waarschijnlijk wel hebben gemerkt dat Foto’s, de eigen foto-app van Apple, eveneens een update heeft gekregen. Hoewel veel verbeteringen aan de app niet direct in het oog springen, is de nieuwe versie op enkele punten wel even wennen. Deel 2 over de verbeteringen in Apple Foto’s kun je HIER lezen.

Zo lijken sommige standaard albums, zoals Video’s, Personen, Plaatsen en Terugblikken te zijn verdwenen. Geen paniek: ze hebben alleen maar een nieuwe plek gekregen. Ook de zoekfunctie is sterk verbeterd. Sommige items, die voorheen tussen je andere albums werden getoond, zijn nu te vinden in het onderdeel Mediatypen, onderaan het albumoverzicht.

Ook het zoeken is weer verbeterd. De suggesties die tijdens het typen van je zoekterm verschijnen helpen je het juiste item nóg sneller te vinden. Een optie die wel al kennen uit Foto’s voor macOS, is de mogelijkheid om meerdere albums te bewaren in een map. Foto’s voor iOS biedt deze optie nu ook.

iCloud-koppeling

Om foto’s te delen zonder ze te hoeven versturen, kun je in de laatste versie van Foto’s gebruikmaken van een zogeheten iCloud-koppeling. Je kunt een iCloud-koppeling versturen met Mail, Berichten of de link delen op sociale netwerken. De koppeling werkt 30 dagen. Ontvangers van de koppeling met een iOS- of macOS-apparaat kunnen – nadat ze op de link hebben geklikt – de foto(‘s) direct bekijken en bewaren met Foto’s. Ze hebben hiervoor zelf geen iCloud-account nodig. Een iCloud-koppeling kan tevens worden gebruikt om foto’s te delen met mensen zonder iOS- of macOS. Zij krijgen na het klikken op de link de foto’s te zien in een webbrowser en kunnen ze desgewenst downloaden.

Om een iCloud-koppeling te maken doe je het volgende:

  1. Open Foto’s en kies de foto die je wilt delen. Wil je meerdere foto’s selecteren, tik dan op Selecteer en maak je keuze.
  2. Tik op de deelknop en veeg in de onderste rij naar Kopieer iCloud-koppeling; tik hierop. Er verschijnt een venster met ‘Voorbereiden’. Het duurt even voordat de koppeling is gemaakt. De koppeling wordt automatisch naar het klembord gekopieerd.
  3. Om de iCloud-koppeling te delen open je Berichten, Mail of een andere applicatie waarin je de url kunt plakken.
  4. Tik kort op een lege plek in het berichtenvenster en plak de link in het bericht.
Foto’s kun je snel delen met iCloud-koppeling.

Voor jou

Foto’s bevat nog een nieuw onderdeel, Voor jou, een overzicht waarin je onder andere kunt zien welke items je hebt aan gedeelde albums toegevoegd, maar ook of daar reacties aan zijn toegevoegd. Daarnaast bevat Voor jou deelsuggesties voor je foto’s of video’s en zijn er automatisch samengestelde fotoverzamelingen van bijzondere momenten te bekijken. Deze terugblikken worden gemaakt op basis van gebeurtenissen en categorieën in je bibliotheek.

De verzamelingen worden samengesteld door foto’s uit de fotobibliotheek automatisch te groeperen op basis van diverse factoren: bijvoorbeeld datum, locatie, bepaalde mensen die op de foto staan, of huisdieren, baby’s, outdoor activiteiten, optredens, bruiloften, verjaardagen en dergelijke. Foto’s ‘concludeert’ dan bijvoorbeeld dat je op vakantie was of een verjaardag vierde en stelt een serie foto’s samen in Voor jou die je desgewenst als een diavoorstelling kunt bekijken. Je kunt hierin nog van alles aanpassen, zoals de titel, de afbeelding, de muziek en de tijdsduur Het is daarnaast mogelijk om foto’s te verwijderen of nieuwe foto’s toe te voegen. Hierna kun je de terugblik eventueel delen.

De tab ‘Voor jou’ toont verzamelde content op basis van diverse criteria en jouw activiteiten of die van vrienden en familie.

Het activeren van iCloud-foto’s maakt het mogelijk dat anderen foto’s kunnen toevoegen aan foto’s die jij hebt gedeeld, of om zelf foto’s toe te voegen aan foto’s die anderen met je delen. Foto’s kijkt hierbij naar de datum, locatie, personen en andere criteria. Abonnees kunnen dan een verzoek ontvangen om het gedeelde album aan te vullen met eigen foto’s of video’s van die dag of locatie. Je kunt ook deelsuggesties voor albums van vrienden en familie tegenkomen in het overzicht Voor jou.

Deelsuggesties werkt twee kanten op.

Op 25 februari verschijnt de 2de editie van Zo werkt Apple Foto’s, bijgewerkt voor alle nieuwe mogelijkheden uit iOS 12. Tot en met 25 februari 2019 kun je het boek bestellen voor de Actieprijs van €16,99 in plaats van €18,99!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.