Nooit meer doen, Lightroom CC met Lightroom Classic mixen!

Natuurlijk wist ik het eigenlijk wel: het rechtstreeks importeren van foto’s in Lightroom CC geeft later problemen in Lightroom Classic. Andersom – van Lightroom Classic naar Lightroom CC – geen probleem. Lightroom CC maakt een zooitje van mijn geordende Lightroom Catalogus…

Je eigen manier van indelen

Een paar maanden geleden beschreef ik hoe handig het was om vanuit Lightroom Classic foto’s te delen met Lightroom CC. Daardoor krijg je de beschikking over een stel foto’s die je kunt bewerken op je mobiele apparaten. Andersom – foto’s importeren in Lightroom CC die je dan later terugziet in Lightroom Classic is ook mogelijk. Er is daarbij één groot probleem. De foto’s die je rechtstreeks hebt geïmporteerd in Lightroom CC vallen buiten jouw eigen manier van indelen in Lightroom Classic. Ze verschijnen in een speciale map voor Lightroom CC, die je in de voorkeuren bij Lightroom Classic kunt aangeven.

Lightroom Classic is flexibel

De indeling die ik in Lightroom Classic gebruik is eenvoudig: Harde schijf > Fotoos > Jaar > Maand > Dag. Foto’s die ik maak op 8 februari 2019 komen tijdens het importeren in Lightroom Classic terecht in de map 2019 > 02februari2019 > 2019-02-08. Mijn foto’s kan ik verder terugvinden op de trefwoorden die ik toevoeg. Jij hebt natuurlijk je eigen manier van indelen, bijvoorbeeld Europa > Nederland > Amsterdam > Datum. Lightroom Classic is wat dat betreft flexibel. Bij het importeren van de foto’s in Lightroom Classic wijs ik naar een mapje, in mijn geval 02februari2019 en Lightroom maakt zelf de mapjes van de dagen aan.

De manier van opslaan in mappen in Lightroom Classic (links) en in Albums in Lightroom CC (rechts).

Albums versus mappen

Bij Lightroom CC is dat anders. Daar werk je in Albums. Je kunt er ook trefwoorden toevoegen, maar Adobe heeft slimme A.I. die ook de onderwerpen van je herkent. Je hebt er dus geen mappen, de structuur is volkomen anders dan bij Lightroom Classic. Hier beginnen de problemen. Hoewel de mogelijkheden van Lightroom CC steeds dichter naar Lightroom Classic gaan, werkt Lightroom CC met Albums en niet met harde schijven en een mappen-bestandsstructuur. In de cloud is alles anders geordend.

Ontbrekende foto’s?

Tijdens de drie weken werkvakantie had ik zo’n 1400 foto’s gemaakt, zowel in raw als in jpeg. De jpegs voerde ik aan Google Foto’s en een beperkt aantal foto’s in raw – 148 van de 1400 – die ik graag wilde bewerken in Lightroom CC importeerde ik op mijn Chromebook in het album Tijdelijk. Dat Album is een Verzameling van Lightroom Classic, die ik vanuit huis synchroniseer met Lightroom CC. Weer thuis koppelde ik argeloos de harde schijf met de 1400 raw-bestanden aan mijn iMac en koos voor de import van de 1400 foto’s. Dat leek allemaal goed te gaan, totdat ik zag dat er foto’s in de mappenstructuur ontbraken. Oh-oh! Ik had me toch voorgenomen om Lightroom CC nooit met Lightroom Classic te mixen! Nu zat ik met de gebakken peren.

Hoe los ik dit handig op? Waar staan de foto’s die ik in Lightroom CC heb geïmporteerd? Kan ik ze makkelijk terugzetten in de mapjes waar ze thuishoren? Hier lees je het vervolg met mijn oplossing. Misschien heb jij al een handige oplossing hiervoor? Laat het me dan weten in de reacties.

Meer leren over Lightroom en Lightroom CC? Dat kan met een boek.  Bijvoorbeeld met Ontdek Lightroom CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Of met Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic?, van Scott Kelby natuurlijk. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.