Streaming heeft de toekomst, dat is een ding wat zeker is. Maar er zijn nog wel steeds beren op de weg. In de vorm van grenzen bijvoorbeeld.
Het is interessant om te constateren dat Europa op papier een eenheid vormt. Of dat in ieder geval zou moeten. In de praktijk blijkt het – zeker in de wereld van digitale rechten – toch allemaal wat gecompliceerder in elkaar te zitten helaas. Streamen over de grens is nog altijd een crime. Als je als Nederlander in het buitenland naar de Nederlandse publieke zenders wilt kijken – waar je ook nog eens Nederlandse belasting voor betaalt – kan dat niet. Zodra de NPO detecteert dat je IP-adres een adres van over de grens is, is het direct uit met de pret. Ook veel andere streamingapps zijn landgebonden. Eigenlijk een kwalijke zaak, want zeker in de Europese Unie zou dat helemaal geen issue moeten en mogen zijn. Het zorgt bovendien voor een belemmering van het welbekende vrije verkeer van goederen.
Geolock
Neem nu de lancering van de Discovery Channel-dienst Dplay. Voor een bescheiden bedrag (echt maar een paar Euro per maand) kijk je alle programma van de Discoveryzenders. Hartstikke leuk. Tot je erachter komt dat de app over de grens officieel niet werkt. Want ja, in een ander EU-land gelden blijkbaar weer andere regels. Juist voor een pan-Europees en zelfs wereldwijd opererende zender ietwat van de zotte natuurlijk. Je kunt het Discovery niet kwalijk nemen. Als zender wil je gewoon je vingers niet branden aan het woud van locale copyright-reguleringen. Dan maar een geolock, wat een hoop ellende voorkomt. Toch blijft het vreemd dat het overgrote deel van de populaire programma’s van deze zender overal hetzelfde zijn; alleen de ondertitels zijn in een andere taal. Wordt er lokaal een serie programma’s geproduceerd voor een specifiek land en zou je die als zender niet over de grens willen tonen, dan zou het logischer zijn om alleen die content achter een geolock te verstoppen. Maar zelfs daar kun je je het nut van afvragen. Zoals in het geval van die al genoemde Nederlandse publieke omroepen.
Nodeloos ingewikkeld
De kans dat – om maar wat te noemen – een native Spanjaard geïnteresseerd is in een Nederlandstalige productie is nihil, dus er is al een soort van natuurlijk geolock in werking. Internationale series die zijn aangekocht door de NPO zie je sowieso alleen maar als je een abonnement betaalt. Kortom: zélfs als die ene unieke Spanjaard graag Nederlandse televisie wil kijken is er niks aan de hand. Hij betaalt dan immers. Prima toch! Het is echt tijd dat de Europese Unie eens wat flexibeler gaat worden. Streaming en andere digitale content zijn nu eenmaal grensoverschrijdend van nature. Net als de gemiddelde Europeaan dat inmiddels is. Je zou zelfs een soortgelijk pleidooi voor wereldwijd streamen kunnen houden. Maar laten we het eerst eens lokaal houden. En een oplossing voor de ellende binnen de EU vinden.
VPN
En ja, natuurlijk zijn er manieren om toch naar streams met startpunt Nederland te kijken. Daarvoor gebruik je een VPN-dienst. De ellende is alleen dat je daarvoor – als je er optimaal gebruik van wilt maken – ook weer een betaald abonnement moet afsluiten. Dat is van de zotte. Bovendien ‘voelt’ het ook weer niet helemaal lekker qua legaliteit (wat onzin is uiteraard). Het is zomaar een van de redenen dat ik persoonlijk geen Netflix-abonnement van circa een tientje per maand wil afsluiten. Als ik dat zou willen, dan wil ik als ‘expat’ de Nederlandse Netflix gebruiken. Dat mag echter niet. Dat is gewoon bizar, zeker als je bedenkt dat Netflix in elk Europees land zo ongeveer hetzelfde kost. Waarom dat verschrikkelijk ingewikkelde gedoe? Juist in een grenzeloos Europa waar burgers zich steeds minder aantrekken van grenzen en gewoon een baan kiezen waar ze zich happy voelen zonder zich druk te hoeven maken over de locatie best een trieste zaak. We zijn mobieler dan ooit, maar ‘het systeem’ loopt vele jaren achter.
Mobiel kijken naar streams van een of ander platform is voor velen de meest logische weg. Hetzij via een tablet of smartphone, hetzij via een of ander settop-boxje draaiend op Android of iOS (Apple TV). Beiden overigens een stuk flexibeler dan wat de gemiddelde smart tv te bieden heeft. Wil je meer weten over Android? Check dan het boek Ontdek de Android Phone, 6e editie van Joris de Sutter eens. En dat boek mag je wat ons betreft over welke grens dan ook meenemen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.