Foto’s bewerken met Lightroom CC

Op mijn Fuji X-T2 schiet ik op twee kaartjes: eentje voor raw, eentje voor jpeg. Ik heb alleen mijn Chromebook bij me voor bloggen en het bewerken en bekijken van mijn foto’s Grote hoeveelheden raw kan ik niet echt aan. Dus pomp ik – weer terug in ons vakantiehuis – de jpegs naar Google Foto’s en kijk ik tussen de raw-versies welke foto’s ik nog even ga bewerken in Lightroom CC. Fuji staat bekend om zijn mooie jpegs, waar je niet veel meer aan hoef te doen. En dat is waar, ze zien er goed uit,.. Toch valt er uit de de raw-bestanden vaak veel meer te halen, vind ik.

Aanpassen in Google Foto’s

Vanmorgen, staand op het hoge duin bij Petten, brak net de zon door. Wat meeuwen schitterden wit in de zon en de schuimkoppen van de golven werden wit in plaats van grauw. Kortom: mooie fotografie-momenten. Ik schoot toch weer meer dan ik me voornam. Ik pompte 73 jpegs over naar Google Foto’s en zag meteen dat er best nog veel werk te doen was. De scènes hadden weinig contrast, de foto’s waren slap. Ze waren niet slecht belicht, er was simpelweg weinig contrast. Dat probleem valt ook best op te lossen in Google Foto’s en ook daar kun – net als ik Lightroom – snel je bewerkingen kopiëren en plakken op een volgende foto, die dezelfde aanpassingen nodig heeft. Aan het werk dus.

Vlak en contrastloos in Google Foto’s.
De eerste bewerkingen in Google Foto’s.

Bewerken met Lightroom CC

Dat is nog best veel werk, ook in Google Foto’s. In Google Foto’s heb je de neiging om veelal de automatische aanpassingen te gebruiken en dan misschien nog een beetje aan de schuifregelaars te trekken. Dat gaat snel en de foto’s worden zo best aardig. Maar ik kon niet wachten om een paar foto’s te bewerken in Lightroom CC. Dat heeft inmiddels bijna dezelfde mogelijkheden als Lightroom Classic. Ik ging een van dezelfde foto’s die ik net in Google Foto’s had bewerkt aanpakken in Lightroom CC.

Aanpassingen in Lightroom CC met de Curve.

Bij Lightroom begin ik meteen met mijn eigen Fuji X-T2-profiel en dan lekker zelf trekken aan de schuifregelaars. Hop! een beetje Clarity, meer zwarting en een beetje extra contrast met de Curve. En met de pleister ‘shopte’ ik een (onscherpe) meeuw weg, waarvan ik eerst dacht dat die wel mooi zou zijn. Zonder werd de foto toch wat rustiger. Nog een beetje extra Clarity op de schuimkoppen in zee. Een beetje experimenteren met de witbalans. En klaar.

Met ‘de pleister’ een meeuw verwijderen in Lightroom CC.

Soepel bewerken in Lightroom CC, ook op een Chromebook

Uiteindelijk ben ik meer tevreden met mijn bewerkingen in Lightroom CC, dan met de bewerkingen in Google Foto’s. Misschien – met een beetje meer aandacht – had ik hetzelfde resultaat kunnen bereiken in Google Foto’s samen met nog wat extra bewerkingen in Snapseed. Toch word ik steeds enthousiaster over Lightroom CC. Op een relatief simpele laptop – een Chromebook – werk je heel soepel met die raw-bestanden van bijna 50 MB. Ook op mijn mobieltje en iPad kan ik ze nog even verder finetunen. Als het op onderweg bewerken en het synchroniseren in de cloud aankomt is er op dit moment geen enkele andere oplossing dan Lightroom CC. Of vergis ik me?

Meer leren over Lightroom en Lightroom CC? Dat kan met een boek.  Bijvoorbeeld met Ontdek Lightroom CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Of met Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic?, van Scott Kelby natuurlijk. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.