Hoe krijg je je eigen cameraprofielen in Lightroom CC?

Gisteren schreven we over het gebruik van de Colorchecker Passport om profielen van je eigen camera te maken. Je kunt die profielen maken vanuit Lightroom Classic en die – na een herstart van Lightroom – meteen gebruiken. Zo’n profiel is echter niet meteen beschikbaar in Lightroom CC. Hoe krijg je je eigen cameraprofielen in Lightroom CC?

20 GB Cloudopslag

Als je een Lightroom Classic-lidmaatschap hebt van Creative Cloud dan heb je naast het gebruik van Photoshop recht op 20 GB voor cloudopslag van foto’s. Via Synchroniseren met Lightroom CC kun je Verzamelingen van foto’s in Lightroom Classic synchroniseren met Lightroom CC. Je kunt die foto’s vervolgens ook bewerken in de Lightroom CC-app op een Windows- of Mac-desktop, op de iPad of iPhone of op een Android-apparaat. De foto’s die je synchroniseert via Lightroom Classic worden niet als complete foto naar de cloud gestuurd, maar als Slimme voorvertoningen. Die Slimme voorvertoningen nemen veel minder ruimte in beslag dan de originele foto’s. Zo kun je met die 20 GB opslag best veel foto’s opslaan. De bijna 700 foto’s van mijn Fuji X-T2 die ik vanuit Lightroom Classic heb gesynchroniseerd, nemen slechts 2 GB in beslag!

Waar zijn je eigen cameraprofielen in Lightroom CC?

Zoals gisteren geschreven gebruik ik voor een aantal foto’s het profiel dat ik gemaakt heb met de Colorchecker Passport. Ook een aantal van mijn gesynchroniseerde foto’s naar Lightroom CC. Toen ik later op de bank op mijn Pixel C wat van die foto’s wilde bewerken kreeg ik de mededeling dat die foto’s een profiel gebruikten dat niet beschikbaar was. Als ik ze wilde bewerken zou er een ander profiel worden gebruikt. Dat is niet de bedoeling Lightroom CC! Het profiel – een heel klein bestandje ergens in de krochten van je harde schijf, wordt dus niet meegesynchroniseerd naar de cloud. Lightroom Classic kan dat niet of wil dat niet. Er is gelukkig een oplossing.

Importeer je eigen cameraprofielen in Lightroom CC

cameraprofielen in Lightroom CC
Ga naar Profiel in Lightroom CC-desktop (links). Klik op het Drie-puntjes-menu (midden) en importeer je cameraprofielen vanuit Profielen importeren (rechts).

Open de Lightroom CC-applicatie op je desktopcomputer, waar je de profielen hebt staan die je zelf hebt gemaakt. Ga daar in Lightroom CC naar het onderdeel Profiel. Als je de Profielen in beeld hebt ga je naar het Drie-puntjes-menu.In het menu dat op je scherm verschijnt zie je onderaan Profielen importeren. Ga naar de profielen op je harde schijf en importeer de profielen die je wilt gaan gebruiken. Klaar. Het duurt even voordat alles in de cloud is doorgedrongen. Na een tijdje kun je ook in Lightroom CC op je mobiele apparaten beschikken over je eigen, zelfgemaakte cameraprofielen.

Waar vind je de cameraprofielen op je harde schijf?

Waar staan die zelfgemaakte profielen in Lightroom Classic op je harde schijf? Je kunt ze op deze plekken vinden:
Bij Windows: C: \ Gebruikers \ [Gebruikersnaam] \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles
Bij macOS: Macintosh HD / Gebruikers / [Gebruikersnaam] / Bibliotheek / Application Support / Adobe / CameraRaw / CameraProfiles

Bij Van Duuren Media zijn er diverse boeken over Lightroom Classic te vinden. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks en Bewuster en beter werken met Lightroom Classic van dezelfde auteurs. Van Scott Kelby is er Het Photoshop Lightroom Classic CC boek voor digitale fotografen. In november verschijnt een nieuw boek van Kelby over Lightroom: Hoe doe je dat in Lightroom Classic. Daar moet je nog even geduld voor hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.