Alweer een onaangekondigde out of band-update voor Windows 10

Verrassingsupdate voor Windows 10 1803

Microsoft heeft afgelopen nacht een enorme onaangekondigde update voor Windows 10 versie 1803 uitgebracht. Tegelijkertijd zijn er weer nieuwe problemen voor 1809 opgedoken…

Het blijft sappelen met Windows 10. Dit keer zijn gebruikers van de 1803-versie het ‘slachtoffer’ van een forse update met een enorme waslijst aan bugfixes. Waarom deze update met de naam KB4462933 niet gewoon op de maandelijke pleisterdinsdag is uitgerold zal wel altijd onduidelijk blijven. Feit is helaas dat die dinsdag sowieso niet meer specifiek dé gereserveerde dag voor updates lijkt te zijn. Steeds vaker worden op andere volledig onvoorspelbare dagen en tijdstippen updates uitgerold. Welke gebruikers ze uiteindelijk daadwerkelijk op hun systeem krijgen aangeboden is ook niet echt helder. In sommige gevallen krijg je de updates alleen als je zelf via Instellingen op zoek gaat naar updates (beter niet meer doen dus), soms krijg je ze door de strot geduwd en soms verschijnen ze helemaal niet en worden ze alsnog op pleisterdinsdag samen met de maandelijkse security-updates aangeleverd. Een en ander is ook nog eens afhankelijk – in ieder geval voor Pro-gebruikers – van welk updateschema (Semi Annual of Semi Annual Targeted) je hebt gekozen.

Meer problemen voor 1809

Het blijft qua updates dus gewoon rommelig. De schreeuw van (met name professionele) gebruikers om te stoppen met halfbakken updates en upgrades die meer problemen met zich meebrengen dan oplossen wordt dan ook steeds luider. Ook het welbekende The Register laat via Andrew Orlowski weten dat het nu wel genoeg is. Tegelijkertijd is weer een nieuwe bug opgedoken in 1809 die onder bepaalde omstandigheden tekst op het scherm onleesbaar maakt. Heeft iets te maken met verkeerd gerenderde lettetypen. Het vervelende is dat ook deze bug – net als het drama van de bestandsverwijdering die leidde tot terugtrekking van 1809 – al veel langer bekend is. Maar omdat Microsoft destijds het volledige testteam voor Windows heeft ontslagen blijven steeds meer gebruikersmeldingen liggen. Inmiddels heeft Microsoft ook de eerder gemelde unzip-bug bevestigd en beloofd deze op te lossen. Helaas nog even niet voor de ongelukkigen die 1809 in de korte tijd dat het beschikbaar was al hebben geïnstalleerd.

Wachten

Wat Microsoft uiteindelijk van plan is met 1809 is volkomen onduidelijk. Mogelijk krijgt de upgrade simpelweg een nieuw versienummer, maar laat je daardoor natuurlijk niet in de luren leggen. Elke komende upgrade is gebaseerd op de buggy 1809. We raden met name Pro-gebruikers aan dan ook vooral te wachten met upgraden, zeker als je je systeem voor serieus werk gebruikt waar je geld mee verdient.

Het boek Ontdek macOS Mojave van Bob TimroffZo langzamerhand Windows 10 beu aan het worden? Lees dan het boek Ontdek macOS Mojave van Bob Timroff eens. Wellicht is een Mac iets voor je!

 

 

Meer artikelen rondom Windows updates vind je op onze themapagina hierover.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.