Wat is jouw alternatief voor Lightroom Classic?

Gisteren is dan eindelijk de langverwachte versie van Luminar met een bibliotheekfunctie verschenen. Hij is nog niet echt klaar – er ontbreken nog wat dingen zoals het kunnen toevoegen van trefwoorden of IPTC-gegevens – maar het is een begin. Luminar is natuurlijk niet het enige alternatief voor Lightroom Classic, er komen steeds meer serieuze alternatieven voor Lightroom. Wat is jouw alternatief voor Lightroom Classic?

Lightroom heeft zoveel mogelijkheden…

Op Computercreatief is een van de meest gezochte onderwerpen ‘Alternatieven voor Lightroom’. Waarom dat is? Naar alle waarschijnlijkheid de ontevredenheid met de kosten voor het Creative Cloud-lidmaatschap. Men gaat dus opzoek naar software die hetzelfde kan, maar dan voor minder geld. Lightroom is meer dan 10 jaar oud en heeft inmiddels heel veel mogelijkheden, zoveel zelf dat ze misschien zelf niet meer weten wat ze nog echt aan nieuws kunnen toevoegen op nieuwe camera’s en lensprofielen na dan.

Luminar 3 met Bibliotheekfunctie

WOW?

We schreven eerder op dit blog al over de eigenschappen die een alternatief voor Lightroom Classic moet hebben. Die bibliotheekfunctie is daarvan – natuurlijk naast het goed kunnen bewerken van de foto’s – het meest belangrijk. ON1 kwam dit jaar met een nieuwe versie met een goede bibliotheekfunctie en een tool waarmee je je Lightroom-informatie zo goed en zo kwaad als het gaat kunt overzetten naar die van ON1. Sinds gisteren is er de nieuwe versie van Luminar – Luminar 3 – met de Bibliotheekfunctie. Via de update-mogelijkheden van Luminar 2018 kreeg ik hem nog niet binnen. Ik downloadde de proefversie van hun site en voerde mijn email en serienummer in. Dat werkte. Wat ik ervan vind? Nog niks. Ik heb een bespreking gelezen van DPreview die gematigd enthousiast is.

alternatief voor lightroom classic
Aan het werk in Luminar 3 mét Bibliotheekfunctie.

Veel kapers op de kust

Het probleem voor de zoekers naar hét alternatief voor Lightroom Classic is dat er veel kapers op de kust zijn als vervanger voor Lightroom. Welke moet je kiezen? Luminar? ON1? Toch maar Capture One? Corel Aftershot Pro? AlienSkin Exposure X4? En zo kan ik er nog wel een paar opnoemen. Elk applicatie heeft wel wat. De een is slimmer met AI, de ander heeft weer een prachtig stel filters en elke applicatie heeft zijn enthousiaste gebruiker(s) die een mooie bespreking online zet.

Welke applicatie kan alles wat Lightroom kan?

Dat je in je alternatief voor Lightroom een goede bibliotheek krijgt en goede ontwikkelgereedschappen is slechts een deel van de oplossingen die je moet vinden bij een overstap. Bij Lightroom Classic-lidmaatschap krijg je ook de beschikking over Photoshop én kun je gebruikmaken van de mobiele functies van Lightroom CC. Een alternatief voor Photoshop is natuurlijk Affinity Photo, daar hoef je niet lang over na te denken. Dat lekkere delen met de Lightroom CC-mogelijkheden, waardoor je op je mobieltje of tablet je foto’s kunt bewerken is er niet. Als laatste: wat gebeurt er met al je bewerkingen in Lightroom? ON1 zet ze om, maar dat is een van de weinige applicaties die daar mee komt.

Wat is jouw alternatief voor Lightroom Classic?

Kortom: wat is wijsheid bij het kiezen van een alternatief? Ik ben nog steeds een tevreden gebruiker van Lightroom Classic, maar ben erg geïnteresseerd in Capture One, zeker voor mijn Fujifilm-foto’s. En jij lezer? Ben jij afgestapt van Lightroom Classic en werk je tot volle tevredenheid met Luminar, ON1, Exposure X4 of een van de andere applicaties? Of werk je gewoon nog lekker met Lightroom? Dat zou ik graag van je willen horen.

Vertel ons je ervaringen!

Laat het ons – de lezers van dit blog – weten wat jouw ervaringen zijn met die nieuwe software. Dat kan in de reacties op deze blogpost of – uitgebreider – in een email naar mij, hans@computercreatief.nl. Met die reacties kunnen we een leuke serie maken over de échte ervaringen van fotografen die de stap hebben gewaagd, informatie waar we allemaal wat aan kunnen hebben. Ik hoor graag over je ervaringen met de alternatieven voor Lightroom Classic!

Wil je alle blogposts over de Alternatieven voor Lightroom lezen? Die hebben we voor je verzameld in de categorie met dezelfde naam: Alternatieven voor Lightroom.

2 gedachten over “Wat is jouw alternatief voor Lightroom Classic?”

  1. helaas bij lightroom classic (6) enz is ook de kaart functie niet meer actief. Dat vind ik ook een groot gemis. Het geotaggen gebruikte ik veel en was erg handig vooral bij gebruik van gpx bestanden van andere apparaten. Geosetter doet dit ook maar is veel onhandiger. Ook daarvoor is nog geen alternatief, althans ik heb hem nog niet gevonden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.