Vandaag extra aandacht voor het boek van de maand: Dronevideo’s maken van auteur Wiebe de Jager. En fotografen: vrees niet want de ondertitel van dit boek luidt ‘Focus op Fotografie’.
Drones. Je ziet ziet ze overal in alle soorten en maten en in alle denkbare prijsklassen. Sommigen zijn puur om mee te spelen, anderen zijn bedoeld om mooie film- en fotoproducties mee te maken. Auteur Wiebe de Jager neemt je in het boek Dronevideo’s maken aan de hand, mee in het wondere land van drone’s. Het boek is bedoeld als gids voor een ieder die met zijn net aangeschafte drone iets meer wil doen dan rondjes vliegen. Maar ook voor een ieder die een drone wil kopen, maar nog niet precies weet welke (of beter: in welke prijsklasse). Het boek probeert in klare taal een antwoord te geven op dit soort prangende kwesties. In alweer de tweede nieuwe editie van dit prettig leesbare boek zijn diverse updates doorgevoerd.
Vlieglessen
Zoals beloofd tref je uitgebreide informatie aan over de aanschaf van een drone. Zelfs zelfbouw is mogelijk! Ook vind je tips over waar je op moet letten als je een tweedehands drone wilt aanschaffen. Heb je eenmaal een drone in handen, dan is het tijd voor vlieglessen. Zeker de wat grotere exemplaren kunnen gevaar opleveren als de piloot ze niet goed beheerst, dus neem de tips die genoemd worden vooral ter harte. Vanzelfsprekend komt ook de regelgeving aan de orde. Het is immers wel de bedoeling dat we het luchtruim met z’n allen veilig houden. Doe geen domme dingen, daarmee verpest je het niet alleen voor serieuze vliegers maar breng je ook anderen mogelijk in gevaar.
Video’s maken en bewerken

De meeste mensen zullen een drone kopen om mee te filmen en fotograferen. In het hoofdstuk Digitale video: basisbegrippen en instellingen word je snel en goed bijgepraat over zaken als resolutie, beeldverhouding, diafragma, belichtingscompensatie en meer. Verder leer je hoe je het best beweegt met je toestel om de mooiste clips te produceren en komt de gimbal aan bod. Heb je eenmaal een video geschoten, dan leer je hem in dit boek ook meteen monteren, inclusief effecten, titels, geluidseffecten en sounddtracks. In een apart hoofdstuk worden gevorderde dronevliegers op hun wenken bediend met pro-tips.
Delen maar
Als vanzelfsprekend vind je door het hele boek heen prachtige foto’s die je hart ongetwijfeld sneller doen kloppen als je een beetje van fotografie en video houdt. Wiebe de Jager is een professioneel dronepiloot en belandt voor z’n werk wereldwijd op de mooiste plekken en in de meest bijzondere situaties. Laat je verlekkeren door wat er allemaal met een drone mogelijk is. En bedenk daarbij dat de wereld er heel anders uit ziet vanuit vogelperspectief. Ongeacht of je nu vliegt met een betaalbare hobby-drone of een duur professioneel exemplaar. Ontdek uw omgeving eens vanuit de lucht en deel je opgenomen materiaal met de rest van de wereld via – bijvoorbeeld – Youtube.
De hoogte in
Drone’s breken de wereld echt in drie dimensies open. Een duur vliegtuig of dito helicopter zijn niet meer nodig; iedereen kan tegenwoordig schitterende luchtopnamen maken. De drone heeft fotografie en video nadrukkelijk veranderd. Niet alleen voor amateurs, maar ook voor professionals. Steeds vaker zie je drone-opnamen in bijvoorbeeld het journaal, actualiteitenrubrieken, documentaires en meer. Ze worden er dynamischer dan ooit door. Welkom in de toekomst!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Een gedachte over “Dronevideo’s maken met Wiebe de Jager”