Browsen op de Mac (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/browsers-internet-webdesign-1273344/)

Browsen op de Mac

MacOS is standaard voorzien van een browser in de vorm van Safari. Maar voor de liefhebbers is er veel meer aan bekende namen voor de Mac beschikbaar!

De standaard met macOS meegeleverde browser is Safari. Een prima exemplaar dat over alle moderne features beschikt die je je kunt bedenken. Inclusief de mogelijkheid tot het gebruiken van add-ons (in Safari extensies geheten). Maar stel dat je nu vers overgestapt bent van een Windowscomputer naar een Mac en je het liefst je oude browser wilt gebruiken. In veel gevallen kan dat. Zelfs Edge – Microsoft’s standaard browser van Windows 10 – moet dit jaar voor macOS uitkomen. Overigens raden we je die browser nou net niet aan, maar er zijn andere alternatieven!

Firefox

Als bijna vanzelfsprekend is de open source-browser Firefox beschikbaar voor macOS. Hij oogt en werkt precies hetzelfde als de versies onder Windows en Linux, dus je voelt je direct thuis. Zelfs de menu’s zijn ’t zelfde. Kortom: als je onder Windows Firefox gebruikt, is het een kwestie van je favorieten exporteren vanuit de Windows-Firefox en ze weer importeren op de mac-Firefox. Exporteren is een kwestie van klikken op de bladwijzer/geschiedenis-knop rechtsboven in de knoppenbalk van Firefox (in de vorm van drie verticaal staande boeken en een schuin hiertegen aan leunend exemplaar). Klik in het geopende contextmenu op Bladwijzers en dan – helemaal onderaan – op Alle bladwijzers tonen. Klik op de knop Importeren en reservekopie maken en dan in het contextmenu op  Bladwijzers exporteren naar HTML. De standaardnaam voor het bestand met daarin de favorieten is bookmark.html, kun je wat ons betreft zo laten. Bewaar het bestand op bijvoorbeeld een usb-geheugenstick of een gedeelde NAS-map.Zo exporteer je bookmarks vanuit Firefox

Download en installeer Firefox op je Mac en start de browser. Klik weer op de bladwijzer/geschiedenisknop, dan op Bladwijzers en vervolgens onderaan op Alle bladwijzers tonen. Klik in het geopende venster op de knop met de ster en dan in het contextmenu op Bladwijzers importeren vanuit HTML. Blader naar de map waarin je het net bewaarde bookmark-bestand hebt staan, selecteer dit en klik op Open. Al je favorieten zijn nu overgeheveld.

Chrome en de rest

Ook het populaire Chrome van Google is beschikbaar voor macOS. Kwestie van downloaden, installeren en aan de slag. Kortom: in ieder geval de grote browsers – Chrome en Firefox – zijn beschikbaar voor macOS. Je vindt ze – zoals je inmiddels wellicht zelf al geconstateerd hebt – niet in de macOS app store. Ze zijn alleen te downloaden vanaf de websites van de respectievelijke makers. Geen probleem natuurlijk, maar je moet het net weten. In de app store tref je overigens wel alternatieve browsers aan, maar die zijn voor desktopgebruik veel minder bekend. Mogelijk ken je ze wel van gebruik op je mobiele apparaat. Wat ons betreft is het veelal de moeite van het installeren niet waard. Niet omdat deze browsers slecht zijn, maar omdat ze eigenlijk niks toevoegen aan de veelal beter bijgehouden bekende exemplaren. En o ja, voor we het vergeten: voor de liefhebbers is er ook een macOS-versie van Opera beschikbaar!

Kiezen maar

Kortom: er is keuze genoeg aan ‘alternatieve’ browsers voor je Mac. Welke je kiest is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. De ‘strijd’ gaat tegenwoordig eigenlijk alleen nog tussen Chrome en Firefox. Waarbij de laatstgenoemde browser echt onafhankelijk is. Chrome wordt door Google vanzelfsprekend ook als een hulpmiddel voor het in kaart brengen van browsegedrag van gebruikers ingezet. Wat ons betreft is Firefox de meest interessante browser en die is hier dan ook volop in gebruik. Edge – dat volgens Microsoft dit jaar voor macOS gaat verschijnen – is niet echt interessant om verschillende redenen. Ten eerste heeft de browser onder Windows een absoluut minuscuul marktaandeel. Je staat er dus nagenoeg alleen voor bij gebruik van Edge, zeg maar. Daarnaast heeft Microsoft aangekondigd de browser-engine (de techniek onder de motorkap) wordt vervangen door die van Chrome. Feitelijk is Edge straks dus een Chrome-browser met een gebruikersinterface van Microsoft. Plus ongetwijfeld ook weer onderdelen die van alles en nog wat qua gebruikersgegevens doorsturen naar het hoofdkantoor. Ofwel: leuk en aardig, maar alleen voor de echte hardcore-fans van Edge.

Meer wHet boek Ontdek macOS Mojave van Bob Timroffeten over macOS Mojave, de meest recente versie van het besturingssysteem voor Mac’s? Lees dan het boek Ontdek macOS Mojave van Bob Timroff zeker eens!

 

 

Meer artikelen over macOS vind je op onze verzamelpagina.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Browsen op de Mac”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.