Nieuwe versies van Lightroom Classic en CC met verbeterde detailweergave: Enhance details

De duivel zit in de details zeggen ze in Engelssprekende landen. Bij Adobe zeggen ze misschien dat het duivels moeilijk is om alle details bij het ontwikkelen van een raw-bestand tevoorschijn te toveren. Hoe het ook zij, er zijn weer nieuwe versies van Lightroom Classic en CC waarbij de grootste vernieuwing Enhance details is, verbeter de details, een nieuwe, processor-intensieve manier voor het ontwikkelen van raw-bestanden.

Meer details…

In een blogpost van Adobe legt Sharad Mangalick, een Senior Product Manager van het Digital Imaging team, nog eens uit hoe het ontwikkelen van een raw-bestand in zijn werk gaat. Het kan geen kwaad om dat weer eens na te lezen. Het omzetten van een blauwe lucht met wat wolken is veel makkelijker dan gebladerte of de drukke skyline van een stad. Het was niet zo dat de manier van ontwikkelen in Lightroom en Adobe Camera Raw slecht was, integendeel. Voor het grootste deel van de foto’s was en is die prima. Toch vielen er nog wel wat meer details uit sommige foto’s te peuren, vonden ze bij Adobe. Vandaar: Enhance details!

Kleurartefacten en valse kleuren

Uit de blogpost van Sharad Mangalick: ‘Er zijn eigenlijk maar een paar grote demoseringskwesties die opgelost moeten worden. 1. Kleinschalige details: afbeeldingen met kleine details in de buurt van de resolutielimiet van de camerasensor vormen een groot probleem. Als je geluk hebt, verlies je de details gewoon in een hopeloze warboel van kleuren. Als je pech hebt, kun je Moiré-patronen tegenkomen, waarbij kleurartefacten zichzelf in opvallende doolhofachtige patronen rangschikken. 2. Valse kleuren: Wanneer een demosicingalgoritme verkeerd interpoleert over, in plaats van langs, een scherpe rand, kunt u abrupte of onnatuurlijke kleurverschuivingen zien. 3. Ritsen (zippering): Aan de randen van een afbeelding, waar u de helft van de pixels kwijtraakt die u normaal gesproken zou gebruiken om uw kleurgegevens te interpoleren, kunt u randvervaging zien.’

Adobe Sensei

Om dat soort problemen op te lossen voerden ze bij Adobe een miljard problematische foto’s aan een neuraal netwerk (Adobe Sensei) met als resultaat – volgens Adobe – tot aan 30% betere resolutie (op het gebied van details) voor het raw-bestanden. Dat geldt voor raw-bestanden die gemaakt zijn via de Bayer-methode, en ook voor de X-Trans-bestanden van Fuji, die op een andere manier worden gevormd. Vooral over de bestanden van de Fuji-camera’s die met X-Trans werken waren er nog wel eens klachten over de omzettingen in Lightroom en ACR. Iridient heeft daar een oplossing voor, maar dan moet je je werkwijze wel aanpassen.

Grote bestanden…

Zoek de verschillen. (Een voorbeeld van Adobe.)

Het is niet zo dat je dit meteen op alle foto’s gaat toepassen. Je moet er speciaal voor kiezen. De omzettingen kosten nogal wat processorkracht en daarbij wordt een bestand van 20 MB ineens een DNG-bestand van zo’n 100 MB. Een algemene reactie is: voor mijn Nikon of Canon-bestanden maakt het niet zoveel uit. Voor de X-Trans-bestanden van Fuji maakt het in een aantal gevallen wel verschil. Of het goed werkt? Ik heb het op mijn Chromebook in Lightroom CC nog niet kunnen proberen, want op de mobiele Lightroom CC werkt het – nog? – niet. . Het werkt op macOS vanaf High Sierra en op Windows 10 vanaf de laatste october-versie van vorig jaar en alleen op raw-bestanden. Dat geldt voor Lightroom Classic en Lightroom CC. Op iOS en Android werkt Enhance Details op dit moment nog niet.

Heb jij al snel wat foto’s getest? Laat het weten in de reacties. Hier zie je filmpje bij Laura Shoe over Enhance details. Bij Fujirumors geven ze een eerste indruk van de resultaten op Fuji X-Trans-bestanden. Ook bij Julieanne Kost van Adobe kun je er meer over lezen.

Meer leren over Lightroom en Lightroom CC? Dat kan met een boek.  Bijvoorbeeld met de bijgewerkte Ontdek Lightroom CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Of met Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic?, van Scott Kelby natuurlijk. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.