Mobiel werken is tegenwoordig geen probleem meer (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/edwin11/255640834)

Mobiel genot: vrijheid, blijheid

Mobiel werken neemt een steeds grotere vlucht. Niet vreemd natuurlijk, want dankzij met name tablets en smartphones kun je overal aan de slag.

Je ziet ze overal. ZZP’ers, freelancers en flexwerkers. Zittend in een café, gewapend met een tablet, smartphone en (of) notebook. De hele dag thuis zitten werken is voor veel van deze (grotendeels) zelfstandigen toch ook wat saai en wellicht inspiratieloos. Een gezellig café of zelfs een speciaal daarvoor bedoelde gedeelde kantoorruimte waar je met lotgenoten zit is soms een verademing. Bedenk overigens wel dat als je in een gewoon café of iets dergelijks zit, het wel zo netjes is af en toe iets te bestellen. Bovendien: als het drukker begint te worden is niet iedereen even gecharmeerd van een ‘in zichzelf gekeerde’ noeste arbeider. Kortom: maak gebruik van minder populaire uren op werkdagen in de ochtend of vroege middag. En bedenk dat je aan apparatuur allang niet meer een ‘intimiderende’ notebook met allerlei rommel eromheen mee hoeft te nemen.

Tablet

In veel gevallen – zeker als je bijvoorbeeld puur teksten aan het schrijven bent – volstaat een beetje rappe tablet. Of je daarbij kiest voor een op Android draaiend exemplaar of eentje van Apple met iOS maakt niet zo heel veel uit. Al gebied de eerlijkheid wel te zeggen dat de iPad’s qua updates, veiligheid en app-kwaliteit meer te bieden hebben voor serieus (zakelijk) gebruik. En qua prijs maakt het tegenwoordig niks meer uit of je voor een high-end Android tablet of een iPad kies. Als enig randapparaat is voor serieus tikwerk een los Bluetooth toetsenbord een vereiste. Je kunt in het geval van de iPad dan zelfs een Mac-toetsenbord gebruiken, die dingen zijn ook lekker compact (met name als je kiest voor een exemplaar zonder numeriek deel) en oplaadbaar. Tegelijkertijd is er ook een ruime keuze aan andere merken die vaak net wat minder kosten. Zorg verder dat je tablet in een hoes zit die tegen een stootje kan, dan is een keertje vallen geen probleem. Bedenk verder dat met name voor de iPad steeds vaker volledige versies van desktopsoftware verschijnen. Voor fotobewerking is er bijvoorbeeld Affinity, en binnenkort de volledige versie van Photoshop. De Microsoft Office-apps volstaan voor het dagelijkse werk ook redelijk tot goed, alleen hadden we daar zolangzamerhand wel meer desktopfuncties in terug willen zien. Al was het alleen maar de ondersteuning van sjablonen naast de standaard ingebouwde exemplaren.

Laptop

Wil je meer qua kantoorsoftware, dan is er alweer een tijdje een volledige versie van Open Office voor de iPad beschikbaar, Office 700 geheten. Dat heeft alle functies van de desktopversie aan boord, maar is in totaal qua grootte vergelijkbaar met de Microsoft Office-apps samen, iets compacter zelfs. Loop je toch tegen de limieten van een tablet aan, dan is een notebook onvermijdelijk. In dat geval hoeft de keuze tegenwoordig allang niet meer automatisch een Windows-exemplaar te betekenen. Sterker nog: dat is zelfs in veel gevallen onpraktisch. Zo loop je buitenshuis zomaar het risico om geconfronteerd te worden met een grote systeemupdate of een een update van Office. Zeker op een trager mobiel netwerk (waar dataverkeer vaak ook nog kostbaar is) of een publieke hotspot kan het dan flink wat dure werktijd kosten alvorens je aan de slag kunt. Praktischer is wat dat betreft een MacBook of een Chromebook. De eigen ervaring met een MacBook Air 2018 leert dat deze zeer energiezuinig is, lekker snel en weinig dataverkeer vanuit het systeem genereert.

Internet

En we noemden al even de internetverbinding. Wil je helemaal op safe spelen, gebruik dan je eigen mobiele internetverbinding. Werk je vaak buitenshuis dan is het verstandig je mobiele databundel flink te upgraden of en puur 4G data-abonnement af te sluiten. In dat geval neem je een portable mobiele router met je mee (die dingen – ook wel Mifi geheten- zijn kleiner dan een klein mobieltje) en koppel je je laptop en (of) tablet daaraan. Gebruik je toch openbare hotspots, zorg dan op Windows computers in ieder geval voor een goede beveiligings-suite bestaande uit tenminste een virusscanner en firewall. Maak verder gebruik van VPN, zodat meelezen door kwaadwillende derden niet mogelijk is. Maar over het algemeen geldt: vermijd openbare hotspots indien mogelijk.

Het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny TemminkMeer weten over de mogelijkheden van iPad en iPhone? Lees dan het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny Temmink eens!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.