tips voor geweldige reisfoto's

Tips voor het maken van geweldige reisfoto’s

In mijn boek Het grote reisfotografieboek geef ik in het hoofdstuk Wat is een geweldige reisfoto? tips en weetjes voor het maken van echt geweldige reisfoto’s. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om ‘mooi licht’, een interessante compositie, goede nabewerking van de foto, een menselijk element en nog veel meer andere tips. In dit voorproefje uit het boek geef ik 2 tips uit dit hoofdstuk: Een geweldige reisfoto is gemaakt in prachtig licht en/of heeft een effectieve nabewerking gehad.

Een geweldige reisfoto is gemaakt in prachtig licht

Tips voor het maken van geweldige reisfoto's
FAERÖER

Alles ziet er beter uit in mooi licht. Foto’s van producten, voedsel en van mensen zien er op hun best uit in zacht, mooi licht en dat geldt ook voor reisfoto’s. Foto’s die midden op de dag zijn gemaakt, met harde schaduwen en uitgebleekte kleuren leveren over het algemeen niet de aantrekkelijkste reisfoto’s op. Daarom kun je beter heel vroeg op de dag fotograferen, vlak voordat de zon opkomt of terwijl deze nog laag aan de hemel staat. Je krijgt dan prachtig licht dat bijna elke onderwerp goed doet uitkomen. Als de Taj Mahal er midden op de dag geweldig uitziet, stel je dan voor hoe hij er later op de dag uit zou zien. Als de zon lager staat zijn de schaduwen zacht en het licht is dan beter. De foto op deze bladzijde is gemaakt bij zonsondergang en laat niet alleen alles baden in zacht, mooi licht, maar de kleuren zijn ook veel levendiger en verzadigder dan ze midden op de dag zouden zijn. In de lucht is een breed scala aan kleuren, niet alleen het blauw van overdag. 

Van ‘best goed’ naar geweldig!

Ik herinner me een portfoliobespreking tijdens een fotoworkshop. Een van de deelnemers zei tegen mij: ‘Meneer Kelby, ik weet dat u houdt van foto’s die rond zonsopgang of zonsondergang zijn gemaakt, maar kijk eens naar deze foto die ik om 14.00 uur heb gemaakt, bij felle zon. Ik denk dat die best goed is.‘ Hij sloeg de bladzijde om en ja hoor, de foto was best goed. Ik zei: ‘Je hebt gelijk. Deze is best goed voor een foto die overdag is gemaakt, maar ik kan alleen maar bedenken hoe geweldig precies hetzelfde tafereel eruit zou hebben gezien als je de foto op het juiste moment had genomen, in mooier licht.’ Als je geweldige foto’s wilt maken, maak ze dan in het prachtige licht van de vroege ochtend of vlak voor zonsondergang. Dat maakt een wereld van verschil. Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om zo vroeg op te staan, of je dag zo te plannen zodat je rond zonsondergang op een geweldige locatie bent, maar het kan echt, echt zijn vruchten afwerpen. Opmerking: ik zeg niet dat je overdag niet moet fotograferen, maar als je overdag een geweldig tafereel treft, probeer dan terug te gaan om het opnieuw te fotograferen in dat prachtige, magische licht.

Een geweldige reisfoto heeft een effectieve nabewerking gehad

Tips voor het maken van geweldige reisfoto's
SVOLVÆR, LOFOTEN, NOORWEGEN

Foto’s zoals deze komen niet zo uit de camera. Ze zijn lang niet zo scherp als wat je hier ziet. Zelfs als je een zeer scherpe lens gebruikt, net zoals ik in dit geval, ze zijn niet zo kleurrijk en ze hebben lang niet zo veel contrast of zo veel detail in de schaduwgebieden. Goede reisfoto’s hebben precies de juiste hoeveelheid nabewerking. Je moet niet overdrijven en je hoeft echt geen Photoshop-expert te zijn om geweldige resultaten te krijgen, maar je moet wel de basis van nabewerking kennen. Als je die onder de knie hebt, komen je foto’s tot leven. Ze krijgen meer scherpte, diepte en detail en je bent in staat om de opname (die wordt beperkt door wat de sensor van je camera kan vastleggen) meer te laten lijken op wat je zag toen je daar stond. Wat zeg ik, je kunt het er misschien veel beter uit laten zien dan wat je toen zag. Hoe geweldig is dat? 

Experimenten en artistieke interpretatie

Effectieve nabewerking (die niet uitstraalt ‘Ik ben nabewerkt!’) helpt je het beste uit je reisfoto’s te halen. Ook alle professionele topfotografen bewerken hun foto’s. In hoofdstuk 12 van mijn boek zal ik je een beetje op weg helpen. Dat hoofdstuk gaat helemaal over nabewerking, met als doel om onze foto’s er minstens zo goed, zo niet beter, uit te laten zien dan toen we ze maakten. Daarbij blijft de mogelijkheid open voor een artistieke interpretatie en voor experimenten. Dat laatste klinkt mischien wat stijfjes en formeel, maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Als je trouwens iemand tegenkomt die zelfvoldaan zegt: ‘Ik geloof niet in het nabewerken van mijn foto’s’, dan bedoelen ze eigenlijk gewoon: ‘Ik ben niet erg handig in Photoshop of Lightroom.’ Ik heb nog nooit iemand ontmoet die negatief was over nabewerking en er tegelijk erg goed in was.

Dit zijn twee tips voor het maken van écht geweldige reisfoto’s. In het Grote reisfotografieboek van Scott Kelby vind je er nog veel meer. We publiceerden op dit blog al eerder tips en trucs uit dit boek. Bijvoorbeeld over Onderwerpen die je wel en niet op reis moet fotograferen, Hoe maak je een dramatische interieurfoto?, Scherpte verzekerd met Auto ISO en Foto’s zonder toeristen erop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.