De mogelijkheden van een Raspberry Pi

De mogelijkheden van een Raspberry Pi

Een wel heel klein printplaatje met slechts een handjevol onderdelen. Toch is het een complete computer. Maar wat zijn de mogelijkheden van een Raspberry Pi eigenlijk? I(Wil je alles weten over de mogelijkheden van de Raspberry Pi? Lees dan mijn nieuwe boek Ontdek de Raspberry Pi.)

Je hebt ongetwijfeld wel eens van de Raspberry Pi gehoord. Het betrof een in eerste instantie vrij simpel systeempje, primair bedoeld voor educatieve doeleinden in met name armere landen. Toch bleek diezelfde Raspberry Pi ook te voldoen aan een enorme behoefte onder hobbyisten. Namelijk een breed inzetbare ‘light’ computer. Voor bijvoorbeeld besturingsdoeleinden, of meten van gegevens en wat al niet meer. Zelfs een besturingssysteem met een grafische desktop was voorhanden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat bij de eerste twee versies van de Pi geen heel snelle bedoening was. Vanaf de derde versie van het systeem kwam daar verandering in. En nu we alweer een tijdje aanbeland zijn bij versie vijf dringt zich de vraag op: Wat zijn de mogelijkheden van een Raspberry Pi eigenlijk?’.

Raspberry Pi

Bij de huidige versie van de Raspberry kun je kiezen uit meerdere varianten qua hoeveelheid werkgeheugen. Meer geheugen levert een enorme versnelling op voor de meer zware taken zoals het draaien van een compleet besturingssysteem met grafische gebruikersinterface. De Pi is leverbaar in configuraties tot en met 8 GB RAM. Daar betaal je dan wel meer voor (veelal net iets onder de honderd euro), maar je krijgt er ook heel veel voor terug. In feite kun je stellen dat het systeem gewapend met het standaard Raspbian-OS (een Linux-variant met onder meer de Chrome-browser aan boord) voor de meeste mensen ruim voldoende computerpower biedt voor de dagelijkse werkzaamheden, zéker thuis.

Voldoende voor velen

Browsen, Mailen, meer serieus werk met LibreOffice: het kan allemaal. Maar je kunt ook een van de meer gespecialiseerde systemen installeren op een micro-SD-kaartje. Denk aan Volumio, een uitgebreide muziekspeler- en streamer. Of RetroPie waarmee je een berg aan oude gameconsoles kunt emuleren. Voor de liefhebbers is er zelfs het volledige Ubuntu. Wat opvalt is dat alles – zeker als je de 8GB Raspberry Pi 4 gebruikt – verrassend soepel en stabiel draait. Mede dankzij onder meer een 1 Gb netwerkaansluiting, USB3 en twee HDMI-aansluitingen. Bovenaan dit artikel in een mooi passende behuizing te zien.

wat kan een Raspberry Pi
De Raspberry Pi 4 heeft voldoende power aan boord (als je gaat voor 4 of liefst 8GB RAM) om ook zwaardere toepassingen te draaien en stevig te multitasken.

Servertje

Ook als ‘embedded’ server voelt de Raspberry Pi zich prima thuis. Voordeel van die functie is dat je eventueel ook de goedkopere Raspberry Pi 4 in kan zetten. Zoals we in ons boek Werken met een NAS laten zien, maak je in een handomdraai een capabele printerserver van het apparaat. Kwestie van een lekker lichte Linux-omgeving zonder – voor deze toepassing – overbodige grafische gebruikersinterface en de benodigde tool configureren via bijvoorbeeld de bijbehorende web-interface en klaar. Kortom: de Raspberry Pi is zeer veelzijdig en eigenlijk kun je er alles mee wat een computer ook kan. Niet heel gek, want gelijksoortige hardware vind je terug in een hoop tablets.

wat kan een Raspberry Pi
Met functioneren als printserver heeft de Raspberry Pi geen enkele moeite.

De mogelijkheden van een Raspberry Pi

Samenvattend: een Raspberry Pi is een compacte, betaalbare single-board computer die ontworpen is voor educatieve doeleinden en hobbyprojecten. Hoewel het oorspronkelijk is ontwikkeld om mensen te helpen leren programmeren, heeft het zich ontpopt als een veelzijdig apparaat met diverse toepassingen. Hier zijn enkele van de dingen die je met een Raspberry Pi kunt doen:

 1. Programmeren en leren coderen: Raspberry Pi is ideaal voor beginners om te leren programmeren. Het ondersteunt verschillende programmeertalen zoals Python, Scratch en JavaScript.
 2. Mini-pc: Je kunt een Raspberry Pi gebruiken als een lichtgewicht desktopcomputer voor eenvoudige taken zoals tekstverwerking, surfen op internet en e-mailen.
 3. Mediacenter: Met programma’s zoals Kodi of Plex kun je van je Raspberry Pi een mediacenter maken om films, tv-series en muziek te streamen.
 4. Home automation: Je kunt de Raspberry Pi gebruiken om een home automation-systeem op te zetten, waarbij je bijvoorbeeld lichten, thermostaten en andere apparaten in je huis kunt automatiseren en controleren.
 5. Retro gaming console: Dankzij emulatoren kun je oude gameconsoles emuleren op een Raspberry Pi, waardoor je toegang krijgt tot klassieke games.
 6. Netwerkopslag: Met programma’s zoals Nextcloud of ownCloud kun je van je Raspberry Pi een persoonlijke cloudopslag maken.
 7. Webserver: Je kunt een Raspberry Pi gebruiken als een kleine webserver om een eenvoudige website te hosten.
 8. Experimenten met hardware: Door GPIO (General Purpose Input/Output) pinnen kun je de Raspberry Pi verbinden met externe apparaten en sensoren, waardoor het geschikt is voor het leren en experimenteren met hardware.
 9. Robotica: Raspberry Pi’s kunnen worden gebruikt als het brein van robotica-projecten. Je kunt ze programmeren om robots te besturen en verschillende taken uit te voeren.
 10. Onderwijs: Raspberry Pi wordt vaak gebruikt als een educatief hulpmiddel in scholen en workshops om studenten te helpen begrijpen hoe computers werken en hoe ze kunnen worden geprogrammeerd.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, en de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, afhankelijk van je interesses en vaardigheden.

Over al deze verschillende mogelijkheden van de Raspberry Pi lees je alles in mijn nieuwe boek Ontdek de Raspberry Pi. In dit boek nemen we je mee op een inspirerende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar boeiende projectideeën, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen. Leer de nieuwste versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste past bij jouw behoeften.

Meer lezen over de Raspberry Pi?

 • programmeren van je Raspberry Pi 5
  Makkelijk programmeren van je Raspberry Pi 5

  Het programmeren van je Raspberry Pi 5 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met Scratch is het blokkendoos bouwen, maar er zijn nog tal van andere programmeertalen beschikbaar.

 • koelen van je Raspberry Pi
  Koelen van je Raspberry Pi

  Met de komst van de RPI 4 en helemaal de RPI 5 ontkom je niet meer aan het koelen van je Raspberry Pi.

 • Raspberry Pi op batterijen
  Raspberry Pi op batterijen

  Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

 • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
  Raspberry Pi voor thuisautomatisering

  Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

 • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
  Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

  In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

 • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
  Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

  Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.