Nooit meer naar Lima

We schreven eerder over Lima onder de titel De privé-cloud zonder pottenkijkers. Lima, een klein kastje waar je een harde schijf aan moest hangen, fungeerde als een eenvoudige cloud-server. Een soort van NAS. Je kon er foto’s, muziek, films en andere documenten opzetten en die kon je dan overal ter wereld benaderen. Allemaal in de verleden tijd, want Lima, het bedrijf dat Lima maakte houdt er mee op. Jammer, maar helaas…

Nooit lekker gewerkt

Die Lima heeft voor mij nooit goed gewerkt. Hoe eenvoudig de installatie ook was, Lima haperde aan alle kanten. Het duurde in eerste instantie een tijdje voordat ik er de juiste harde schijf aan kon hangen. Heel vreemd: Lima lustte sommige – veel eigenlijk – harde schijven niet. Wilde ik ergens een film spelen, dan lukte dat soms wel, maar vaker ook weer niet. En toen de Lima mijn interne harde schijf – een ssd – van mijn iMac had volgestopt met tijdelijke bestanden, waardoor de iMac onwerkbaar werd, had ik genoeg van de Lima, Ik trok hem uit mijn router en wiste de tijdelijke bestanden op mijn interne harde schijf.

Het startende leven…

Maar nu heeft het bedrijf Lima het zelf ook opgegeven. In een e-mail-bericht vertelt Severin – de directeur? – van Lima dat Lima na 7 jaar de deuren moet sluiten. Hij of zij schrijft: ‘Ondanks enorme inspanningen van het team om dit (het sluiten van de deuren. H.F.) te voorkomen, hadden we een aantal financieringsproblemen waarvan we ons niet konden herstellen. Zoals je weet, zijn we een startup – en dat gebeurt in het startende leven.’ Een start-up van 7 jaar? Met een haperende startmotor zeker…

Geleidelijk stoppen

Aan het eind van de mail kun je het volgende lezen: ‘Vanaf 1 maart 2019 wordt onze netwerkinfrastructuur geleidelijk afgesloten. Terwijl je Lima-product zonder servers synchroniseert met je apparaten, zijn onze servers nog steeds nodig om ervoor te zorgen dat je apparaten elkaar vinden en een verbinding tot stand brengen. Helaas, als onze diensten worden stilgelegd, zal jouw Lima geleidelijk stoppen met werken. Als je een Lima-gebruiker bent, raden wij je ten zeerste aan om Lima niet langer te gebruiken en je gegevens te exporteren.’ De functie dat je overal ter wereld je bestanden kon benaderen houdt er dus mee op. Lima wordt een zinloos kastje.

Misschien tijd voor een échte NAS?

Met ‘je gegevens exporteren’ bedoelen ze bij Lima: alle data die je op de harde schijf of schijven die je aan je Lima-kastje hebt hangen back-uppen op een veilige plek. Nu gebruikte ik de Lima niet als primaire opslag. Mijn foto’s en muziek staan elders veilig opgeslagen. Ik hoef eigenlijk niets te back-uppen. Hoe je je data van je Lima-schijf haalt kun je HIER lezen. Toch is het misschien tijd, nu het Lima-hoofdstuk is afgesloten, om eens naar een échte NAS te gaan kijken. Een NAS waarmee je wél altijd en overal bij je bestanden kunt.

Meer wetHet boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer & Ronald Smiten over wat je zoal met een NAS kunt doen? Lees dan het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer & Ronald Smit. De focus ligt – zoals de subtitel natuurlijk al doet vermoeden op de NASsen van Synology. Maar vrees niet: er komen ook andere exemplaren aan bod. En niets staat u in de weg om zelf een NAS in elkaar te zetten…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.