Bent u Windows een beetje beu en is Linux het ook niet helemaal? Dan is er natuurlijk altijd nog macOS uit de stallen van Apple. Een zeer gebruiksvriendelijk besturingssysteem gebaseerd op het rotsstabiele UNIX. U treft op Computer Creatief regelmatig berichten aan over macOS en bijbehorende hardware.
Meer weten over macOS? Lees dan het Handboek macOS High Sierra van Bob Timroff eens. U leert dan snel alle ins en outs van dit mooie besturingssysteem.
MacOS
Browsen op de Mac
MacOS is standaard voorzien van een browser in de vorm van Safari. Maar voor de liefhebbers is er veel meer aan bekende namen voor de Mac beschikbaar! De standaard met macOS meegeleverde browser is Safari. Een prima exemplaar dat over alle moderne features beschikt die je je kunt bedenken. Inclusief de mogelijkheid tot het gebruiken van add-ons (in Safari extensies geheten). Maar stel dat je nu vers overgestapt bent van een Windowscomputer naar een Mac en je het liefst je oude browser wilt gebruiken. In veel gevallen kan dat. Zelfs Edge – Microsoft’s standaard browser van Windows 10 – moet dit jaar voor macOS uitkomen. Overigens raden we je die browser nou net niet aan, maar er zijn andere alternatieven!
De spannende weg naar Mojave
Dat bleek toch best nog spannend, die upgrade naar Mojave. De eerste poging mislukte namelijk jammerlijk op het allerlaatste moment. Maar ’t is opgelost! Zo zie je maar weer: upgrades blijven spannend. Zelfs op een Mac. Gisteren zoals beloofd de upgrade van High Sierra naar Mojave uitgevoerd. Gewoon, om ervan af te zijn. Nu even tijd, volgende maand waarschijnlijk niet (om maar wat te noemen). Grote upgrades komen – onder welk besturingssysteem dan ook – nooit uit. De eerste poging leek alles als een zonnetje te verlopen. De benodigde bestanden waren binnen een paar minuten binnengehaald. Het installeren van het geheel zelf verliep ook vlotjes, in een ruim half uur was het alweer gedaan. De eerste start zag er veelbelovend uit. Na inloggen ging het echter mis.
De eerste keer
De eerste keer is altijd weer spannend. Morgen gaat het hier gebeuren. En hopelijk gaat het allemaal goed. Nee, helaas volgt er nu geen woest-erotisch verhaal, maar iets heel anders. Begin dit jaar heeft ondergetekende een iMac aangeschaft, voorzien van macOS High Sierra. En vanavond rolt de nieuwste macOS Mojave uit. Je voelt de bui al hangen: ook de Mac hier moet aan die upgrade geloven. En hoewel iedere Mac-gebruiker de verzekering geeft dat dit probleemloos zal gaan, blijft het toch wel spannend. Want upgrades (en zelfs updates) van Windows 10 waren toch maar al te vaak een ‘hit-and-miss’-spelletje. Kortom: ietwat verpest door ervaringen in het verleden. Maar toch gaat het nu gebeuren.
MacOS Mojave verschijnt dit najaar
Bezitters van een beetje recente Apple Mac kunnen uitkijken naar een nieuwe versie van macOS, geheten Mojave. Het verschijnt naar verwachting ergens in september of oktober. Apple pakt het een heel stuk rustiger aan wat updates en upgrades betreft dan Microsoft. Wel zo prettig, want het zorgt voor een rustig, relatief veilig en voorspelbaar upgradeschema. Elk najaar verschijnt er een nieuwe versie. Je bent niet verplicht om deze direct te installeren, dat mag ook een paar weken of maanden later. Even de kat uit de boom kijken kan nooit kwaad natuurlijk! Hoe het updaten deze keer gaat verlopen is even afwachten. Het nieuwe macOS Mojave ondersteunt namelijk het bestandssysteem Apple File System (AFS). En dan niet alleen voor SSD’s (zoals al het geval was in High Sierra) maar ook bij in ieder geval de hybrid disks (harde schijven met extra flashgeheugen aan boord) en waarschijnlijk ook gewone harddisks. Als jouw harde schijf flink vol staat met bestanden, kan deze conversie mogelijk wat tijd kosten. Kies dus een upgrademoment uit waarbij je niet op de klok hoeft te kijken. Lees hier verder.
iMac-avonturen, een update
Een tijdje terug schreef ik over de overstap naar de iMac. Met de belofte daar nog zo af en toe eens op terug te komen. Bij deze. Dat het wat stilletjes is betreffende berichten rondom de overstap naar de iMac heeft eigenlijk alles te maken met het feit dat het allemaal als een zonnetje loopt. Echt gewenning was er niet nodig. macOS is een systeem waar eigenlijk iedereen binnen no-time mee overweg kan. Qua bediening wijkt het natuurlijk ook niet heel veel af van elk ander zichzelf respecterend besturingssysteem. Een muis, wat pictogrammen, een toetsenbord en gáán. Een enkele keer duikt er wel eens een vraag op. Het overgrote deel daarvan is op te lossen via Google en een heel enkele keer zijn er hulptroepen in de vorm van de verbazingwekkend goede Nederlandstalige support van Apple nodig. Even een snelle chat is ideaal. Laat na afloop van zo’n chat een transcriptie naar je mailadres versturen en je kunt de zaak later ook nog eens op je gemak doorlezen. Lees hier verder.
iMac viert twintigste verjaardag
Het is tegenwoordig niet veel computers meer gegeven om een verjaardag van hooguit een paar jaar te vieren. De iMac zag in 1998 het levenslicht. En bestaat nog altijd. De allereerste iMac werd in 1998 door Steve Jobs zelf onthuld. Je kunt hier een filmpje van dat evenement bekijken. Die allereerste iMac was destijds zonder meer een revolutie. Het doorzichtige apparaat was uiteindelijk verkrijgbaar in een waaier aan kleuren. Met een prijs van $1299 dollar was het ook een relatief betaalbare computer. Naast macOS draaide het – desgewenst – ook Windows. Ingebouwde speakers en een cd-rom-drive maakten het een echte all-in-one computer. Dat concept is tot op de dag van vandaag behouden. De laatste ‘dikke’ iMac verscheen in 2005. Daarna was het gedaan met de aloude beeldbuis en werd de computer slanker en platter dan ooit. Tegenwoordig is het eigenlijk gewoon een flatscreen met ingebouwde computer. Inderdaad: precies zoals die allereerste iMac, want de afmetingen van dat apparaat waren eveneens vergelijkbaar met de toen gangbare monitoren. Lees hier verder.
iMac kent nauwelijks leercurve
Inmiddels een dikke anderhalve maand verder na de overstap van een Windowscomputer naar een iMac. En eigenlijk bevalt dat – zoals gehoopt – vooralsnog prima. Echt grote problemen zijn er niet geweest. Op eentje na dan, maar dat was eigenlijk niet de schuld van de nieuwe iMac en bovendien snel oplosbaar. Voor de rest werkt het allemaal snel en soepel. Een echte leercurve kent het besturingssysteem eigenlijk nauwelijks. Zeker als je inmiddels al gewend bent aan het werken met verschillende besturingssystemen. En daar rekenen we ook bijvoorbeeld Android, Linux, iOS enzovoorts onder. Wat meer uitzoeken vergt is de ‘andere’ software die op de iMac gebruikt wordt. Photoshop bijvoorbeeld kent wat eigenaardigheden ten opzichte van Corel’s PaintShop Pro dat helaas niet voor macOS bestaat. Lees hier verder.
Het eerste Grote Probleem met de iMac
Tja, geen enkel systeem is perfect blijkbaar. Ook de iMac heeft zo z’n (kleine) kuren af en toe. Maar gistermiddag ging het ineens grandioos mis dankzij Kaspersky. Goed, de discussie over het wel of niet installeren van een virusscanner op de Mac is nog altijd een hevig twistpunt bij de echte Mac-fanaten. Feit is dat je tegenwoordig toch wel iets aan bescherming in macOS moet draaien. Langzaam aan duiken ook daar vervelende stukjes malware op. En als je in je thuisnetwerk ook Windowsmachines gebruikt is het zonder meer een goed idee om een virusscanner te installeren. Als je dan eens iets op je Mac downloadt en op de NAS zet, weet je in ieder geval dat je het betreffende bestand met een gerust hart op een Windows pc kunt openen. Kortom: op de iMac van ondergetekende kwam Kaspersky te staan… Hoe dat afliep leest u hier.
En, bevalt die Mac?
Inmiddels een week in gebruik, een nieuwe iMac. Een verademing, om eerlijk te zijn. En razendsnel. We kondigden het al aan: ondergetekende gaat voor het betere tikwerk overstappen op een iMac. De reden was eenvoudig: toch wel erg veel problemen en probleempjes met (de stabiliteit van) Windows 10. Ook op een net een jaar oude laptop. En dan zijn er nog de megalomane updates, je kent het wel. Omdat er onder de streep gewoon geld verdiend moet worden met een computer leek een overstap dan ook een gerechtigde stap. En het moet gezegd: de eerste kennismaking is uitstekend bevallen. Feitelijk een week uitgetrokken voor het installeren van de nieuwe iMac, maar dat bleek in halve dag eigenlijk al gepiept. Mede dankzij het feit dat Mac OS al verschrikkelijk veel tools aan boord heeft die je dus niet meer apart hoeft te installeren. Kortom: de meeste mensen kunnen zo uit de verpakking aan de slag met het apparaat.
Apps voor iOS straks ook voor macOS?
Volgens de geruchtenmolen werkt Apple druk om later dit jaar iOS-apps ook op macOS te draaien. Best een slimme zet, eigenlijk! De appstore van iOS puilt uit van de uitstekende software. Ook de appstore van macOS is flink gevuld, maar blijft duidelijk achter. Omdat zowel iOS als macOS onder de motorkap op hetzelfde UNIX besturingssysteem gebaseerd zijn, zouden apps bedoeld voor iOS in theorie eenvoudig over te hevelen moeten zijn naar de Mac. En dat is precies waar Apple zich volgens de geruchten mee bezighoudt momenteel. Het vermoeden bestaat dat de mogelijkheid na de uitrol van de nieuwe versies van zowel iOS als macOS in de herfst van dit jaar beschikbaar moet zijn. Of daarmee ook beide appstores volledig één worden is niet bekend.
Nieuw jaar met nieuwe avonturen op komst
Het nieuwe jaar 2018 staat op springen. Altijd een aardig moment voor een korte terug- en vooruitblik. Vanuit persoonlijk perspectief, bijvoorbeeld. Het (bijna) afgelopen jaar was computertechnisch gezien een jaar van vallen en opstaan. Ten eerste waren daar natuurlijk de vele spannende Windows 10-updates die soms voor meer problemen zorgden dan ze pretendeerden op te lossen. Drivers die na een upgrade roet in het eten gooiden. Je kent het wel. Als je als freelancer, ZZP’er of kleiner MKB zonder systeembeheerder in je levensbehoeften moet voorzien gaat het bijhouden van dit soort toestanden verhoudingsgewijs veel te veel onbetaalde werktijd kosten. Vandaar dat 2018 voor ondergetekende een nieuwe start vormt op IT-gebied. Want inmiddels is hij binnen die gloednieuwe iMac. Nog geen tijd gehad om hem te installeren, maar dat gaat zeker komen. Vanaf begin januari moet er op dat apparaat gewerkt gaan worden.
Oeps, een lekke Mac
Mac OS X – High Sierra om precies te zijn – heeft een vervelend lek. Iedereen kan zonder wachtwoord als root inloggen. [Inmiddels is er een veiligheidsupdate – security update 2017-001 – uitgekomen om dit probleem op te lossen. Installeer hem via de Apple Store. (H.F.)] Om maar met de deur in huis te vallen: de fout die nu in Mac OS X High Sierra zit had er nóóit in mogen zitten. Normaal gesproken werkt een Mac-gebruiker via een gebruikersaccount en is hij of zij niet ingelogd als root. Als root kan je namelijk álles uitspoken wat je wilt. En nu blijkt dat er geen wachtwoord op dat root-account is ingesteld. Kortom: iedereen met fysieke toegang tot je Mac kan inloggen als root, zonder zelfs het gewone gebruikerswachtwoord te kennen. Toch is de ramp gelukkig te overzien, want de oplossing is wel heel simpel: alsnog snel een rootwachtwoord instellen. Bovendien heeft Apple al een patch uitgebracht, te installeren via de App Store. Direct doen dus! Een onoverkomelijk drama is het dan ook allemaal weer niet. Wel blijkt dat geen enkel besturingssysteem waterdicht is. Het is en blijft – vooralsnog – mensenwerk.
Het wordt een iMac
Na lang uitstellen en steeds maar weer vol goede moed proberen is de kogel door de kerk: het wordt een iMac. Windows 10 geeft te veel problemen. Na een fulltime-gebruiker te zijn geweest van Windows sinds versie 3.11 is het tijd voor verandering. Windows 10 interrumpeert simpelweg te vaak de dagelijkse gang van zaken. Als het geen megalomane updates zijn die roet in het eten gooien, dan zijn het wel weer driverupdates die meer kapot maken dan je lief is. Of zomaar vage fouten uit het niets. Het heeft weinig zin hier een complete klaagzang op te gaan hangen. Als je gelukkig bent met Windows 10 moet je dat wat ondergetekende betreft natuurlijk vooral ook blijven. Sowieso zullen ook hier nog wel een tijdje Windows-systemen blijven draaien. Maar als daar wat mis mee gaat zal het nauwelijks tot geen stress meer opleveren, want geen productiecomputer meer. En dát is toch best een prettige gedachte.