De eerste keer upgraden (naar Mojave), altijd spannend (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MacOS_Mojave_Wallpaper_2.jpg)

De eerste keer

De eerste keer is altijd weer spannend. Morgen gaat het hier gebeuren. En hopelijk gaat het allemaal goed.

Nee, helaas volgt er nu geen woest-erotisch verhaal, maar iets heel anders. Begin dit jaar heeft ondergetekende een iMac aangeschaft, voorzien van macOS High Sierra. En vanavond rolt de nieuwste macOS Mojave uit. Je voelt de bui al hangen: ook de Mac hier moet aan die upgrade geloven. En hoewel iedere Mac-gebruiker de verzekering geeft dat dit probleemloos zal gaan, blijft het toch wel spannend. Want upgrades (en zelfs updates) van Windows 10 waren toch maar al te vaak een ‘hit-and-miss’-spelletje. Kortom: ietwat verpest door ervaringen in het verleden.

Mojave

De nieuwe versie van macOS – Mojave – focust ook voor een flink deel weer – net als het vorige week uitgerolde iOS 12 – op stabiliteitsverbeteringen onder de motorkap. Dat klinkt in ieder geval alvast goed en geruststellend. Tegelijkertijd worden er ook nieuwe opties toegevoegd, zoals wat meer mogelijkheden in de Finder (zeg maar de mac-equivalent van de Verkenner) en de door velen zo vurig gewenste Dark Mode, ofwel donkere modus. Daarnaast komen er wat appjes bij. Volgens de planning is  Mojave gisteravond Nederlandse tijd uitgerold. Mijn idee is om vandaag naar Mojave te upgraden. Grote kans dat ik vandaag niet meer aan een blogpost alhier toe ga komen om de uitkomst van het avontuur te melden. Voor het hele proces heb ik zelf maar een volle middag ingeruimd. Mogelijk is dat te pessimistisch, maar we zullen zien. Gelukkig heb ik geen ‘riskante’ programma’s op de iMac staan. En met riskant bedoel ik software die diep in het systeem ingrijpt. Minus één exemplaar: een virusscanner die – vanzelfsprekend – een kernel-extensie gebruikt. Die ga ik dus voorafgaand aan de upgrade de-installeren en na de upgrade weer installeren. De fabrikant heeft beloofd dat ie compatibel is met Mojave, dus dat is alvast fijn om te weten.

Time Machine

Gaat het onverhoopt helemaal mis met die upgrade (of het opnieuw installeren van de scanner), dan is er gelukkig altijd nog Time Machine. Dit simpele back-upsysteem van macOS draait nagenoeg ongemerkt op de achtergrond en maakt elk uur een complete back-up van het systeem. Gaat er iets gruwelijk mis (raakt bijvoorbeeld de interne harddisk of SSD defect) dan kun je na vervangen van dit onderdeel vrij snel en in ieder geval zonder denkwerk de laatste kopie terugzetten en daarna weer verder werken. Dat trucje werkt natuurlijk ook als er iets mis gaat bij het upgraden. Dat is een erg prettig gevoel, om eerlijk te zijn. Laten we echter proberen uit te gaan van ‘goede vibes’ en de positieve upgrade-ervaringen van vele macOS-gebruikers wereldwijde als leidraad nemen!

Het boek macOS High Sierra van Pieter van GroenewoudVoor een ieder die (nog) macOS High Sierra draait is er het boek macOS High Sierra van Pieter van Groenewoud. Het opvallende vierkante formaat, de prachtige kleurenillustraties en de schrijfstijl maken dit boek tot een must-have.

Meer berichten over macOS vind je op onze themapagina.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.