De upgrade naar Mojave is uiteindelijk geslaagd

De spannende weg naar Mojave

Dat bleek toch best nog spannend, die upgrade naar Mojave. De eerste poging mislukte namelijk jammerlijk op het allerlaatste moment. Maar ‘t is opgelost!

Zo zie je maar weer: upgrades blijven spannend. Zelfs op een Mac. Gisteren zoals beloofd de upgrade van High Sierra naar Mojave uitgevoerd. Gewoon, om ervan af te zijn. Nu even tijd, volgende maand waarschijnlijk niet (om maar wat te noemen). Grote upgrades komen – onder welk besturingssysteem dan ook – nooit uit. De eerste poging leek alles als een zonnetje te verlopen. De benodigde bestanden waren binnen een paar minuten binnengehaald. Het installeren van het geheel zelf verliep ook vlotjes, in een ruim half uur was het alweer gedaan. De eerste start zag er veelbelovend uit. Na inloggen ging het echter mis.

Wizard

De wizard – waarin onder andere om je iCloud-wachtwoord wordt gevraagd bleef hangen. Om de een of andere reden was de account namelijk niet configureerbaar. Mogelijk een overbelaste server aan de kant van Apple, of gewoon een internetglitch hier. Hoe dan ook, de zaak zat vast. Helemaal vast. Alleen een hard-reset werkte. Niet goed, en er verscheen dan ook een foutmelding betreffende deze incorrecte manier van afsluiten. Niet fijn. Uiteindelijk besloten dan toch maar een eerder gemaakte time Machine backup terug te zetten, ofwel terug naar High Sierra. En een nieuwe poging wagen.

Opnieuw

Het was even zoeken naar de juiste Time Machine-kopie, want de allerlaatst gemaakte was eigenlijk niet degene die ik wilde gebruiken. Dat werd er dus uiteindelijk eentje van de middag ervoor. Eenmaal teruggezet de upgrade opnieuw uitgevoerd. Deze keer ging het prima. Binnen de 40 minuten was alles gepiept, inclusief download. Inmiddels buiten al diep in de schemering verscheen de nieuwe bureaubladachtergrond in de vorm van een duister duin. Alles werkte, de software die ik normaliter draai, draaide. Alleen Photoshop moest even ‘geholpen’ worden, daarvoor heeft Adobe duidelijke instructies online gezet. Heeft te maken met de nieuwe beveiligingsmethoden die in Mojave zijn geïmplementeerd.

Ongemakjes

Blijft er toch nog wel een wat knagend onderbuikgevoel over na de upgrade. Ten eerste zien we in de Console (zeg maar een logboek met systeemgebeurtenissen) telkens bij het afsluiten de melding betreffende een ShutdownStall, terwijl het afsluiten volledig normaal verloopt. Lekker snel zelfs, dus waar die melding vandaan komt? Toch maar eens nagevraagd bij Apple, schijnt niets zorgwekkends te zijn. Nou ja, dat weten we dan ook weer. Een ander fenomeen is dat sinds de installatie van Mojave Time Machine elke gemaakte back-up dubbel vermeld. Het lijkt een weergaveprobleem, waarbij een melding aan begin en eind van de actie wordt gemaakt. Na een tijdje verdwijnen de meeste dubbelaars vanzelf en ook op de back-upschijf staat echt maar één kopie gelukkig. Ook hier volgens Apple niet iets heel zorgwekkends, zal wel opgelost worden in een toekomstige update.

Te vroeg?

Nu kun je je afvragen of het dan toch niet beter was geweest een paar weken of zelfs meer te wachten met upgraden. Misschien wel, misschien niet. Probleem is – zoals al aan het begin gemeld – tijd. Nu heb ik even tijd, over drie weken kan dat heel anders zijn. En als het verder echt bij deze ongemakjes (voor zover je ze zelfs zo mag noemen) blijft, ben ik tevreden. Wel blijf ik van mening dat in het leven blijft gelden: ‘if it ain’t broke, don’t fix it’. En da’s precies waarom ik een hekel heb aan upgrades. Gelukkig duiken ze voor een Mac maar weinig op, een keer per jaar om precies te zijn. En geven ze in ieder geval nog altijd minder problemen dan gewend van Windows 10.

Een MacHet boek Mac Toetscombinaties van Pieter van Groenewoud laat zich natuurlijk prima bedienen via een muis, daar is ie voor ontworpen. Ben je echter een veeltikker, dan komen toetsenbordcombinaties ook uitstekend van pas. In het boek Mac Toetscombinaties van Pieter van Groenewoud komen ze allemaal aan bod. Werk efficiënter dan ooit!

Voor meer berichten over MacOS kun je terecht op onze overzichtspagina betreffende dit thema.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.