Een tijdje terug schreef ik over de overstap naar de iMac. Met de belofte daar nog zo af en toe eens op terug te komen. Bij deze.
Dat het wat stilletjes is betreffende berichten rondom de overstap naar de iMac heeft eigenlijk alles te maken met het feit dat het allemaal als een zonnetje loopt. Echt gewenning was er niet nodig. macOS is een systeem waar eigenlijk iedereen binnen no-time mee overweg kan. Qua bediening wijkt het natuurlijk ook niet heel veel af van elk ander zichzelf respecterend besturingssysteem. Een muis, wat pictogrammen, een toetsenbord en gáán. Een enkele keer duikt er wel eens een vraag op. Het overgrote deel daarvan is op te lossen via Google en een heel enkele keer zijn er hulptroepen in de vorm van de verbazingwekkend goede Nederlandstalige support van Apple nodig. Even een snelle chat is ideaal. Laat na afloop van zo’n chat een transcriptie naar je mailadres versturen en je kunt de zaak later ook nog eens op je gemak doorlezen.
Opslag
Achteraf gezien had ik wellicht beter gekozen voor een 256 GB SSD in plaats van de 1 TB Fusion Drive die nu in het systeem zit. Niet omdat de 1 TB-drive slecht is of langzaam, in tegendeel. Maar het onderdeel is simpelweg niet vol te krijgen. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik al mijn documenten, foto’s enzovoorts tegenwoordig opsla op een Synology NAS. Veilig dankzij onder meer een gespiegelde RAID-configuratie van de harde schijven. En ook zijn vanaf elk systeem in huis de gegevens bereikbaar. Desgewenst ook via een iPad of zelfs een smartphone. Tja, dan houd je weinig over om lokaal op de iMac te bewaren natuurlijk. Staat tegenover dat er altijd ruim voldoende vrije schijfruimte beschikbaar is voor bijvoorbeeld het bewerken van een videobestand of iets dergelijks.
Office
Qua software is alles inmiddels uitgekristalliseerd. Als vanzelfsprekend is het voor een journalist, schrijver enzovoorts onmisbare MS Office geïnstalleerd. Niet omdat ik dat nou zelf zo’n onmisbaar stukje software vind – er zijn meer dan genoeg prima alternatieven – maar omdat zo ongeveer iedere opdrachtgever MS Word-documenten eist. Dat heeft ook te maken met het feit dat veel uitgevers en dergelijke met voorgebakken sjablonen werken die – inderdaad – alleen correct functioneren in MS Word. Nu valt de prijs van Office 365 gelukkig reuze mee, net iets meer dan €100 per jaar voor een professionele licentie. Voor de rest is het goedkoopste en helaas onvermijdelijke abonnement van Adobe gekozen. Met daarin Photoshop en Lightroom. Een alternatief als PaintShop Pro van Corel is er voor de Mac niet. Lightroom-alternatieven zijn er wel, maar hebben toch vaak net wat teveel tekortkomingen. Dus ja, maandelijks wordt er zo’n €12 afgetikt.
Mail en meer
Voor het verzenden en ontvangen van mail gebruik ik Thunderbird. De keuze hiervoor was eenvoudig, want dat gebruikte ik ook onder Windows. Het overhevelen van mail is in geval van Thunderbird een kwestie van een map van de Windows-machine naar de Mac kopiëren en klaar. Dat was ook de reden voor de keuze voor Firefox als browser: gegevens vanuit de Windows-versie zijn razendsnel over te hevelen naar de Mac. Tot slot is er Snagit voor het maken van screenshots en annotaties. Daar had ik al een licentie voor onder Windows, deze is ook bruikbaar onder macOS. En daarmee hebben we het basispakket aan software wel zo’n beetje gehad. Aan tooltjes is er Betterzip voor het betere archiveerwerk en XnViewMP als surrugaat voor IrfanView dat helaas niet voor macOS bestaat.
Updates
Zoals je ziet is er eigenlijk nauwelijks een leercurve geweest. De meeste software die nu op de Mac draait, draaide ook onder Windows. Dat maakt het allemaal een stuk overzichtelijker. Blijven over de updates- en upgrades. Tja, die zijn er nauwelijks. Zo heel af en toe rolt er een update uit voor het besturingssysteem. Dat verloopt allemaal heel gedistingeerd, tot nu toe nog geen problemen mee gehad (klop, klop, klop…). Ook qua software-updates loopt het allemaal een stuk sneller en soepeler dan onder Windows. Enige uitzondering zijn de updates voor MS Office. Microsoft heeft gekozen voor een eigen update-tool. Wat daaraan vooral opvalt is dat ie vreselijk tráág is. Het is ook ’t enige softwarepakket dat steevast maandelijks updates krijgt. Gelukkig kan je op de Mac wel zelf kiezen wanneer je deze Office-updates installeert. Maar het blijft grappig om te zien dat er een enorm verschil zit in de updatemethodiek van die software.
In ieder geval nog geen seconde spijt gehad van de overstap. Het werkt zoals het werkt. Punt. En dat is waar het onder de streep natuurlijk – zeker bij gebruik voor werk – om gaat.
Wil je meer weten over macOS High Sierra, de huidige versie van het Mac-besturingssysteem, lees dan het Handboek macOS High Sierra door Bob Timroff eens.
Meer lezen over macOS kan alhier.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Ik hoorde meerdere van mijn vrienden in binnen- en buitenland veelvuldig klagen over de onveiligheid van hun Windows computer en hield ze, als Mac gebruiker sinds begin jaren 90, de Mac steeds voor als alternatief met ook nog eens zoveel meer gebruiksvriendelijkheid. De Mac is ooit ontwikkeld voor ontwerpers, die houden er niet van computer cursussen te moeten volgen om hun gereedschap te kunnen benutten. Na de zoveelste Windows crash (inbraak) gingen een aantal eindelijk overstag, verzuchtend: ‘Dat we dit niet veeeeeeel eerder hebben gedaan.’
Naast een veel appetijtelijkere interface op de Mac is de uiterlijke vormgeving ( ) van de meeste Windows ‘PC’s mij ook altijd een doorn in het oog geweest. Is het je wel eens opgevallen dat computers in speelfilms en series in 9 van de 10 gevallen het oplichtende Apple logo tonen? Het oog wil ook wat. Tsja, het prijskaartje,… maar dan hèb je ook wat.
Ja de prijs…voor een beetje groot scherm betaal al gauw 2000 euro.En wat betreft Adobe, ik werk met Affinity Photo,het zelfde als PS, maar een stuk goedkoper. EN WINDOWS bevalt mij ook uitstekend.
Tja, ik heb ook lang over de prijs nagedacht. Uiteindelijk kom je – na wat rekenwerk – niet eens op een heel afwijkende prijs terecht als je een pc met dezelfde specificaties zou kopen. De dure jongen is het 4K-scherm, een goede kwaliteit pc-scherm met die resolutie is ook nog altijd fors aan de prijs. Tel daarbij op – in mijn geval – een i7 processor en 16 GB RAM en dan kom je ook al een flink eind in de richting. Kijk maar eens naar de betere pc’s van A-merken. Of neem de nog veel duurdere exemplaren van Microsoft zelve. Wat je ook niet moet onderschatten is dat je voor het genoemde bedrag ook min of meer inclusief een zeer uitgebreide garantie van 3 jaar is. En als je vragen hebt mag je gedurende die tijd ook gebruik maken van een kundige Nederlandstalige helpdesk. Ik blijf het erg moeilijk vinden om verschillende ‘ecosystemen’ 1:1 met elkaar te vergelijken, denk dat dat ook niet eerlijk is. Wat in ieder geval heel duidelijk is, is dat Apple de klant – privé of bedrijfsmatig – veel hoger in het vaandel heeft staan dan de Windows-fabrikant. Voor mij gold (en geldt) dat er onder de streep simpelweg gewoon gewerkt moet worden en geld verdiend. Dat werd een steeds problematischer gebeuren met Windows dankzij de vele updates- en upgrades plus bijbehorende onzekerheidsfactor. Want het was altijd weer de vraag: doet ie het of doet ie het niet? Daar heeft een gemiddelde thuisgebruiker wellicht wat minder zorgen over, maar als je inkomen er van afhankelijk is wordt het toch wel wat erg veel stress op die manier.
Je betaalt zeker niet alleen voor het oog, ook de kwaliteit van de gebruikte componenten speelt natuurlijk mee. En de achterliggende service etc. Wel geldt overigens dat het niet draaien van een virusscanner op een Mac ook niet aanbevelenswaardig (meer) is. Zeker niet als je in je (thuis)netwerk ook nog Windows-computers gebruikt. een virusscanner op de Mac is dan een eerstelijnsdefensie tegen virussen die zich stiekem verstopt hebben in een download. In het overgrote deel van de gevallen zal het een Windows-virus zijn, maar als je dat alvast kan onderscheppen op je Mac voordat je het bijvoorbeeld op een NAS bewaart en later op een Windows-systeem opent is wel zo prettig natuurlijk.
Hey Ronald,
Nu ik m’n iMac al een tijd gebruik merk ik dat met het gebruik van wat intensievere programma’s zoals SjetchUp en Autocad ik steeds, om de haverklap, zo’n gekleurd draaiend wieletje krijg…. wachten, ff wachten, nog ff wachten… hoe kom ik daar vanaf? In het begin was dat niet.
Welke specs vind jij, zijn er nodig om em supersnel te houden
Ik weet niet hoe oud de Mac is, maar als het een alweer wat ouder beestje is zijn deze programma’s wellicht net wat te zwaar aan het worden. Als het een jongere Mac betreft, is het zaak om eerst eens te kijken hoeveel vrije schijfruimte er nog is. Soms komt een schijf (harddisk of SSD) na een tijdje ongemerkt bomvol te staan. Da’s niet goed voor een soepele werking van je systeem. In dat geval geldt dus: opruimen en onnodige verweesde programma’s verwijderen, documenten, foto’s en video’s naar een externe schijf of NAS verhuizen enzovoort. In principe hoort een Mac verder eigenlijk nauwelijks last van ‘moeheid’ te krijgen bij normaal gebruik. Kom je er echt niet meer uit, dan zou je eens een compleet schone installatie kunnen overwegen. Maar da’s wel de Windows-methode die meestal niet nodig is. Tenzij er ooit ergens iets heel erg mis gegaan is.
Eventueel kun je er ook nog eens een schijfcontrole op los laten, om problemen met schijf of SSD uit te sluiten.