Lightroom Classic 7.4: ordening in mappen en Voorinstellingen

Er is weer een nieuwe versie uit van Lightroom: Lightroom Classic 7.4. Deze versie brengt voornamelijk mogelijkheden tot ordening van je Voorinstellingen, mappen en Profielen.

Beheer je Voorinstellingen

Lightroom Classic 7.4
Voorinstellingen aan- en uitzetten.

Voorinstellingen zijn handig. Je kunt ze zelf maken, downloaden en/of kopen. Zo zit je op een gegeven moment met een enorme hoeveelheid Voorinstellingen waarvan je er misschien slechts een paar gebruikt. De Voorinstellingen die je niet gebruikt kun je in deze nieuwe versie verbergen. Klik op +-teken bovenaan het deelvenster Voorinstellingen. Kies voor Voorinstellingen beheren en zet de Voorinstellingen die je niet gebruikt uit.

Kleurenlabels voor mappen

Lightroom Classic 7.4
Kleurenlabels voor mappen aanbrengen.

Mijn mappenstructuur in Lightroom is erg eenvoudig: Jaar > Maand > Dag. Er zijn natuurlijk allerlei andere manier van het aanbrengen van een mappenstructuur: Favorieten, In Bewerking, dat soort structuur. Het kan handig zijn om in een oogopslag te zien met wat voor map je te maken hebt. Dat kan nu door de map een kleur te geven. Rechtsklik (alt-klik) op een map. Kies bij Kleurenlabel toevoegen voor de kleur die de map moet krijgen.

Profielen beheren

Lightroom Classic 7.4
Ontwikkelprofielen verbergen.

Met de nieuwe ontwikkelprofielen in Lightroom Classic kun je soms door de bomen het profielenbos niet meer zien. In Lightroom Classic 7.4 kun je daar structuur in aanbrengen. Je kunt de profielen die je niet gebruikt verbergen. Rechtsklik (Alt-klik) op een map met de profielen. Bij Profielen beheren kunt je mappen met profielen aan en uitzetten.

Opstapelen

Lightroom Classic 7.4
Stapels maken van panorama-foto’s.

Als je een panorama of HDR hebt samengesteld, hoef je de foto’s waaruit die samenstellingen bestaan niet per se meer in je foto-overzicht in de module Bibliotheek te zien. Je kunt dus nu een Stapel maken met bovenop de stapel het net gecreëerde panorama of de HDR-foto. In de dialoogvensters kun je Stapel maken aanvinken.

Nog een paar verbeteringen

Natuurlijk is er in deze nieuwe versie van Lightroom Classic ondersteuning voor nieuwe camera’s, zoals bijvoorbeeld voor de Fuji X-T100 of de Samsung Galaxy S9. Er zijn ook nieuwe lensprofielen, er is ondersteuning voor het HEIF-bestandsformaat. Dat zijn zo’n beetje de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen in Lightroom Classic 7.4. Zoals altijd kun je alles over deze vernieuwingen lezen in het blog van Jullieanne Kost.

Begin dit jaar verschenen bijgewerkte versies van Ontdek Lightroom Classic CC en Bewuster en beter werken met Lightroom CC/Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. De informatie in deze blogpost is een aanvulling op deze boeken. Wil je aan de slag met Lightroom, dan zijn dit de boeken om je snel met Lightroom Classic vertrouwd te maken. Als je je registreert na aankoop van een boek, krijg je door de uitgever allerlei relevante extra’s aangeboden. Handig om te weten: van deze boeken zijn webversies beschikbaar. Na registratie krijg je gratis toegang tot die webversies.

Meer tips en trucs over Lightroom? Die je vind je op DEZE pagina van dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.