Tips en trucs voor Lightroom

Lightroom is voor heel veel fotografen – professioneel en amateur – dé applicatie om hun foto’s in op te slaan, te bewerken, te printen en te delen. Op Computer Creatief schrijven we zeer regelmatig over Lightroom en aanverwante fotografische zaken. Op deze pagina verzamelen we alle tips en trucs voor Lightroom en al het nieuws dat we op dit blog over Lightroom publiceren. Nu Lightroom is opgesplitst in twee applicaties – Lightroom Classic en Lightroom CC – is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de vernieuwingen en veranderingen in Lightroom Classic en CC. En sinds je Lightroom niet meer als los pakket kunt aanschaffen, zijn fotografen op zoek naar andere applicaties om hun foto’s op te slaan en te bewerken. De blogposts die we hierover schreven en schrijven vind je ook op deze pagina.

Alle tips en trucs voor Lightroom

Dehaze ofwel Nevel verwijderen

Tips en trucs voor LightroomMist is mooi, maar soms is er wel erg veel mist en zijn details in een landschap nog maar moeilijk te zien. Vanaf versie 2015.1 heeft Lightroom Classic Dehaze, ofwel Nevel verwijderen. In deze blogpost leggen we uit hoe dat werkt. Ook tref je in deze post een link aan naar Presets waarmee je hetzelfde kunt bereiken in oudere versies van Lightroom, die geen Dehaze hebben.

Zwart-witten maken met Silver Efex Pro

Tips en trucs voor LightroomHoewel Lightroom de zwart-witfotograaf veel speelruimte geeft om met grijswaarden te experimenteren, wordt zwart-witconversie pas echt spectaculair als de hulp ingeroepen wordt van Nik Silver Efex Pro 2. Dit is een applicatie om professionele zwart-witten te maken en wat daarbij intensief samenwerkt met Lightroom. Hoe je er mee aan het werk kunt gaan lees je HIER.

Gezichtsherkenning in Lightroom

Tips en trucs voor LightroomLightroom CC/6 heeft ingebouwde gezichtsherkenning. Lightroom 6 herkent in foto’s gezichten en kan na enige training de juiste naam bij een gezicht vinden. De gezichtsherkenning in Lightroom heet Mensen. Je kunt Mensen aanzetten door op de knop voor Mensen in de werkbalk te klikken of door de letter ‘o’ te toetsen. Leer er alles over in deze blogpost.

Een panorama samenvoegen in Lightroom

Tips en trucs voor LightroomHet samenstellen van een panorama in Lightroom is heel eenvoudig. Je selecteert de foto’s die gezamenlijk het panorama moeten vormen. Vanuit het menu Foto kies je voor Panorama uit het onderdeel Foto samenvoegen. Hoe eenvoudig dat gaat lees je HIER.

Kleurmanagement in Lightroom

Tips en trucs voor LightroomOf je nu zelf een print maakt op een inkjetprinter of je foto’s naar een bedrijf stuurt dat ze voor je print, het gaat erom dat het geprinte resultaat aan je verwachtingen voldoet. Dat kan alleen als je de kleurmanagement van de applicatie waarmee je werkt op orde hebt. Hoe kleurmanagement in LIghtroom werkt kun je lezen in een korte serie blogposts die met DEZE blogpost begint.

De kunst van het verscherpen in Lightroom

Tips en trucs voor LightroomDoor de manier waarop de sensor in je camera de foto vastlegt, ontstaat een lichte vorm van onscherpte. Die onscherpte moet je altijd aanpassen in je fotobewerkingsapplicatie. In Lightroom heb je daar krachtige mogelijkheden voor. Bij het printen heb je weer andere manieren van verscherpen nodig. In een serie van drie blogposts leer je alles over het verscherpen van je foto’s in Lightroom.

Adobe Lightroom Downloader voor al je CC-files

Het is de bedoeling van Lightroom CC om je foto’s bij Adobe in de cloud te bewaren. Vanuit die cloud bewerk je de foto’s en de bewerkingen sla je ook weer op in die cloud. Voor Lightroom CC is een lidmaatschap van Creative Cloud nodig. Wat moet je doen als je (proef)lidmaatschap eindigt en al je foto’s in de cloud zitten? Dan moet je de foto’s uit de cloud halen met de Adobe Lightroom Downloader. Hoe dat werkt lees je HIER.

Alternatieven voor Lightroom

Lightroom lijkt altijd weer dé standaard te zijn voor het bewerken van RAW-foto’s. Maar er zijn ook goedkopere en open source alternatieven. Sinds Adobe bekend heeft gemaakt dat Lightroom alleen nog maar via een lidmaatschap van Creative Cloud geleverd wordt, zijn er gebruikers van Lightroom boos. Niet zozeer de professionele fotografen die het maandbedrag toch aftrekken van de belasting en doorberekenen in hun facturen. Fotografen die minder vaak met Lightroom aan de slag zijn en goedwillende amateurs zijn vooral de dupe van Adobe’s beslissing. Tijd om je af te vragen of je Lightroom nou wel zo hard nodig hebt. Er zijn immers meer dan voldoende alternatieven te vinden.

Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?

Lightroom Classic biedt heel veel mogelijkheden. De applicatie kan je foto’s importeren en sorteren. Je kunt er je foto’s in ontwikkelen. Je foto’s printen. Ze tonen in een dia-show. Je kunt er boeken mee samenstellen. En last, but not least, je kunt er je foto’s mee op het web zetten. Dat is nogal wat. Lightroom is de essentiële applicatie in een fotografie-workflow. Als je wilt stoppen met Lightroom… Waaraan moet een alternatief voor Lightroom voldoen?

Alternatieven zoals Corel Paintshop Pro of RawTherapee

Lightroom moet het vooral hebben van zijn naam. Qua functionaliteit zijn er echt heel veel alternatieven te vinden. Neem bijvoorbeeld Corel Paint Shop Pro Ultimate 2018. Haal je niet alleen een prima fotobewerker mee in huis, maar ook het programma Aftershot, voorheen bekend als Bibble. Het biedt dezelfde mogelijkheden als Lightroom, maar zelfs gecombineerd met Paint Shop Pro en wat andere tools betaal je er maar rond de €100 voor. Lees de hele blogpost HIER.

Alternatieven voor Lightroom Classic en CC

Wat moet je als je niet verder wilt met LIghtroom Classic, als je geen abonnement/lidmaatschap wilt afsluiten? De vraag stellen is makkelijker dan hem beantwoorden. Met jaren werk en misschien wel honderdduizenden foto’s in Lightroom is het niet zo eenvoudig om een goed alternatief voor Lightroom te vinden. Gaat al je werk in Lightroom verloren? Of valt er in die nieuwe software ook nog wat van te gebruiken? Wat zijn de alternatieven voor Lightroom?

Eerste kennismaking met Luminar als alternatief voor Lightroom

Over Luminar – een beeldbewerkingapplicatie voor Mac en Windows – wordt op fotografie-sites enthousiast geschreven. De reviewer bij Fstoppers is écht enthousiast over Luminar. Op de Digital Photography School doen ze er krachtige RAW-omzettingen mee en The Phoblographer vraagt zich af of Lumina een Lightroom Killer is… Wat ‘men’ zich in het algemeen afvraagt is of Luminar Lightroom Classic zou kunnen vervangen. Een eerste kennismaking met Luminar. Conclusie: nog lang niet…

Aboneer je op dit blog!

Neem een abonnement op dit blog en mis nooit meer een tip of truc over Lightroom. Vul hieronder je emailadres in en je krijgt automatisch de nieuwste blogposts in je brievenbus. (Je kunt je abonnement natuurlijk altijd weer opzeggen.)

Lightroom tips en trucsWil je Lightroom goed beheersen? Dat kan met de boeken van  Hans Frederiks en Pieter Dhaeze: Bewuster en beter werken met Lightroom en Ontdek Lightroom. Van Scott Kelby verschenen er twee boeken over Lightroom: Het Photoshop Lightroom 6 / CC boek voor digitale fotografen en Het Lightroom Mobile-boek.

%d bloggers liken dit: