Lightroom Classic nu ook geschikt voor linkshandigen

Lightroom Classic nu ook geschikt voor linkshandigen

Nog wat korte aanvullingen op de vernieuwingen in Lightroom Classic en Lightroom in de Cloud. Ik ben enthousiast over de mogelijkheid om Lightroom Classic voor linkshandigen handiger te maken. Waarom? Je leest het hieronder. En er kwamen wat filmpjes online met een uitleg over de maskermogelijkheden in deze nieuwe versie. Die link ik in deze blogpost.

Lightroom Classic voor linkshandigen

De interface van Lightroom was altijd nogal – eh – rigide. Je kon er eigenlijk niets aan veranderen. Nu ja, je kon de ‘kleurstelling’ van het geheel aanpassen. Je kon een beetje met grijswaarden van de panels spelen. Bij andere applicaties kun je schuiven met de interface, hem aanpassen aan je eigen wensen. Bij Lightroom: ho maar! In deze nieuwe versie is daar eindelijk verandering in gekomen. Hoera! Je kunt in Lightroom Classic 12 de groepen deelvensters als geheel van links naar rechts wisselen en van rechts naar links. Big deal, denk je misschien… Maar eerlijk gezegd, ben ik er erg blij mee. 

Links en rechts omwisselen
Lightroom Classic nu ook geschikt voor linkshandigen
Kiezen voor het omwisselen van de deelvensters. Hier is gekozen om ze alleen in de module Ontwikkelen om te wisselen.

In de Voorkeuren bij Interface kun je kiezen voor twee mogelijkheden:

  • Alleen de groepen van het linker- en rechterdeelvenster voor Ontwikkelen wisselen
  • De Groepen van het linker- en rechterdeelvenster wisselen.

Ik koos voor de eerste mogelijkheid, waarbij de onderdelen van de module Ontwikkelen waar je meest in werkt, aan de linkerkant komen. Voor mij, als linkshandige, is dat erg handig. Ik moest met mijn muis altijd naar de rechterkant van het scherm, terwijl de muis links van mijn toetsenbord ligt. Nu kan ik aan de linkerkant snel bij alle ontwikkelinstellingen, zonder ‘helemaal’ naar de andere kant van het scherm te bewegen. Ik heb die verandering dus alleen bij de module Ontwikkelen aangezet, want als de deelvensters allemaal omgewisseld zijn, dus ook die van de Bibliotheek, dan word ik er een beetje gek van. Mijn jarenlange gewenning aan waar je de trefwoorden vindt, waar de mappen zich bevinden: dat krijg je er niet zo maar uit. Dus: als je linkshandig bent, probeer die deelvensters in module Ontwikkelen eens om te wisselen. Ik hoor graag je ervaringen.

Leerzame filmpjes

Er kwamen wat leuke filmpjes online over de nieuwe maskermogelijkheden in Lightroom. Alle twee de moeite waard. Een filmpje van mijn kompaan Pieter Dhaeze:

Het andere filmpje is van Julieanne Kost van Adobe: 

Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom

Meer tips en trucs voor Lightroom Classic:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.