overvloeimodi in Photoshop

Overvloeimodi in Photoshop

Met overvloeimodi in Photoshop krijgt u controle over hoe kleurpixels van de ene laag samenvloeien met pixels op de lagen eronder. Altijd handig om onderstaande uitleg betreffende dit principe, afkomstig uit Classroom in a Book: Photoshop 2022 in het achterhoofd te hebben.

Overvloeimodi in Photoshop bepalen hoe kleurpixels van de ene laag samenvloeien met pixels op de lagen eronder. De standaardmodus Normaal verbergt pixels onder de bovenste laag tenzij de bovenste laag geheel of gedeeltelijk doorzichtig is. De overige overvloeimodi laten u de manier bepalen waarop de pixels in de lagen op elkaar reageren.

Vaak is de beste manier om het effect van een overvloeimodus te zien door het gewoon uit te proberen. U kunt in het deelvenster Lagen eenvoudig met verschillende overvloeimodi experimenteren door de veranderingen te bekijken terwijl u de muisaanwijzer op de verschillende opties plaatst. Let bij het experimenteren op de effecten van verschillende groepen overvloeimodi. In het algemeen geldt:

als u de onderliggende lagen donkerder wilt maken, probeer dan Vermenigvuldigen, Kleur doordrukken, Lineair doordrukken of Donkerdere kleur;

als u de onderliggende lagen lichter wilt maken, probeer dan Lichter, Bleker, Kleur tegenhouden, Lineair tegenhouden of Lichtere kleur;

als u het contrast tussen lagen wilt verhogen, probeer dan Bedekken, Zwak licht, Fel licht, Intens licht, Lineair licht, Puntlicht of Harde mix;

als u de feitelijke kleurwaarden wilt veranderen, probeer dan Kleurtoon, Verzadiging, Kleur of Lichtsterkte;

als u een omkeringseffect wilt bereiken, probeer dan Verschil of Uitsluiting.

Uitgangspunten om mee te experimenteren

De volgende overvloeimodi lijken vaker gebruikt te worden en zijn goede uitgangspunten om mee te experimenteren:

Vermenigvuldigen doet precies wat de naam zegt: deze modus vermenigvuldigt de kleurwaarden in de onderliggende lagen met de kleurwaarden in de bovenste laag.

Lichter vervangt pixels van onderliggende lagen wanneer de pixelkleurwaarden van de geselecteerde laag lichter zijn.

Bedekken verhoogt het contrast in onderliggende lagen, vooral in lichte en donkere gebieden. Het verschil is kleiner naarmate de kleurwaarde van de geselecteerde laag dichter bij middengrijs ligt, wat geen verandering op onderliggende lagen veroorzaakt.

Lichtsterkte vervangt de lichtsterkte van de onderliggende pixels door die van de geselecteerde laag.

Verschil trekt donkerdere kleuren af van lichtere kleuren. Dit is een handige manier om de verschillen te identificeren tussen twee bijna identieke afbeeldingen op verschillende lagen.

 

overvloeimodi in Photoshop

Als u verschillende overvloeimodi op meerdere lagen toepast, wijzigt u het effect ervan door ze in een andere volgorde in de laagstapel te gebruiken. Een overvloeimodus reageert bovendien anders op een laaggroep dan op elke afzonderlijke laag in die groep.

Er zijn op ons blog nog veel meer artikelen rondom Photoshop te vinden, lees ze eens door. Misschien leert u er weer eens een handige truc bij!

Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie)

Classroom in a Book: Photoshop 2022Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie) is de snelste, makkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren!

Leer hoe u digitale beelden corrigeert en verbetert. Verwijder naadloos achtergronden en repareer afbeeldingen met inhoudsgevoelige gereedschappen. Ontdek geavanceerde filters die middels machine learning en cloudverwerking afbeeldingen verfraaien. Selecteer onderwerpen met complexe omtrekken, zoals haar, snel en precies. Ontwerp samengestelde afbeeldingen, bijvoorbeeld met luchtvervanging. Creëer geavanceerde typografie. Bewerk video, inclusief overgangen en bewegingseffecten. Automatiseer taken met handelingen. Sla op als Photoshop-clouddocument voor eenvoudige bewerking op desktop en mobiele apparaten. Exporteer uw werk voor het web, mobiele apparatuur en drukwerk.

Dit officiële handboek bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u Photoshop beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt.

Classroom in a Book® is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor Adobesoftware. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.