Vernieuwingen in Lightroom en Photoshop

Op Adobe Max, het jaarlijkse evenement van Adobe voor de creatieve medemens, worden altijd nieuwe versies van de creatieve software getoond. Nu ja, getoond… In de drukke openingskeynote waren er eigenlijk weinig demo’s van die nieuwe mogelijkheden in bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom. Terwijl daar toch voldoende mooie vernieuwingen in zitten. De toevoegingen aan de maskermogelijkheden in Lightroom en het verwijderen van ongewenste onderdelen: toch leuk om te laten zien? In Photoshop kun je nu beter en nauwkeuriger selecteren of – met een Neural filter – foto restaureren. Ook dat werd niet getoond. Wat zijn dan die vernieuwingen in Lightroom en Photoshop?

Maskers, maskers en nog meer maskers

Vernieuwingen in Lightroom en Photoshop
Het nieuwe deelvenster van de maskers in Lightroom Classic. Hier werd één persoon herkend.

De maskermogelijkheden die Lightroom (zowel Classic als de Cloud-versie)  biedt waren sinds vorig jaar al een stuk verbeterd. Deze nieuwe versie – Lightroom Classic 12 – biedt nog veel meer maskerverfijningen. Dankzij AI (bij Adobe heet dat Sensei) herkent Lightroom nu heel eenvoudig een gezicht/persoon en in dat gezicht het haar, de lippen, de lichaams- en gezichtshuid, de ogen (iris en pupil), de wenkbrauwen en de lippen. Staan er meerdere personen op de foto, dan ziet Lightroom die verschillende personen met al hun bijbehorende attributen (ogen, huid enzovoort). Je kunt voorwerpen in een foto los van elkaar selecteren door na het kiezen van het masker Objecten met een penseel over het voorwerp te schilderen en het zo in één keer te maskeren. Er is nog meer. HIER is de pagina van Adobe waarin die vernieuwingen staan beschreven. In komende blogposts gaan we dieper op de vernieuwingen in.

Vernieuwingen in Lightroom en Photoshop
Hier werden losse maskers gemaakt voor wenkbrauwen, iris en pupil, tanden en haar.

Photoshop

In de keynote lag de nadruk op Photoshop in de browser. Interessant, maar ik was meer geïnteresseerd in de desktopversie. Natuurlijk zijn er in die Photoshopversie nieuwe mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld (nog) mooier en beter selecteren. Je kunt met één klik onderdelen in een foto verwijderen en weer laten opvullen. Bij de Neural filters is het restaureren van oude foto’s een nieuw filter. (Kijk maar eens hoe Julieanne Kost in deze demo een oude foto restaureert en inkleurt.) HIER staan de vernieuwingen op een rijtje.

AI-revolutie

Kortom, als je een fotografielidmaatschap van Creative Cloud hebt, is er genoeg moois om je in te verdiepen. De nieuwe maskermogelijkheden van Lightroom maken het retoucheren van gezichten eenvoudiger en sneller. Het selecteren van voorwerpen is zo gebeurd. Een kleine kanttekening: die AI-mogelijkheden zijn lang niet altijd even slim. Vaak wordt het onderwerp niet goed herkend en moet je toch aan de gang met het penseel om een masker aan te passen. Die kunstmatige intelligentie wordt wel steeds slimmer. Uiteindelijk zijn deze vernieuwingen in Lightroom en Photoshop nog maar het begin van de AI-revolutie…

Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom

 

Meer blogposts over Lightroom en Photoshop vind je hier:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.