Alle foto's uit Lightroom Classic in de Lightroom-cloud

Alle foto’s uit Lightroom Classic in de Lightroom-cloud met Slimme voorvertoningen

Mijn ervaringen met Lightroom (in de cloud) waren niet van dien aard dat ik er veel mee werkte. Ik had het wel op al mijn mobiele apparaten staan en dacht vaak: wat zou het handig zijn om al mijn Lightroom-foto’s daarin te kunnen bekijken/bewerken. Nu ik eenmaal weet dat de Slimme voorvertoningen/Smart Previews, die je vanuit Lightroom Classic toevoegt niet ten koste gaan van je 20GB cloud-opslagruimte, stop ik zoveel mogelijk foto’s uit mijn Lightroom Classic-catalogus in de Adobe-cloud… Niet alles werkt bij beide applicaties hetzelfde. Wat werkt wel en wat werkt niet in Lightroom, vergeleken met Lightroom Classic? Alle foto’s uit Lightroom Classic in de Lightroom-cloud met Slimme voorvertoningen.

Lightroom (in de cloud)

Om redenen die er verder hier niet toe doen kan ik ‘s avonds niet op mijn iMac werken. Op die iMac staat Lightroom Classic met op de harde schijf mijn Catalogus en alle foto’s uit die Lightroom-catalogus. ‘s Avonds zit ik graag nog wat aan mijn foto’s te klooien, zeker als ik een opdracht heb. Ik kan dan niet bij mijn Lightroom-catalogus, want die staat op de iMac. Is er niet een slimme manier te vinden waardoor ik toch mijn foto’s kan uitzoeken en bewerken? De manier is er: met Lightroom (in de cloud). Die manier werkt voor het grootste deel zoals ik graag zou willen. Er ontbreken nog een paar handigheidjes, maar die los ik overdag wel op mijn iMac op.

Even goed als Lightroom Classic?

De mobiele Lightroom-applicaties (Lightroom op Windows, macOS, Android en iOS) zijn inmiddels bijna volgroeid. Toen ze op de markt kwamen ontbraken er nogal wat dingen, maar qua bewerken van foto’s zijn ze inmiddels even goed als Lightroom Classic. Tel daarbij op dat je zoveel foto’s als je wilt kunt synchroniseren vanuit Lightroom Classic, zonder dat je 20GB volloopt. Er ontbreken wel nog steeds dingen. Je kunt bijvoorbeeld niet printen of een slideshow aanzetten. Het ontbreken van de slideshow vind ik jammer, maar printen doe ik wel vanaf de iMac in Lightroom Classic. Je kunt in Lightroom (in de cloud) wel je foto’s voorzien van sterren en vlaggen, die keurig synchroniseren naar Lightroom Classic. Trefwoorden die je in Lightroom (in de cloud) toevoegt, synchroniseren daarentegen weer niet. Jammer, maar helaas…

Meteen synchroniseren met Lightroom (in de cloud)

Alle foto's uit Lightroom Classic in de Lightroom-cloud
Tijdens het importeren van foto’s kun je ze meteen aan een Verzameling toevoegen (hier de verzameling Tijdelijk), die gesynchroniseerd wordt met Lightroom (in de cloud).

In Lightroom Classic heb ik het nu zo ingericht dat ik de nieuwe foto’s tijdens het importeren meteen in een Verzameling zet, die dan meteen wordt gesynchroniseerd met Lightroom (in de cloud). Om lekker snel te kunnen werken heb ik Lightroom (in de cloud) geïnstalleerd op mijn Windows laptop. (Zoals je weet kun je met je Creative Cloud-lidmaatschap de applicaties op twee verschillende computers gebruiken.) ‘s Avonds klap ik de laptop open en na een paar minuten staan alle nieuwe foto’s en bewerkingen voor me klaar in Lightroom (in de cloud). Daar ga ik verder met ze aan het werk. Ik voorzie ze van sterren, ik doe wat aanpassingen en als ik bijvoorbeeld een foto op Instagram wil plaatsen, pak ik mijn mobieltje erbij, open de Lightroom-app en plaats de foto. De volgende ochtend staan de waarderingen en bewerkingen keurig gesynchroniseerd klaar op mijn iMac.

Net even anders

Alle foto's uit Lightroom Classic in de Lightroom-cloud
Het Album (zo heet dat hier in Lightroom inplaats van Verzameling) ‘Tijdelijk’ in Lightroom (in de cloud).

Een ding werkte net even anders dan ik dacht. Op de laptop maakte ik in Lightroom (in de cloud) een nieuw Album met daarin een selectie van foto’s die ik via Lightroom Classic in de Cloud heb staan. Ik verkeerde in de veronderstelling dat zo’n Album wel zou synchroniseren met Lightroom Classic en daar zou verschijnen als nieuwe Verzameling. Dat gebeurt niet. Lightroom Classic merkt niet dat er een nieuw Album is gemaakt. Jammer. Het viel echter op te lossen. In Lightroom Classic maakte ik een nieuwe, lege Verzameling, die ik synchroniseerde met Lightroom (in de cloud). Die Verzameling verscheen als leeg Album in Lightroom (in de cloud) op mijn laptop en daarin kon ik dan wel alle foto’s slepen die ik in dat nieuwe Album wilde hebben. En dat Album synchroniseert dan wel heen en weer met Lightroom Classic en Lightroom.

Nog wensen?

Valt er nog wat te wensen? Ja, ik zou graag trefwoorden willen kunnen toevoegen. En in Lightroom Classic gebruik ik vaak kleurenlabels. Die zie je niet terug in Lightroom (in de cloud). En is het zo moeilijk om een slideshow-mogelijkheid toe te voegen? Nu ja, er moet altijd wat te wensen blijven. Voor wat ik wil – beoordelen en bewerken – werken Lightroom Classic en Lightroom (in de cloud) prima samen. De rest doe ik wel in Lightroom Classic op mijn iMac.

We schreven eerder over het samenwerken van Lightroom en Lightroom Classic. HIER en HIER lees je meer over de mogelijkheden en eventuele problemen die daarbij kunnen ontstaan.

Wil je meer over Lightroom Classic leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.