Android app-machtigingen

Android app-machtigingen en privacy

Android staat niet echt als het meest privacy-vriendelijke (mobiele) OS bekend, noch de erop draaiende apps. Middels Android app-machtigingen tem je de boel nog een beetje.

Android is nooit bedacht om ultiem privacy-vriendelijk te zijn. Het is een mobiel besturingssysteem dat destijds in no-time uit de grond is gestampt, nadat Apple de zoekgigant had overrompeld met de allereerste iPhone. En omdat Google natuurlijk vooral leeft van dataverzameling, doet Android dat eveneens volop. Dat is simpelweg een feit en hoewel je een en ander tegenwoordig kunt temmen via de settings, blijft het in essentie een verzamelaar van  gebruikersgegevens- en data. Ook apps doen daar volgaarne aan mee. Appmakers wéten dat gebruikers bij de eerste start van zo’n app blindelings toestemming geven voor toegang tot alles. Als ze maar van het gezeur af zijn en zo snel mogelijk hun spelletje kunnen spelen of tooltje gebruiken. En dat betekent dat er nogal eens wat mis gaat alhier. Want waarom zou een aanbieder van een gratis spelletje zo graag toegang willen tot bijvoorbeeld jouw locatie- en contactgegevens…? Te ruim afgestelde Android app-machtigingen kunnen veel leed veroorzaken!

Heeft een app dat écht nodig?

Goed, een béétje bedachtzaam mens kijkt al meteen heel kritisch naar alle toestemmingen die een app vraagt bij de eerste start. Zitten daar veel dingen tussen die volgens een logische redenering niet nodig zijn, dan moet je zo’n app eigenlijk maar gewoon links laten liggen. Kijk, dat een fotobewerker toegang wil tot je foto’s is best logisch. Maar locatiegegevens wordt al wat twijfelachtiger (hoewel nog een beetje verklaarbaar als de app ook foto’s kan schieten), toegang tot contactgegevens is simpelweg een no-go. Net als een tekst-editor die per se toegang wil tot bijvoorbeeld je camera en (of) microfoon. Het kán, als er heel expliciet mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld het maken van geluids- of video-opnamen bij een tekstdocument (wat dan meer een multimediaal notitieboek wordt). Maar gewoon platte tekst editen? Neu… Op naar de Android app-machtigingen dus!

Controleren maar!

Kortom: gezond en kritisch verstand is zonder meer noodzakelijk. Verder geldt dat je de schade achteraf nog enigszins kunt inperken. Android app-machtigingen zijn namelijk altijd aanpasbaar. Start daarvoor eerst de app Instellingen (of veeg van boven het scherm naar beneden en tik op het instellingentandwieltje). Scroll – indien nodig – een stukje naar beneden en tik op Apps en meldingen. Tik dan op App-machtigingen. Je kunt nu per categorie zien welke apps er toegang op hebben. Het is vooral zaak om een zeer kritische blik op de rubrieken Agenda, Camera, Contacten, Gesprekkenlijsten, Locatie, Microfoon, Sms, Telefoon en Aanvullende machtigingen te werpen. Feitelijk zijn alle hier opgesomde zaken van belang, maar als je bijvoorbeeld toch geen lichaamssensoren gebruikt hoef je je daar ook geen al te grote zorgen over te maken bijvoorbeeld.

Zet uit wat niet per se noodzakelijk is

Tik op een categorie en check welke apps toegang hebben. Onder Camera vinden we bijvoorbeeld een lange lijst met apps, allen voorzien van een schakelaar. Zet uit wat niet per se noodzakelijk is. Doorloop de lijst bij alle genoemde categorieën. En tem razendsnel al te nieuwsgierige apps. Blijkt dat je iets te streng bent geweest in je enthousiasme, dan merk je dat vanzelf wel aan een app-onderdeel dat niet (meer) functioneert. Houdt dat al genoemde tekst-editortje ermee op als deze geen toegang meer krijgt tot bijvoorbeeld je contacten? Rap verwijderen dan, want mogelijk verzamelt de ontwikkelaar ervan stiekem contacten. Geen gekke gedachte, want contactgegevens zijn gouden handel anno 2020.

Android app-rechten
Werp eens een kritische blik op de app-rechten. Zo zou je kunnen overwegen de camera-toegang van Firefox uit te zetten. Bezoek je dan eens een gammele website, dan kan er in ieder geval niet meegekeken worden bijvoorbeeld.

 

Ongelimiteerd dataverbruik?

Tik nog even op de virtuele terugknop en vervolgens op Speciale app-toegang. Wij zien hier onder meer vermeld dat 5 apps onbeperkt data kunnen gebruiken. Geen probleem voor bijvoorbeeld een tablet die via wifi aan internet hangt, wel onverstandig voor een smartphone waarbij mogelijk onnodig veel (dure) mobiele data verstookt wordt. Overigens is Speciale app-toegang ook weer onderverdeeld in subcategorieën. Loop ze eens door, maar wees hier wel wat voorzichtiger. Het zijn veelal niet direct privacy-bedreigende opties alhier. En vaak zijn bepaalde settings noodzakelijk voor de goede werking van een app. Tik wel even op dat Onbeperkte data en check wat daar aan staat. Zeker op een smartphone met een beperkte databundel hoort hier eigenlijk alles uit te staan.

Android app-machtigingen
Kijk hier nog even of er mogelijk ongewenste dataslurpers zijn…

 

Android app-machtigingenMeer weten over Android als mobiel besturingssysteem? Dan heeft Van Duuren Media het boek Ontdek de Android Phone, 7e editie van Joris de Sutter voor je in het assortiment klaarstaan. Het boek is bijgewerkt tot en met Android 10 (en houdt zelfs al rekening met 11!), dus daar hoef je het alvast niet voor te laten liggen. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. Dit boek beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 10 van Android en houdt al rekening met versie 11. Ben je (meer) geïnteresseerd in de onderwerpen privacy en veiligheid, dan is er ook nog het nieuwe boek (On)veilig online van Andrew Dasselaar. Cowboykapitalisme en digitale criminelen bedreigen zowel je privacy als je portemonnee. In dit boek lees je wat je kunt doen om jezelf te beschermen, hoe je anoniem blijft, en wat je rechten zijn. In interviews met hackers, beveiligingsexperts, privacydeskundigen en digitale rechercheurs leer je van professionals hoe cybercriminelen en privacyschenders denken, en hoe je ze te slim af kunt zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.