Automatisch ontwikkelen in Lightroom Classic toepassen bij importeren

Automatisch ontwikkelen in Lightroom Classic toepassen bij importeren

Met een Voorinstelling (Preset) in Lightroom kun je snel een aantal bewerkingen op een foto toepassen. Adobe geeft standaard een stel Voorinstellingen in Lightroom Classic, voor bijvoorbeeld verscherpen of voor speciale effecten. Om je workflow in Lightroom Classic naar je eigen hand te zetten kun je zelf voorinstellingen maken die je bijvoorbeeld bij het importeren van je foto’s gebruikt. Dat kan – omdat Lightroom daar steeds beter in geworden is – een automatische correctie op een foto zijn. Hoe je Automatisch ontwikkelen in Lightroom Classic kunt toepassen bij importeren, lees je in deze blogpost.

Automatisch ontwikkelen automatisch toepassen

Je kunt je workflow in Lightroom Classic op allerlei manieren inrichten. Eerder schreven we bijvoorbeeld hoe je specifieke Voorinstellingen voor een specifieke camera kunt maken en die tijdens het importeren kunt toepassen. Je kunt een Voorinstelling natuurlijk ook handmatig een voor een toepassen. Lightroom is wat dat betreft flexibel. Ook schreef ik al eerder over de moeilijkheden van het toepassen van Automatisch ontwikkelen op een reeks foto’s in de module Ontwikkelen. Je kopieert dan alleen maar de automatische instellingen van de eerste foto en niet die van de automatische ontwikkelingen die bij elke foto hoort. Maar ook daar kun je een handige voorinstelling voor maken, zodat elke foto zijn eigen automatische ontwikkeling krijgt die bij die foto hoort.

Een Voorinstelling maken voor Automatisch ontwikkelen

Een nieuwe Voorinstelling maken.

1. Je begint met een onontwikkelde foto. Er is nog niets mee gebeurd. Kies in het deelvenster Voorinstellingen links bij het +-teken voor Voorinstelling maken.

Alleen Automatische instellingen en Procesversie aanvinken.

2. In de dialoog die op je scherm verschijnt klik je onderin op Niets inschakelen. Vink vervolgens Automatische instellingen en Procesversie aan. Dat laatste is belangrijk omdat de laatste procesversie het zo goed doet met automatisch ontwikkelen. Geef de Voorinstelling een duidelijke naam en klik op Maken.

Toepassen bij importeren.

3. Deze nieuwe voorinstelling zit nu in je Gebruikersvoorinstellingen. Om te zorgen dat deze voorinstelling gebruikt wordt tijdens het importeren moet je nog een ding doen. Rechtsklik (of Option-klik op de Mac) op de nieuwe Voorinstelling. Kies uit het menu Toepassen bij importeren. Er verschijnt een +-teken naast de Voorinstelling. (Als je later deze Voorinstelling niet meer automatische bij importeren wilt gebruiken rechtsklik je nog een keer op deze Voorinstelling en kies je nogmaals voor Toepassen bij importeren. Het +-teken verdwijnt bij de Voorinstelling.)

Het +-teken, wat aangeeft dat deze Voorinstelling tijdens het importeren wordt toegepast.

Automatisch ontwikkelen in Lightroom Classic toepassen bij importeren

Vanaf nu zal bij het importeren van je foto’s deze Voorinstelling voor het automatisch ontwikkelen van je foto toegepast worden tijdens het importeren. Als je niet gekozen hebt voor Toepassen bij importeren kun je deze voorinstelling ook toepassen op een aantal geselecteerde foto’s. Je moet dan wel Automatisch synchroniseren aan hebben staan. Je kunt ook verschillende ‘automatische voorinstellingen’ maken, waarbij je andere instellingen hebt toegevoegd. Bijvoorbeeld automatische voorinstellingen voor landschappen of voor portretten, waarbij je verschillende profielen automatisch toepast. Maar dat is iets voor een volgende blogpost.

Meer blogposts met tips en trucs over Lightroom lezen? HIER vind je alle tips en trucs die we op dit blog over Lightroom hebben geschreven.

Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.