Zoals verwacht werden tijdens het Apple WWDC 2022 evenement nieuwe versies van alle door het bedrijf geleverde besturingssystemen bekend gemaakt. Wat daarbij in ieder geval opvalt, is, dat wat macOS betreft, de fabrikant haast lijkt te maken met afscheid van Intel. Of valt dat wel mee?
De nieuwe besturingssystemen van Apple zoals afgelopen maandag op Apple WWDC 2022 hebben van alles en nog wat aan extraatjes en nieuwigheden te bieden. Meest ‘spectaculaire’ verbeteringen zijn er voor de M1-iPad’s: die krijgen nu voor het eerst de beschikking over een rudimentaire vorm van vensters. Alle nieuwigheden zijn trouwens makkelijk terug te vinden op de website van Apple Nederland, dus daar gaan we deze keer eens niet op in. Wel op iets anders, dat misschien een heel stuk minder opvalt. Apple lijkt namelijk haast te maken met het definitieve afscheid van Intel. Kreeg vorig jaar een deel van de 2015-Mac’s nog de update naar Monterey, dit jaar geldt dat het nieuwe macOS Ventura alleen nog vanaf de 2017/2018-modellen iMac’s en Macbook’s uitgerold wordt. Wat betekent dat volgend jaar bij macOS 14 ongetwijfeld alleen de 2019- en recentere Mac’s nog een update krijgen waarna de transitie naar Apple Sillicon voltooid is.

Snel afscheid van macOS updates voor late Intel-kopers?
Die hogere versnelling qua Intel-vaarwel is natuurlijk vooral een beetje zuur voor eenieder die nog net voor de transitie een iMac of MacBook gekocht hebben. In plaats van de wellicht verwachte levensduur van een jaar of zeven, acht voor hun systeem zien die gebruikers een levensduur van een jaar of vier aan de horizon. Toegegeven: Apple ondersteunt traditiegetrouw oudere versies van macOS ook nog wel een tijdje. Meestal twee jaar, maar dat is allemaal nooit officieel en zwart-op-wit beloofd. Of diezelfde periode dus ook gaat gelden voor Intel-Macs is afwachten. Of moeten we wat macOS betreft snel afscheid nemen van Intel-macs? Best zonde in een tijd waar duurzaamheid voorop staat. Een Mac met als basis bijvoorbeeld een i5 of i7 van vijf, zes jaar oud zou als het gaat om software namelijk nog best een paar jaar meekunnen.
Snelheidsmoe
En daarmee komen we weer op de essentie van de hele pc-industrie: voor veel gebruikers – zowel zakelijk als privé is het aantal Gigahertzen van de CPU allang niet interessant meer. Net zomin als de GPU dat is (behalve als je toevallig een stevige gamer bent). 8 GB RAM is al sinds jaar en dag de gouden standaard voor de gemiddelde gebruiker. De meeste computers ongeacht merk voldoen al vele jaren aan die eisen. En dat begint zich voor fabrikanten nu te wreken, want mensen blijven naar hun smaak te lang ‘hangen’ op hun oude computer. En ‘dus’ zien we allerlei trucs uit de kast getrokken worden om mensen met zachte en soms hardere hand te dwingen toch maar weer iets nieuws te kopen. Niet omdat gebruikers het nodig hebben, maar omdat de industrie dat graag wil.
Windows 11
Want laten we eerlijk zijn: die TCP en ook de allernieuwste generatie processoren is echt niet nodig om Windows 11 te draaien. Dat is inmiddels ruimschoots bewezen. Het is voor een flink deel een marketingtruc om de pc-industrie uit het slop te trekken. Of beter: dat is wat leveranciers en fabrikanten hopen. Ook het overgrote deel van Mac-gebruikers zal het – vooralsnog – niet heel veel uitmaken of er een Intel- of Apple-CPU in hun systeem zit: als ze er maar mee kunnen doen wat ze willen. Dat Apple af wil van ondersteuning van Intel-hardware is in zoverre te begrijpen als het gaat om kosten. Maar eerlijk is eerlijk: het compileren van macOS voor Apple Silicon of Intel is niet iets dat elkaar uitsluit. Kortom: ook Apple wil graag dat je nieuwe hardware koopt. Daarin verschilt het bedrijf in niets van Microsoft, dat inmiddels hetzelfde doet.
Gaan ‘we’ massaal kopen?
Dé grote vraag is natuurlijk of mensen nu massaal aan het kopen slaan. Wat pc’s betreft is duidelijk te zien dat dat eigenlijk niet zo is. Na een korte opleving door Covid en thuiswerken is de traditionele pc-verkoop weer ingekakt tot pre-Covid-niveau. Of gebruikers van een recent aangeschafte Intel-Mac op weer een forse investering zitten te wachten? De tijd zal het leren. Zeker is dat de markt voor meer ‘praktische’ hardware booming is. Tablets, Chromebooks enzovoort gaan als warme broodjes over de toonbank.
En nu we het dan toch over die Chromebooks hebben: eigenlijk zou het een verplichting moeten worden om op de verpakking van een computer de tot-en-met-datum te vermelden betreffende de support in de vorm van OS-updates die een fabrikant geeft. Bij Chromebooks is dat helder, ongeacht ’t feit of je het daar nu mee eens bent of niet. Op die manier zou je als gebruiker een veel afgewogener (en eerlijker) keuze kunnen maken. Bijvoorbeeld een goedkope computer met kortere ondersteuning of een duurder exemplaar waarvan je weet dat je er weer tien jaar mee vooruit kunt.
Op ons blog is nog veel meer aan artikelen over Apple te vinden, zowel mobiel als Mac.
Ontdek macOS Monterey
Voorlopig is macOS Monterey het gangbare besturingssysteem voor Mac’s. En een van de vele redenen om een Mac te gebruiken, is dat macOS. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Het macOS ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.