opmaak kopiëren en plakken in Word

Opmaak kopiëren en plakken in Word

Opmaak kopiëren en plakken in Word is verdraaid handig als u bepaalde opmaak diverse keren wilt gebruiken in een document, bijvoorbeeld. Maar ook plakken zonder enige opmaak kan goed van pas komen. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn Handboek Word 2021.

Standaard wordt bij kopiëren en plakken de opmaak van de tekst (lettertype, puntgrootte enzovoort) meegenomen. Wilt u dat niet, druk dan op Ctrl+Alt+V in plaats van gewoon op Ctrl+V. Het venster Plakken speciaal verschijnt. Kies hierin een van de gewenste opties. Klik op Niet-opgemaakte tekst en klik op OK. Tekst wordt dan zonder opmaak en in het standaardlettertype in het document geplakt.

opmaak kopiëren en plakken in Word
Gebruik Plakken speciaal (Ctrl+Alt+V) om tekst met een alternatieve indeling, of zonder opmaak in het document te plaatsen.

Niet-opgemaakte tekst plakken

De mogelijkheden die in het venster Plakken speciaal verschijnen, zijn afhankelijk van de brontoepassing. Als u tekst kopieert vanuit Kladblok, verschijnen er andere opties dan wanneer u teksten of formules kopieert vanuit Excel. En deze zijn weer anders dan wanneer u tekst of afbeeldingen vanuit Edge kopieert. In ieder geval is altijd de optie Niet-opgemaakte tekst aanwezig, waarmee u gewoon de platte tekst, zonder verdere opmaak in het document plaatst.

Infolabels

Een tweede mogelijkheid om tekst zonder opmaak te plakken dient zich aan direct nadat u tekst hebt geplakt met bijvoorbeeld de toetsencombinatie Ctrl+V.

opmaak kopiëren en plakken in Word
Met de Plakopties kunt u bepalen of en met welke opmaak Word de tekst plakt.

Er verschijnt aan het eind van het geplakte fragment een infolabel met knop. Klik op de knop om de Plakopties te activeren. Ook nu kunt u tekst zonder opmaak kopiëren of bepalen welke opmaak wordt toegepast: de oorspronkelijke of die van de locatie waarin geplakt is.


opmaak kopiëren en plakken in Word

Opties instellen

U kunt zelf instellen op welke manier tekst standaard wordt geplakt. Open het dialoogvenster Opties via Bestand, Opties en klik op de knop Geavanceerd. In de rubriek Knippen, kopiëren en plakken vindt u alle mogelijkheden.


Verschillende manieren, hetzelfde resultaat

Windows en Windows-toepassingen kennen veel manieren om hetzelfde resultaat te bereiken. Word 2021 is hierop geen uitzondering. U ziet dat al aan het feit dat u zowel met de knoppen als met het toetsenbord en de rechtermuisknop tekst op het klembord kunt plaatsen. Daarna kunt u de tekst op verschillende wijzen plakken. Bovendien zijn er enkele sneltoetsen gedefinieerd voor knippen, kopiëren en plakken. Voor de overzichtelijkheid vatten we de mogelijkheden samen in de tabel op de volgende pagina.


opmaak kopiëren en plakken in Word

Knippen

Na de handeling Knippen is de tekst uit het document verwijderd en op het klembord geplaatst. Als u er verder niets mee doet en andere tekst op het klembord plaatst, gaat deze inhoud uiteindelijk verloren.


opmaak kopiëren en plakken in Word

Naast Handboek Word 2021 heeft Peter Kassenaar nog veel meer boeken geschreven. Alle zijn boeken kun je HIER vinden.

Handboek Word 2021Microsoft Word 2021 is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. U bedient het Office-programma met behulp van het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van Word zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek Word 2021 helpt u snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.


Meer artikelen lezen over MS Office:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.