vector en bitmap

Vector en bitmap vergelijken in InDesign

De verschillen tussen vector en bitmap maken dat elk bij uitstek geschikt is voor bepaalde graphics. In InDesign kunt u ze mooi vergelijken. Onderstaand artikel is afkomstig uit Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie.

Met de tekengereedschappen van Adobe InDesign en Adobe Illustrator maakt u vectorillustraties; vormen die op wiskundige expressies zijn gebaseerd. Vectorillustraties bestaan uit vloeiende lijnen, gebaseerd op ankerpunten, die hun scherpte behouden wanneer u ze vergroot. Ze zijn geschikt voor kaarten, grafieken, tekst en grafische illustraties zoals logo’s. Vectorillustraties kunt u tot ieder formaat schalen zonder dat ze kwaliteit verliezen.

Mozaïek

Bitmap- of rasterafbeeldingen zijn gebaseerd op een raster van pixels en worden vooral gemaakt met digitale camera’s en vervolgens bewerkt met een beeldbewerkingstoepassing als Adobe Photoshop. Ook worden ze rechtstreeks in Photoshop gemaakt. Wanneer u met bitmapafbeeldingen werkt, bewerkt u pixels in plaats van objecten, punten of vormen. Op pixels gebaseerde beeldformaten zijn geschikt voor afbeeldingen bestaande uit veel verschillende in elkaar overlopende tinten, zoals foto’s en illustraties gemaakt in tekenprogramma’s. Rasterafbeeldingen hebben doorgaans een grotere bestandsgrootte dan een vergelijkbare vectorafbeelding. Een nadeel van rasterafbeeldingen is dat ze de scherpte verliezen en er ‘gekarteld’ uitzien wanneer u ze vergroot. Bitmapillustraties verliezen met andere woorden kwaliteit wanneer u ze uitvergroot.

vector en bitmap
Een logo getekend als vectorillustratie (links) en gerasterd als bitmapillustratie (rechts)

Kies het juiste type

Over het algemeen gebruiken we vectortekengereedschappen om illustraties of tekst te maken met scherpe lijnen, zoals een logo, dat zowel op een visitekaartje als op een poster kan worden gebruikt. U kunt vectorillustraties maken met de tekengereedschappen van InDesign, maar misschien gebruikt u liever de uitgebreidere mogelijkheden van Illustrator. U kunt Photoshop gebruiken als u foto’s wilt retoucheren of kunst met veel verschillende kleuren wilt maken of bewerken.

Over InDesign is vanzelfsprekend véél meer te vertellen dan alleen dit bescheiden intro. U vindt bijvoorbeeld alvast diverse artikelen over de software op ons blogdiverse artikelen over de software op ons blog!

Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editieEn vanzelfsprekend duikt Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie helemaal de diepte in! Verbreed uw kennis over typografie, pagina-opmaak en het opbouwen van documenten dankzij de stap-voor-staplessen in dit boek. De voorbeelden uit de dagelijkse praktijk variëren van een gedrukte flyer tot een interactief PDF-document met formuliervelden en zijn ontwikkeld om de beginnende InDesign-gebruiker via de meest fundamentele naar de krachtigste functies van InDesign te loodsen. Ervaren InDesign-gebruikers vinden in het boek praktijktips en functies die onmisbaar voor elke ontwerper zijn, zoals het intelligent plaatsen van afbeeldingen en het werken met live lettertypevoorbeelden.

De 2022 release van dit standaardwerk bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u InDesign beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt. Tevens helpt dit boek ervaren InDesign-gebruikers hun expertise te vergroten, best practices te begrijpen en nieuwe functies te leren.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.