snelheidslimiet van een Synology NAS instellen

Snelheidslimiet op een Synology NAS instellen

Een snelheidslimiet op een Synology NAS instellen is erg verstandig. En daarmee doelen we dan op de doorvoersnelheid van en naar internet. Over het hoe en waarom leest u in dit artikel, afkomstig uit het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Het instellen van snelheidslimieten op uw lokale netwerk is in de meeste situaties onzinnig. Uw Synology NAS heeft een gigabit per seconde-aansluiting en u moet het wel heel erg bont maken als dat een beperking wordt. Het wordt anders als uw NAS via internet met anderen gedeeld wordt, bijvoorbeeld via het elders in ‘t boek besproken File Station om zo bestanden uit te wisselen zonder externe diensten. Als een gebruiker dan een groot bestand gaat uploaden, kan dat uw internetverbinding volledig dicht trekken.

Omrekenen

De snelheid wordt in kB/s (kilobyte per seconde) opgegeven, mogelijk moet u dus even wat omrekenen. De meeste providers en snelheidsmeters online geven de gemeten up- en downloadsnelheden in Mbps (megabit per seconden) weer. De mega en kilo in snelheden zijn volgens het SI – dat wil zeggen een factor duizend in plaats van 1024. Omdat internet via pakketjes werkt, is er ook nog eens een overhead. Simpel delen door acht – aantal bits in een byte – is daarom onjuist. Als vuistregel kunt u beter tien nemen.

Ookla en een praktische limiet

Een snelheidsmeter als die van Ookla (www.speedtest.net/nl/) kan via een wijziging van de instellingen ook in kbps meten, maar bij de huidige glasvezelabonnementen is dat nauwelijks zinnig. Het resultaat van mijn 100/100 Mbps-glasvezelverbinding ziet u in de afbeelding. In de praktijk bereik ik meestal zo’n 10 megabyte per seconde. Door de snelheidslimiet voor bijvoorbeeld File Station op 2000 kB/s in te stellen houd ik voor mijzelf nog zo’n 80% over. Bedenk dat hoe groter het getal, hoe lastiger het daadwerkelijk gehandhaafd kan worden. Dat uitleggen gaat voor dit boek te ver, dus zie de waardes als vuistregel.

snelheidslimiet van een Synology NAS instellen
Resultaten speedtest.nl voor een 100/100 Mbps KPN glasvezelabonnement.

Snelheidslimieten kunnen desgewenst per gebruiker worden ingesteld. Klik daarvoor in DSM op de startknop en dan Configuratiescherm. Klik op Gebruiker en groep, gevolgd door een klik op de gewenste gebruiker in het geopende lijstje. Vervolgens klikt u op Bewerken en daarna op de tab Snelheidslimiet. Per voor die gebruiker beschikbare service kan nu een snelheidslimiet worden ingesteld.

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs zoals deze blogpost? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.