Lightroom Classic: Automatische instellingen op meer foto's tegelijk toepassen

Lightroom Classic: Automatische instellingen op meer foto’s tegelijk toepassen

De mogelijkheid in Lightroom Classic om een automatische ontwikkeling op een foto toe te passen is in de loop der jaren sterk verbeterd. Als je nu op Autom. klikt in het deelvenster Standaard zijn de resultaten vaak helemaal niet onaardig; best wel goed eigenlijk. Het vervelende is dat je Autom. niet automatisch op andere foto’s kunt toepassen als je Autom. synchroniseren in de module Ontwikkelen aan hebt staan. Lightroom past op de andere foto’s die instellingen toe, die bij de originele foto horen en niet de de Autom. instellingen die bij elke foto anders zijn. Er is een oplossing…

Het probleem

Nog even het probleem. Je hebt een stel foto’s geselecteerd die je op automatische wijze wil ontwikkelen. Je zit in de module Ontwikkelen en je hebt Automatisch synchroniseren aanstaan. Klik je in het deelvenster Standaard bij de eerst geselecteerde foto op Automatisch (Autom.) dan krijgen de rest van de geselecteerde foto’s dezelfde ontwikkelinstellingen als de eerste foto. Dat is niet de bedoeling. Wat je eigenlijk wilt, is dat de rest van de geselecteerde foto’s ook een bijbehorende automatische ontwikkeling krijgen. Elke foto heeft zijn eigen automatische ontwikkeling. Helaas, als je Automatisch synchroniseren aan hebt staan, kan Lightroom Classic niet anders dan de ontwikkelinstellingen van de eerste foto toepassen.

Tintregeling

Ontwikkelen met de automatische mogelijkheden van Lightroom Classic.

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat elke foto zijn eigen automatische ontwikkeling krijgt. Het kan bijvoorbeeld in de module Bibliotheek. Daar heb je het deelvenster Snel Ontwikkelen. Bij het onderdeel Tintregeling zie je bovenin Automatisch staan. Als je in de Bibliotheek een reeks foto’s hebt geselecteerd en je klikt op Automatisch bij Snel Ontwikkelen, dan krijgen de geselecteerde foto’s elk hun eigen automatische ontwikkeling. Het is een goede manier, maar er zijn meer mogelijkheden.

Ontwikkelvoorinstelling met Automatische instellingen

Een ontwikkelvoorinstelling maken met Automatische instellingen. Extra zijn nog wat basisinstellingen toegevoegd als Lenscorrecties, Helderheid en verwerking en profiel.

Je kunt in de module Ontwikkelen ook een eigen ontwikkelvoorinstelling maken, waarin je kiest voor Automatische instellingen. Tik bij het deelvenster Voorinstellingen op het +-teken. Bij Nieuwe ontwikkelvoorinstelling vink je bij Automatische instellingen Automatische instellingen aan. De instellingen die automatisch worden gekozen worden nu grijs. Dat betekent dat alle instellingen bij Standaardtint en Verzadiging en Levendigheid door Lightroom automatisch worden bepaald. Als je nog andere instellingen wilt toevoegen, zoals bijvoorbeeld verscherping, ruisreductie of lenscorrecties, dan kun je die ook aanvinken. (Ze krijgen dan de instellingen zoals je die bij de geselecteerde foto hebt gebruikt. Je moet ze dus wel ingesteld hebben. Als je niks hebt gekozen, gebeurt er ook niks met die extra instellingen.) Geef deze nieuwe ontwikkelvoorinstelling een duidelijke naam en vanaf nu kun je die automatische ontwikkeling op meerdere geselecteerde foto’s tegelijk toepassen.

Automatisch automatische instellingen

In de voorkeuren kiezen voor een instelling met ‘automatisch’.

Bij het ontwikkelen van mijn foto’s kijk ik vaak even wat die automatische ontwikkeling in Lightroom doet. Vaak is dat een mooi begin een ontwikkeling. Misschien nog iets meer de schaduwen oplichten, de hooglichten en het wit een beetje terug… Dan is de foto zo goed als klaar. Als je – zoals ik – veel gebruik maakt van die automatische ontwikkelingen in Lightroom Classic, wil je die automatische ontwikkelinstellingen misschien wel standaard toepassen. In de blogpost Een ontwikkelvoorinstelling voor een camera maken legde ik uit hoe je voor een specifieke camera een voorinstelling kunt maken die automatisch tijdens het importeren wordt toegepast. Wil je dat tijdens het importeren van je foto’s ook al een automatische ontwikkeling wordt toegepast, kies dan als ontwikkelvoorinstelling de voorinstelling die je in de vorige paragraaf hebt gemaakt.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Er is één nadeel. De ontwikkelinstellingen die tijdens het importeren op deze manier worden toegepast, worden de standaardinstellingen van de foto. Dat wil zeggen: als je vindt dat de foto heel anders eruit moet zien en je wilt vanaf nul beginnen met ontwikkelen, dan zul je zelf handmatig de instellingen bij Tint en Levendigheid en Verzadiging op 0 moeten zetten. Bij het tikken op Opnieuw instellen gaan de schuifregelaars terug naar de de gekozen automatische instellingen en NIET naar 0. Dat is een nadeel als je foto’s hebt waarbij de automatische instellingen niet goed begrijpen wat de fotograaf bedoeld heeft. Tot nu toe – ik gebruik het nu een week of twee – heb ik nog geen rare resultaten gezien.

Meer tips over Lightroom vind je HIER.

Wil je meer over Lightroom leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.