Een ontwikkelinstelling voor een camera maken
Tijdens het importeren kun je – zoals je inmiddels wel weet – ontwikkelvoorinstellingen toepassen op de foto’s. Dat kan bijvoorbeeld met Adobe-standaard. Je kunt ook kiezen om, voor elke camera die je hebt, eigen ontwikkelinstellingen te maken en die automatisch tijdens het importeren toepassen. Lightroom herkent welke camera je hebt gebruikt en past de juiste ontwikkelvoorinstellingen toe. Lightroom Classic: een ontwikkelvoorinstelling voor een camera maken…
Een ontwikkelvoorinstelling maken
We lopen het hele proces door: van het maken van een ontwikkelvoorinstelling, tot aan het toevoegen in de Voorkeuren bij Voorinstellingen voor automatische toepassing tijdens het importeren.

- Ontwikkel een foto van de camera waarvoor je een voorinstelling wilt maken met alleen de basisaanpassingen. Bijvoorbeeld een beetje Helderheid, Levendigheid/Verzadiging en favoriet profiel, het toepassen van Lenscorrecties en dergelijke.
- Klik aan de linkerkant bij het deelvenster Voorinstellingen op het +-teken en kies voor Voorinstelling maken.
- Het venster Nieuwe ontwikkelvoorinstelling verschijnt op je scherm. Klik onderin dit venster op Geen inschakelen om alle aangevinkte Instellingen uit te zetten. Dit voorkomt dat je per ongeluk een niet ter zake doende instelling aangevinkt laat staan.
- Vink vervolgens alleen die instellingen aan waarvan je wilt dat die in de nieuwe Voorinstelling terecht komen. In dit voorbeeld: Verwerking en profiel, Helderheid, Levendigheid, Lenscorrecties en Procesversie.
- Geef de nieuwe Voorinstelling een duidelijk naam. Bijvoorbeeld die van je camera en basisontwikkelinstellingen (in dit geval werd de naam: X-H1-basisontwikkeling).
- Klik op Maken. Je profiel staat nu tussen de Gebruikersvoorinstellingen.

Toevoegen als basis-ontwikkelvoorinstelling

Het toevoegen als basis-ontwikkelvoorinstelling doe je in de Voorkeuren bij het tabblad Voorinstellingen:
- Ga naar de Voorkeuren > tabblad Voorinstellingen.
- Daar vink je Stramieninstelling voor specifieke camera’s overschrijven aan.
- In het deel daaronder kun je nu bij Camera een camera kiezen. Bij dit pop-up-menu Camera zie je de hele lijst van verschillende camera’s waarvan er foto’s in de Bibliotheek zitten. In dit voorbeeld is dat de Fujifilm X-H1. Als je meerdere camera’s van hetzelfde type hebt, kun je ook op serienummer bepalen welke camera je gaat instellen (vink Serienummers tonen aan).
- Bij Standaard kies je vervolgens de zonet gemaakt voorinstelling: Standaard > Voorinstelling > Gebruikersvoorinstellingen > Zelfgemaakte basisontwikkelinstelling (De naam van je eigen voorinstelling).
- Klik op Standaard maken. In het kader ernaast zie je nu je camera verschijnen met de ontwikkelvoorinstelling die je hebt gekozen. Klaar ben je.

Vanaf dit moment worden deze basisontwikkelvoorinstellingen tijdens het importeren automatisch op de foto’s van deze specifieke camera toegepast.
In deze blogpost legden we uit hoe je in Lightroom Classic een ontwikkelvoorinstelling voor een specifieke camera maakt. De eerste blogpost over dit het maken en toepassen van voorinstellingen vind je HIER. De 2de HIER.
Meer tips over Lightroom vind je HIER.
Wil je meer over Lightroom Classic leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.