Oude foto's opnieuw ontwikkelen

Oude foto’s opnieuw ontwikkelen in Lightroom Classic

Lightroom Classic is in de loop van de jaren steeds beter geworden in het ontwikkelen van RAW-foto’s. Als je de resultaten van de eerste versies van de ontwikkel-engine (de procesversie noemt Adobe ze) met de huidige versie vergelijkt, zie je een wereld van verschil. Vooral in de hoge lichten van een foto kan er veel meer uit een RAW-bestand worden gepeurd. Je oude foto’s opnieuw ontwikkelen met de laatste versie van Lightroom Classic kan verrassende resultaten opleveren.

Sleutelen aan oude foto’s

Naast die verbetering bij de hoge lichten zijn er bij elke nieuwe versie meer verbeteringen bij gekomen. Bijvoorbeeld Nevel verwijderen, een gereedschap om in mist gehulde onderwerpen te onthullen. Een ander voorbeeld is Auto-functie bij ontwikkelen. Daar had je in de eerste versies van Lightroom helemaal niets aan. Tegenwoordig heb ik heb Automatisch ontwikkelen standaard aanstaan. Ik kijk eerst wat Automatisch doet en dan pas daarna ga ik verder met sleutelen aan een foto. Daarom ben ik begonnen met het opnieuw ontwikkelen van oude foto’s.

Van procesversie 1 naar versie 5
Oude foto's opnieuw ontwikkelen
De procesversie aanpassen bij het Histogram.

De eerste versie van Lightroom Classic stamt uit januari 2007. De foto’s die je er toen mee ontwikkelde gebruikten de ontwikkel-engine van die versie. Heb je een foto daarna nooit meer bekeken, dan mis je dus alle mogelijkheden van de laatste versies. Je kunt zien met welke procesversie een foto is ontwikkeld onderin het Histogram. Als je op het bliksempje klikt past Lightroom de procesversie aan naar de laatste versie: versie 5. Dan kun je ook gebruikmaken van de laatste versie van de ontwikkelprofielen, Adobe Standaard, Adobe Landschap enzovoort. Bij een foto met een beetje uitgebeten hoge lichten zie je meteen resultaat. In een uitgebeten lucht zit ineens weer wat leven. Je krijgt zo snel lol in het opnieuw ontwikkelen van je oude foto’s.

Nevel verwijderen en meer

Je krijgt dan ook de beschikking over Nevel verwijderen. Deze functie is bedacht voor het uit de mist toveren van onderwerpen die in de mistsoep slechts heel vaag te zien zijn. Je kunt Nevel verwijderen echter ook gebruiken om de lucht wat meer kracht te geven. En dat kan met de huidige maskermogelijkheden heel snel en makkelijk. Onderstaande foto paste ik aan van procesversie 1 naar de huidige versie. Met o.a. Nevel verwijderen toverde ik de Stompe Toren van Ransdorp uit een sneeuwbui beter tevoorschijn.

De ontwikkeling met procesversie 1.
De ontwikkeling met procesversie 5.

Geef je oude foto’s een opknapbeurt

Weet jij nog hoe het landschap dat je in 2008 fotografeerde er uitzag? Ik niet in ieder geval. Het sneeuwde toen flink, dat weet ik nog wel.  Met de resultaten die ik met de eerste versie van Lightroom uit het RAW-bestand peurde was ik tevreden. Inmiddels kan er dus meer met Lightroom, maar is ook mijn smaak anders geworden. Dus ga ik aan de gang met Nevel verwijderen, maar ook met Helderheid en paste ik de Temperatuur en Kleurtint aan en zette ik de Lenscorrecties aan. Kortom, het resultaat werd volkomen anders. Ik heb inmiddels zoveel lol gekregen in het opnieuw ontwikkelen van mijn oude foto’s, dat ik vanaf 2007 mijn Lightroom-bibliotheek ga  doorspitten. Daarin ga ik oude foto’s opnieuw ontwikkelen waarvan ik denk dat ze een opknapbeurt kunnen gebruiken.

Meer blogposts met tips en trucs over Lightroom lezen? HIER vind je alles wat we over Lightroom op dit blog hebben geschreven. Boeken over Lightroom vind je HIER bij Van Duuren Media.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.