Superresolutie in Adobe Camera Raw

Superresolutie in Adobe Camera Raw

Bij de laatste update van Adobe Camera Raw kregen de leden van Creative Cloud een prachtige nieuwe mogelijkheid: Superresolutie. Met Adobe Camera Raw zet je RAW-bestanden om naar ‘ontwikkelde’ foto’s. Met Superresolutie kun je nu de resolutie van een foto 4 maal zo hoog maken. Superresolutie in Adobe Camera Raw…

De sensors op moderne camera’s produceren steeds hogere resoluties. 18, 24, 30, 45 megapixel, het kan allemaal niet op. Waarom, vraag je je misschien af, zou je de resolutie van een 45 megapixel willen verdubbelen naar 90 megapixel? Dat is misschien niet echt nodig, maar er zijn camera’s die veel lagere resoluties produceren. Heel veel mobieltjes geven bijvoorbeeld ‘slechts’ 12 megapixel. In mijn eigen Lightroom Catalogus zitten foto’s van de Nikons D70 (6,1 MP), D80 (10,2 MP) en de D700 (12,1 MP) en die hebben respectievelijk 6,1, 10,2 en 12,1 megapixels aan boord. Wil je van een van je oude favoriete foto’s een echt grote print maken, dan zul je zo’n foto flink moeten kunnen opblazen. En dat kan dus met Adobe Camera Raw Superresolutie.

Hoe werkt het?

Superresolutie in Adobe Camera Raw
Rechtsklik op de foto die in Adobe Camera Raw is geopend en kies voor Verbeteren.

Superresolutie gebruiken is eenvoudig: klik met de rechtermuisknop op een foto die je in Adobe Camera Raw hebt geopend (of houd de Control-toets ingedrukt terwijl je normaal klikt). Kies Verbeteren … in het contextmenu. Vink in het dialoogvenster Voorvertoning Verbeteren het vakje Superresolutie aan en klik op Verbeteren. Er wordt een nieuw DNG-bestand gemaakt van de geopende foto. Alle aanpassingen die je aan het oorspronkelijke bestand hebt gedaan worden toegepast op het nieuwe bestand. En het blijft een Raw-bestand, dus je kunt het in Adobe Camera Raw weer naar hartelust verder bewerken.

Superresolutie in Adobe Camera Raw
Kies voor Superresolutie.

Nog niet in Lightroom Classic

Op dit moment zit het nog niet in Lightroom Classic. Dat is pas in de nabije toekomst het geval. Je kunt het Superresolutie-bestand natuurlijk gewoon importeren in Lightroom en het daar verder bewerken. Wil je er meer over lezen? Op het Adobe-blog van het Adobe Camera Raw-team vind je een blogpost over de werking en de ideeën achter deze nieuwe functie. Eduard de Kam, auteur van Van Duuren media schreef er op de NIDF-site een artikel over, waarin hij een korte vergelijking maakt met de concurrent van van ACR Superresolutie: Topaz Gigapixel AI. Nog meer lezen? PetaPixel heeft er een stuk over en ze zijn erg enthousiast. Pieter Dhaeze, mede-auteur van Ontdek Lightroom Classic heeft er ook al een artikel aan gewijd.

Meer leren over Photoshop? Daar zijn boeken voor. Bijvoorbeeld Classroom in a book Photoshop. Daarnaast is er Photoshop Masters van Rob de Winter, met interviews met die masters en tutorials van Rob de Winter.

 

2 gedachten over “Superresolutie in Adobe Camera Raw”

  1. Gek, mijn Camera Raw is enkele dagen geleden geüpdatet en deze functie staat er niet bij !? Jammer, want ik zou dat heel goed kunnen gebruiken om oudere foto’s te verbeteren alvorens ze op de website te zetten waar ik nu aan werk.

    1. Zeker vreemd. Open een RAW-bestand in Photoshop. Dan opent Adobe Camera RAW in een apart venster. Daarin kun je alle aanpassingen de foto doen. Rechtsklik op de foto in Adobe Camera Raw. Dan verschijnt er een menu. Kies daarin Verbeteren. Dan kun je voor de superresolutie kiezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.